image description

Zicht op zeebaars : Bootvisserij was nog ff super.

Zo de kogel is door de kerk. De boot gaat morgen het water uit. Het was al bij al een topseizoen met veel mooie dikke vissen. Zelf mocht ik dit seizoen afsluiten met maar liefst 7 mooie 80ers 5meer dan vorig jaar.


Supersport

Het was een seizoen met heel veel ups en downs. Zo ving je op één dag meer dan 100 vissen terwijl je de volgende dag genoegen moest nemen hooguit 10 baarzen. Niets nieuws want dit leuke spelletje heet nu eenmaal zeebaars vissen en ook ik kan er na ruim 46 jaar soms nog steeds geen touw aan vast knopen!


Mooie november baarzen maar ook nog steeds veel "smurfen"!

Tijdens mijn workshops probeer ik altijd uit te leggen hoe vriend zeebaars het beste te verleiden is maar eens te meer bewijst deze eigenwijze stekel keer op keer weer dat hij onnavolgbaar is. Kijk natuurlijk zijn er een aantal factoren als bijvoorbeeld helder water en een pittige getijdestroom de beste ingrediënten om je vangkansen te vergroten! Maar dat deze vlieger lang niet altijd op gaat blijkt wel uit mijn aantekeningen die ik jaarlijks bij houd. Donker water verkleinde zondermeer je vangkans! Tijdens de zeebaarsvisserij rond de vele verre wrakken was het zaaks dat je geen herrie maakte omdat vriend zeebaars nu eenmaal een super schuwe is.


Supermooie dikke vissen

Maaaarrrr tijdens onze zeebaars sessies in de Waterweg vingen we gewoon volop zeebaars net achter de voorbij varende binnenvaart schepen. In het Hartelkanaal waren we pakweg zo'n 25 jaar geleden blij als er een containerscheepje voorbij kwam want onze ondiep duikende  Rapala Magnum pluggen bleken een dodelijk "wapen" als ze door het schroefwater van deze boten werden gevist. De tegenstellingen waren dus ook destijds al behoorlijk groot.


Jan met een dikkerd


November baarsje

Maar juist deze aspecten maken de zeebaarsvisserij zo aantrekkelijk en spannend. Van het aantal kunstaassoorten die de afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd zijn er slechts één klein aantal die nu nog steeds hun vangkracht bewijzen. De jig-twister combinatie bewijst ook na al die jaren al zijn vangkracht. Ook vorige week nog was het de topper van de dag. Goede 2e is nog steeds de good old Culprit shad (salt&pepper) zeker in de gekookte uitvoering is deze steenbolk immitatie nog steeds volop in trek.


Ze zijn volgevreten en supersterk!

Uiteraard worden er jaarlijks weer vele tientallen "nieuwe" shads op de markt gebracht waarvan de vangkracht blijkt tegen te vallen. De komende maanden zal ik een aantal "goed" vangende shads bespreken. Zelf ga ik voor de afwisseling de komende maanden weer achter vriend snoekbaars aan. Nogmaals dank aan alle deelnemers van mijn drukbezochte workshops. 


De Waterweg blijft een toplokatie

Stekel ze 

The Bass Whisperer. 

Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kansen voor Oranje damesequipe op WK Dobbervissen
Willem Moorman -
image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -