image description

Zicht op zeebaars : Het schiet al lekker op!

De weerrecords worden keer op keer gebroken. Maart kende sinds de metingen nog nooit zoveel zon uren. Oké de temperatuur bleef door de relatief koude oostzuidoosten wind dan wel wat achter maar dat mag de pret niet drukken.

Zeker als je het weer van de afgelopen 5 weken vergelijkt met dezelfde periode van het vorige jaar dan staat het er voor de zeebaarsvisserij een stuk beter voor. Toen was februari een steenkoude maand waar zelfs even werd gedacht aan een elfstedentocht. Ook de eerste week van maart was ellendig koud. Het resultaat was de zeer lage zeewatertemperatuur want die daalde in februari 2021 tot 2 a 3 graden. Momenteel tikt de zeewatertemperatuur ruim de 7 graden aan en maakt de zon overuren. Veel licht is volgens Engelse en Franse biologen één van de belangrijkste ingrediënten voor de aanvang van de zeebaarstrek richting noorden. Daar ligt het dus zeker niet aan.


Jonge deelnemer met zijn eerste zeebaars!

Ander belangrijk gegeven is waar zich de meeste aasvis als makreel en haring zich bevinden. Ik heb me door een Engelse beroepsvissers wijs laten maken dat de zeebaars in grote scholen de trek van deze aasvissen blijven volgen. Dat hier zeker een kern van waarheid in zit bleek o.a. uit de goede vangsten het afgelopen seizoen rond de Engelse zuidkust terwijl de scholen zeebaars ons kustwater pas zo rond eind mei kwamen bevolken. Het duurde tot pakweg de 2e week van juni dat de vangsten rond het Europoortgebied wat aantrokken en vriend baars zich liet vangen aan (soms grof) oppervlakte kunstaas. Dit feest duurde tot half juli daarna bleek de zeebaarskoek lelijk op. Eerlijk gezegd waren deze slechte vangsten in mijn optiek het gevolg van de enorme slachtingen van de vele stropers bij de warmwateruitlaat van de EON Centrale aan de Maasvlakte. Halverwege het vorig seizoen vingen we soms nog zwaar beschadigde vissen met grote dreggen door hun lijf.


Soms mooie dikke baarzen

Maar goed laten we hopen dat het algehele visserijverbod in dit ooit zo zeebaarsrijke gebied enigszins heeft geholpen om deze grote populatie enigszins te beschermen tegen deze onverlaten. Volgens de zeehavenpolitie hebben ze hebben ze gedurende de winter extreem veel bekeuringen uitgedeeld. Maar goed zelf verwacht ik indien het weer niet sterk zal veranderen de eerste stekels al zo rond de 1 of 2e week van april. Deze theorie haal ik uit mijn aantekeningen van de afgelopen 30 jaar. 3 jaar geleden hadden we ook te maken met een mooi(warm) voorjaar en wist ik samen met mijn maat tijdens onze 1e sessie op 12 april maar liefst 14 zeebaarzen te foppen. Ik herinner me nog goed hoe mager deze vissen waren. Waarschijnlijk had dit te maken met de paai.

Het kan nog gekker want zo'n 15 jaar geleden vingen we onze eerste (kunstaas) zeebaarzen al gedurende de laatste week van maart. Wel moet ik hierbij vermelden dat we destijds op het warmste voorjaar ooit werden getrakteerd. Zoals uit deze gegevens blijkt zijn we dus sterk afhankelijk van dat wat de weergoden voor ons in petto hebben. Laten we er in ieder geval het beste van hopen. Het gemis van de soms spectaculaire visserij rond de EON maakt het er soms niet makkelijker op. Maar het is niet anders en zondermeer goed voor de zeebaars populatie in het uitgestrekte Europoort gebied.


Wil ook jij kans maken om je eerste zeebaars te vangen schrijf je dan in voor een van mijn workshops!

Op zaterdag 14 mei start ik weer met mijn leerzame zeebaarsworkshops. Ook tijdens het afgelopen slechte seizoen konden vele deelnemers op de foto met hun eerste zeebaars! Kortom een aanrader en ik garandeer je dat je binnen een tijdsbestek van 4 uur alle ins en outs van deze spectaculaire visserij onder de knie hebt.


Tevreden deelnemers!

Mocht je niet in het bezit zijn van een eigen zeebaars set dan zorg ik daar tijdens de workshop geheel gratis voor. Ook alle soorten kunstaas als shads, pilkertjes,tobbers en pluggen zijn volop gratis te gebruiken. Misschien leuk om eens een cursus te volgen met een aantal collega's of vriendengroep. Kijk voor alle info even mijn site www.zeebaarsworkshops.net of stuur me even een mailtje joopvis@caiway.nl  ik geef je dan uiteraard zo snel mogelijk antwoord.


Fijne deelnemers en mooie vissen tijdens de workshops.

Stekel ze 

The Bass Whisperer. 

Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dreiging gemeentelijke visverboden
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Nog pakweg 10 weken geduld.
Willem Moorman -