image description

Zicht op zeebaars 411: He he eindelijk!...

Na een aantal leuke visrijke sessies werd ik bij toeval gebeld door TV Rijnmond die graag een reportage wilde maken over de zeebaarsvisserij in het Europoortgebied.

Na een aantal dagen met veel wind spraken we woensdag af om een zeebaarsavontuur vanaf de pier in Hoek van Holland te vervissen. We hadden mazzel want op het moment dat we de pier op liepen viel zowel de wind als de regen helemaal weg dus waren de omstandigheden super goed. Mijn vismaatje Jan was al 2 uur eerder gestart en had al 2 dikke 70ers weten te landen. Kortom volop vertrouwen in wat ons te wachten stond.


Zeebaarsvangsten trekken langzaam maar zeker aan!


Je moet uren maken maar zo'n snoeiharde aanbeet maakt alles weer goed!

Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n popie jopie figuur als het om filmbeelden gaat maar Ronald van Oudheusden bleek de juiste man op de juiste plaats. Een relaxte gozer die zijn vak als geen ander bleek te verstaan. Na een aantal vragen en verre worpen werd mijn shad tijdens het interview keihard getorpedeerd door een zeebaars. Hoe konden we het zo uitkiezen een dikke aanbeet tijdens een interview. Al snel meldde zich een dikke 50er aan de oppervlakte die na wat foto's uiteraard weer in zijn element werd terug gezet. Na deze vis volgden er nog een aantal. Kortom ze zijn eindelijk los! Ook de andere mannen wisten met regelmaat hun visje te vangen. Heerlijk toch als je je medevissers zo ziet genieten. 


Ronald met zijn dikke 80er wat een super vis!

Bron Rijmond TV

Zeebaarsvissen verveelt Joop ook na 42 jaar nog niet: 'Mensen gaan uit hun panty als ze er één vangen

Een bonk dynamiet aan een hengel. Zo omschrijft Joop Folkers, fervent baarsvisser, zijn hobby. Hij geeft zelfs cursussen op de pier van Hoek van Holland om de sterke vis binnen te hengelen. "Mensen gaan helemaal uit hun panty als ze er één vangen. Ik had hier vorige week een Belg, die had tranen in zijn ogen. Schitterend joh."

Joop vist al 42 jaar. "Een grandioze sport", zegt hij zelf: "De zeebaars is de sterkste sportvis die langs onze kust zwemt. Daarom is er zoveel animo voor. Ik heb er al duizenden gevangen, maar de eerste baars die ik vang is altijd weer een spektakel." 

Volwassen zeebaarzen zijn gemiddeld zo'n halve meter. Maar er zitten ook uitschieters bij, van zeventig centimeter. Ze paaien rond maart en april in de Nieuwe Waterweg. "Dan azen ze bijna niet. Maar daarna moeten ze weer op krachten komen en vreten ze als wilden", zegt Joop. "Dan zijn ze zo waanzinnig sterk. Dat is het mooie en spectaculaire aan vissen op zeebaars: ze blijven gaan."

Tekst gaat verder onder de foto

Afbeelding

'De kick van je leven'

En dus is het voor de liefhebber woensdag - ondanks de regen - goed toeven aan de Hoekse kust. De sterke vissen zijn gewillig, maar binnenhalen is een tweede stap. "Je materiaal moet in orde zijn, dat is heel belangrijk", legt Joop uit. "En je moet weten wat je moet doen. Als je hengel maar even verslapt, is 'ie weg. Daarom organiseer ik ook sinds vijf jaar workshops, om de mensen dit te leren. Dat loopt als een tierelier."

Een van de voormalig cursisten is Jan. Hij vist woensdag ook bij de pier van Hoek van Holland en heeft al meerdere keren beet. "Een zeebaars vangen is de kick van je leven", zegt hij terwijl hij een exemplaar van zo'n halve meter losmaakt. "Waanzinnig mooi", zegt Joop over de vis.

Wettelijk gezien mogen vissers twee zeebaarzen voor eigen consumptie meenemen. "Maar ik ben wel een beetje 'doorgezeebaarst'", lacht Joop. "Ik krijg al schubben." En dus gaat de net gevangen vis weer het water in. "Terug naar Moeder Natuur."

Afbeelding

Zes weken lang trekken de verslaggevers door de regio tijdens de Zomertoer, Bestemming Rijnmond. Deze week wordt Hoek van Holland uitgelicht op tv, radio, de website en sociale media. De verhalen en reportages zijn hier terug te vinden.

Wil ook jij eens zo'n dikke dril met vriend zeebaars aangaan geef je dan nu op voor zón leerzame workshop waarbij ik je garandeer dat je binnen een tijdsbestek van amper 4 uur alle ins en outs van deze spectaculaire visserij onder de knie hebt. Heb je zelf niet het juiste materiaal dan is dat geen probleem want indien nodig zorg ik daar tijdens mijn workshop geheel gratis voor. Ook het kunstaas is gratis te gebruiken. Dus wat houd je tegen? Mocht je geinteresseerd zijn stuur me dan even een mailtje joopvis@caiway.nl  of bel me me even 0031(6)2001 6129 . Kijk voor meer info even op mijn site www.zeebaarsworkshops.net 


Supermooie beer voor Marcel gewicht geschat op zo'n 6 kg bij een lengte van 81 cm

Mocht je zin hebben om het beste zeebaarsgebied van Nederland eens vanaf de boot te bestoken neem dan even contact op met de sympathieke Patrick Verbrugge. Hij belaagd met zijn stoere Orka 500 dit visrijke gebied dat hij kent het als geen ander! Geinteresseerd bel Patrick dan even 0031 (6)14445245

Stekel ze,

The Bass Whisperer.

Joop.

ANDEREN LAZEN OOK