Zicht op Zeebaars 39: Nog steeds mooie zeebaarzen!

Zicht op Zeebaars 39:

Nog steeds mooie zeebaarzen!

Door Joop Folkers

Het gaat werkelijk nergens over dit seizoen; de temperatuur blijft overdag vrijwel constant rond de 15 graden hangen, terwijl deze gedurende de nachtelijke uurtjes nauwelijks wegzakt onder de 8 graden! Kortom, het zeewater koelt vrijwel niet af.

Afgelopen zaterdag gaf de dieptemeter maar liefst ruim 13 graden aan! Mááárrr ja… dat de bekende koek eens een keer op zal zijn, daar kunnen we vergif op innemen. Vorig jaar in dezelfde periode waren we al geteisterd door enkele forse sneeuwbuien waarbij de temperatuur overdag daalde tot rond de 4 a 5 graden!

Toch kan ik me 10 november 2010 nog herinneren als de dag van vandaag. Thermo-ondergoed, dikke pakken en niet te vergeten Noorse mutsen moesten ons beschermen tegen een matige, maar schrale oostelijke wind.

Maar dankzij het feit dat we vrijwel direct mooie, dikke zeebaarzen wisten te vangen, was al het “leed” heel snel geleden. Keer op keer werden onze shads en jigkoppen snoeihard getrakteerd op een verslavende BOEM! De ene aanbeet was nog mooier dan de ander, terwijl de runs behoorden tot het kaliber ‘van een andere planeet’!!!


Ik weet het nog als de dag van vandaag: kouwe jatten, dikke kleding en een Noorse muts, het hoorde allemaal bij 10 november 2010 en de aanbeten leken wel van een andere planeet!!!

Mijn God, wat hadden ze er zin in. Natuurlijk gewoon mazzel dat we een schooltje tegenkwamen. Mazzel of geen mazzel, we beleefden een stukje topsport waar we in onze stoutste dromen zelfs niet aan hadden durven denken!! Maar ook nu was het weer dat alles overheersende, bekende ‘piepfluitje’ dat roet in ons ‘aanbetendiner’ strooide en een abrupt einde maakte aan onze koude zeebaarsdroom!!


Kort daarna een abrupt einde aan de koude zeebaarsdroom.

Een ervaring en een illusie rijker, besloten we die dag koud, maar zeer voldaan onze thuishaven op te zoeken. Het was duidelijk een toch wel sensationele afsluiting van het ietwat pover seizoen. Want precies een week later moesten we het doen met slechts twee aanbeten. Tijd om de bekende handdoek in de ring te gooien!

Hoe het dit jaar zal gaan verlopen durf ik echt niet te zeggen. Gezien de goede vangstresultaten vanaf de kant heb ik er goede hoop op dat we dit seizoen nog een weekje of twee vooruit kunnen, maar zekerheid heb je natuurlijk nooit!

Maar goed we blijven optimistisch. Het vangen van zeebaars is zeker geen kwestie van geluk, zoals door (bureau)vissers vaak wordt verondersteld. Neen, goede zeebaarsvangsten gaan vaak hand in hand met doorzettingsvermogen en het juiste inzicht! Leuk voorbeeld is onze vismaat Wim die zich na de aanschaf van een eigen visboot ten doel had gesteld om de zeebaarsvisserij met al zijn ins en outs binnen de kortste keren te leren kennen en onder de knie te krijgen!


Wim met zijn eerste plugbaars.

Geen gemakkelijke opgave, maar het lukte hem wel degelijk om naast zijn eigen theorie in te haken op gegevens die hem door meerdere bootvissers werden verteld, waardoor hij de afgelopen maanden prachtige zeebaarzen op zowel de plug als de shad wist te verzilveren!


Geweldig dikke ‘boem’ op de shad van een gestekelde zilveren krachtpatser.

Maaaarrr… heren en uiteraard dames hengelsporters: weer of geen weer, het komende weekend staat de gezelligste Hengelsportbeurs van Nederland weer voor de deur. Een Utrechts spektakel dat je als hengelsportliefhebber zeker niet mag missen! Uiteraard is ook jullie Total Fishing weer met een stand aanwezig en kunnen jullie allerlei vragen afvuren op jullie favoriete auteurs.

Zeebaarsliefhebbers kunnen bij mij terecht voor al hun vragen. Ik neem mijn kunstaasdoos mee zodat jullie precies kunnen zien welke ultieme kunstaasjes ‘dodelijk’ zijn voor onze gestekelde vrienden en uiteraard krijg je antwoord op al je vragen.


Kom gezellig langs!

Zaterdag om 13.00 uur geef ik een uitgebreide workshop/lezing over het plugvissen op zeebaars. Hierbij komt zowel het gehele oppervlakte- als diepduikende pluggenscala voorbij! De workshop/lezing voor zondag staat om 14.00 uur gepland!

Dus tot ziens in Utrecht!!

Stekelze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK