Zicht op Zeebaars 36: Helaas alweer de laatste loodjes

Zicht op Zeebaars 36:

Helaas alweer de laatste loodjes

Door Joop Folkers

Helaas komt er langzaam maar zeker weer een eind aan dit toch wel bewogen zeebaarsseizoen. De vangsten waren niet altijd even spectaculair, maar toch hebben we gelukkig een aantal mooie dikke vissen weten te vangen. Vooral de plug leverde zo nu en dan grote zeebaarzen op. Wel moeten we daarbij aantekenen dat de vangsten op de plug, zeker vergeleken met andere jaren, zéér wisselend waren.

Vooral felle kleuren, waaronder oranje, scoorden dit jaar weer super! Toch hoorde je veel bootvissers klagen over de vangsten. Wat ons wel opviel was dat ze dit seizoen totaal niet stekgebonden waren. Zo ving je de ene dag leuk vis en zo waren ze een tij later weer verdwenen! Dit zal zondermeer te maken hebben met het aasaanbod. De Waterweg was en is nog steeds vergeven van de kleine zeebliek en ander speldaas. Onze vrienden hoeven hun bek maar open te doen en hun maaltijd zwemt gewoon naar binnen.


Vanaf de Hoekse pier zijn in deze tijd van het jaar soms grote vissen op grote pluggen te vangen!

Nu het zeewater langzaam maar zeker afkoelt en de scholen wijting en steenbolk de havens binnen zwemmen, zullen de hoeveelheden speldaas snel afnemen. Als we mazzel hebben maken we misschien nog één of twee weken kans op een dikke zeebaars!


Wil je je geluk vanaf de Maasvlakte beproeven…

Het klinkt misschien bizar, maar juist in deze periode kan de Subwalk vaak dodelijk zijn. Het is in deze tijd van het jaar dat grove wijtingen regelmatig naar de oppervlakte worden gejaagd door grote zeebaarzen. Goede graadmeter hierbij zijn de meeuwen die op bepaalde momenten van de dag de wijtingen van de oppervlakte weggrissen. Vaak speelt dit schouwspel zich af van zo’n 2 uur na het hoge water tot het eerste opkomende water.


... Vergeet de komende sessie je grote Subwalk niet!

Dus mocht je één van de komende dagen van plan zijn om je geluk of de Hoekse pier of rond de Maasvlakte te beproeven, vergeet dan zeker de grote Subwalk niet!

Stekelze,
Joop