image description

Zicht op zeebaars : Kleuren, snelheid en het juiste gewicht. ( Deel 1 )

Kleuren, snelheid en het juiste gewicht van je jigkop zijn vaak vangstbepalend! De zee-  en snoekbaarsvisserij ontlopen elkaar niet echt veel als het om eigen inzicht gaat.

Vaak spelen hierbij het gewicht van de te gebruiken jigkop, de snelheid van het binnenvissen en niet te vergeten de keuze van de juiste kleuren een bepalende rol bij het wel of niet vangen. Ik wil het hier hebben over de rol van onze jigkop. Tijdens mijn workshops tonen veel deelnemers soms vol trots hun tacklebox met nieuw aangeschafte kunstaasjes. Helaas moet ik dan constateren dan het gros van de jigkoppen veel te zwaar zijn voor de huidige zeebaarsvisserij en met stip op één staan op de als het om verspelen gaat.

Iedere stek vraagt om een eigen benadering die met regelmaat weer moet worden aangepast in verband met de getijdestroom. Goed voorbeeld hiervan is de Waterweg. Op deze stek hebben we te maken met werkelijk alle getijde mogelijkheden en dus vraagt om regelmatige aanpassingen. Laten we beginnen met hoog water. Tijdens deze periode loopt er van pakweg een uur  voor tot 1 uur na hoog nauwelijks een getijdestroom dus heeft het vissen met te zware jigkoppen niet of nauwelijks zin omdat je kunstaas in één streep richting bodem zakt en totaal geen vangkracht biedt. Op zo'n moment is het belangrijk dat je overgeschakeld op relatief lichte jigkoppen van 7 tot hooguit 10 gram.

Ook deze dwarrelen natuurlijk meteen naar de bodem maar duurt het zgn " zweefmoment" veel langer dan dat met de zwaardere uitvoering. Juist dat zweefmoment is zo belangrijk om vriend zeebaars te verleiden. Op het moment dat je jigkop de bodem heeft bereikt is het belangrijk dat je deze weer zo'n pakweg 5 meter (3 molenslagen) van de bodem draait om hem vervolgens weer richting bodem te laten dwarrelen. Blijf dit herhalen en probeer het contact met de bodem zoveel mogelijk te vermijden om vastlopen te voorkomen. De praktijk heeft geleerd dat vriend zeebaars juist op deze "stroomloze" momenten gaat zwemmen en niet passief op de bodem gaat liggen zoals nog steeds vaak wordt verondersteld.

Zelf vis ik op deze momenten al spinnend over mijn stek. Soms zijn dit strekdammen of andere steenstortingen. Ook op stekken waar je te maken hebt met diepe geulen of zandbanken is dit een voor mij de juiste manier om je jigkop/shad aan te bieden. In de Waterweg is het met deze lichte jigkopjes belangrijk dat je ze langzaam binnen vist tot pakweg een meter onder de kant. Het gebeurd regelmatig dat een zeebaars het kunstaas volgt tot vlak onder de kant en pas tot de aanval overgaat op het moment dat je kunstaas even van koers veranderd (snelheid vermindert ). Je begrijpt dat dit met zwaardere jigkoppen vrijwel onmogelijk is omdat die veel sneller vastlopen tussen de stenen.

Wil ook jij eens kennis maken met zo'n brute dril van vriend zeebaars en heb je totaal geen idee hoe deze visserij tewerk gaat boek dan nu een leerzame zeebaarsworkshop. Indien nodig zorg ik tijdens zo'n geheel gratis voor het benodigde hengelmateriaal terwijl ook het kunstaas gratis aanwezig is. Veel deelnemers komen vaak met een aantal vrienden of collega's de mogelijkheid bestaat dat je met 4 of meerdere mensen voor een doordeweekse dag kiest. Kijk voor meer informatie even op mijn site www.zeebaarsworkshops.nl je kunt ook eenvoudig boeken via mijn site. Veel leesplezier en wie weet tot snel ziens aan de waterkant.

 

Stekel ze 

The Bass Whisperer. 

Joop.

ANDEREN LAZEN OOK