image description

Zicht op zeebaars 353

Kom maar op met die lente!

Toen ik vanochtend met mijn hond over het strand liep was ik verbaasd hoever de strekdammen al weer onder het zand vandaan zijn “gekropen”! De grotere keien en blokken verdwijnen tijdens het hoge water geheel onder water waardoor ze een uniek gebied voor vriend zeebaars vormen.


Deze kon de oranje XRap niet weerstaan.

Mede door de sterk veranderde stromingen welke worden veroorzaakt door de verderop gelegen Zandmotor zijn er langs de gehele Westlandse kustlijn vele zgn. “wandelende” zandbanken ontstaan. Dat zijn zandbanken die zich gedurende ieder tijd verplaatsen door de wisselende stromingen en golven.


Langzaam maar zeker "kruipen" de vele strekdammetjes voor de westland kust weer onder hun zanddeken vandaan en vormen zo weer topstekken voor vriend zeebaars!

Zo ontstaan er vrijwel dagelijks nieuwe muien en lagunes vlak onder de kant. Laten we hopen dat deze trend zich zo voort zet en het overtollige zand in grote hoeveelheden richting dieper water verdwijnt! Alleen dan bestaat de reële kans dat de vele strekdammen weer worden “omgetoverd” tot echte ouderwetse zeebaarsstekken waar zowel met de plug als kleine jigkopjes aan de slag kunt. Ik hou jullie zeker op de hoogte.

In tegenstelling tot vorig jaar zijn de zeebaarsvangsten rond de warmwateruitlaat van de EON bedroevend slecht! Ik ben er van overtuigd dat dit mede te maken heeft met de stroperspraktijken van de afgelopen tijd. Maar ook het warme weer is hier zondermeer debet aan. Het is bekend dat vriend zeebaars gek is op warm water. Logisch dus dat de enorme populaties zeebaarzen die hier in de diepe havens overwinteren zich tijdens de wintermaanden concentreren rond dit soort stekken.


Februari vorig jaar was  het regelmatig "bonanza" rond de warmwateruitlaat.


Marcel en Peter troffen het slechts één keer tijdens het krieken van de dag.

Vroor het vorig jaar rond eind februari nog zo’n 8 graden nu staat het kwik al dagen ruim boven de 10 graden en worden er rond het komend weekend alweer een aantal mooie dagen met een zwak oosten windje voorspeld. Als het zo blijft kunnen we zo rond de 2e week van april al aan de bak in het hele Europoortgebied. Vorig jaar vingen we onze eerste zeebaarzen na die extreme vorstperiode pas rond de eerste week van mei! Het jaar ervoor kreeg ik mijn eerste boem al op 4 april. Maar goed het gewoon afwachten.


Soms kwamen onze gestekelde vrienden ff naar binnen maar die periodes waren in tegenstelling tot vorig jaar veel korter!

Stekel ze,

The Bass Whisperer.

Joop.