Zicht op Zeebaars 50: Ze zwemmen wel degelijk!

Zicht op Zeebaars:

Ze zwemmen wel degelijk!

Door Joop Folkers

De aanvoer van zeebaars op de vele veilingen stagneert momenteel gelukkig behoorlijk. Een teken aan de bekende wand dat de grote scholen zich langzaam maar zeker verspreiden en richting noorden koersen.

Het werd trouwens wel tijd ook, want de vele tienduizenden kilo’s zeebaars die de laatste weken dagelijks op de vele Europese afslagen werden aangeboden, stemden nu niet direct tot vrolijkheid.

Helaas wil het met de zeewatertemperatuur ook maar niet echt lukken. Was deze vorig jaar rond dezelfde periode maar liefst 13,5 graden, momenteel moeten we het doen met een schrale 8 tot 9 graden.  

Maar niet getreurd, want zeebaars reageert gelukkig niet alleen op de watertemperatuur. Ook het aantal lichturen speelt volgens de biologen een belangrijke rol tijdens de trek van onze gestekelde vrienden.

Ik ben er van overtuigd dat er, gewoon zoals andere jaren, dagelijks vis de rivieren en zeearmen binnenzwemt voor het oeroude paairitueel. Maar wie weet zijn de scholen zeebaars zo sterk geminimaliseerd dat het net lijkt of er nog geen visje op de gebruikelijke stekken aanwezig is.

Tijdens mijn vrijwel dagelijkse loopwoede over onder andere de pier van Hoek van Holland is het wel héél opvallend dat je niet één zeebaarsvisser tegenkomt, terwijl het andere jaren in deze periode toch al behoorlijk druk was.

Soms bekruipt me het angstige gevoel dat het gros van de fanatici thuis zit te wachten op dat ene verlossende berichtje: “De eerste zeebaars is gevangen!”

Ik ben er van overtuigd dat héél wat fanatieke mannen staan te popelen om hun eerste zeebaarsdril van 2012 tot een goed einde te kunnen brengen. Laten we met zijn allen hopen dat de hengels eind volgende week eindelijk weer uit het vet kunnen!!! Ik hou jullie in ieder geval op de ‘stekelhoogte’.

Stekelze,
Joop 

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -