Zicht op Zeebaars 42: Tijd voor gul… of tóch nog een keer proberen!?

Zicht op Zeebaars 42:

Tijd voor gul… of tóch nog een keer proberen!?

Door Joop Folkers

Dichte mist is kenmerkend voor deze tijd van het jaar. Het dampende, relatief nog warme zeewater (ruim 10 graden) wordt dagelijks geconfronteerd met een buitentemperatuur die momenteel nauwelijks de 6 graden ‘aantikt’, waardoor de kans op mistvorming zondermeer toeneemt!


Mistvissen op de pier…

Vanaf woensdag ziet het er allemaal weer wat aantrekkelijker uit en ligt het dan ook in onze planning om die dag onze laatste zeebaarssessie te gaan ondernemen. Eerlijk gezegd is mijn oeroptimisme toch wel een beetje getemperd door de 2 aanbeetloze zeebaarssessies van afgelopen vrijdag en zaterdag.

Máárrrr… laten we wel zijn, ook tijdens het topseizoen maak je dit soort dagen gewoonweg mee, alleen ben je er op dat moment wel degelijk van overtuigd dat er genoeg van die gestekelde mormels rondzwemmen, iets wat je nu wel kunt vergeten. Kortom de vis gaat gewoon iedere dag weer een stukkie verder van ons af, een natuurlijk verschijnsel waar we (helaas) niets aan kunnen veranderen! En dat de trek er momenteel goed in zit, blijkt onder andere uit de supervangsten rond de verre wrakken waarbij opvalt dat er aardig wat grove baars rondzwemt!

Verreweg de meeste zeebaarsvissers hebben hun hengels en molens al schoongemaakt en opgeborgen. Opmerkelijk vind ik dat steeds meer mannen zijn overgegaan op de gulvisserij. Grappig is dat ik steeds meer ‘zoetwatermannen’ tegenkom die naast de zeebaarsvisserij ook compleet zijn gezwicht voor de winterse gulvisserij!!


... waarbij er nog een leuke gul uitkwam!

En niet geheel zonder succes kan ik je melden, want er wordt zeker in de Waterweg een leuk gulletje gevangen! Beste kans maak je van 3 uur voor het hoge tot 2 uur na het hoge water. Op het moment dat de ebstroom weer sterker wordt, verminderen je vangkansen aanmerkelijk. Beste aas een gewone zeepier. Houd tijdens de aanschaf van je aas wel even rekening met het enorme krabbenlegioen dat nog steeds volop aanwezig is!

Maar goed, back to de basis! Er zit best nog wel een baarsje, maar dat je veel uren moet maken voor een (eventuele) aanbeet, staat zondermeer buiten kijf! Natuurlijk zwemt er zo hier en daar nog wel zo’n stekel rond, dus blijft de kans gewoon aanwezig dat je hem treft, toch?! Goed kunstaasje is, althans volgens een aantal “die hards”, de bruine Culprit (Brown-scale) in zowel de grote als kleine uitvoering. Tja, alle informatie helpt toch, nietwaar?


Maar zo nu en dan wordt er…


... toch nog wel een zeebaarsje gevangen!

WIN EEN TF CAP & JACK!
Mocht je nog een zeebaarsje vangen, schroom dan niet, maak een foto en stuur deze even op naar Total Fishing
. De leukste foto wordt beloond met de enige echte TotalFishing cap en jack! Uiteraard houd je de uitslag van onze komende, laatste zeebaarssessie nog tegoed in Zicht op Zeebaars 43.

Stekelze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -