image description

Zicht op zeebaars 345

Beurs Utrecht

Nederlands grootste en gezelligste hengelsportbeurs komt er weer aan! Op vrijdag 30 november en zaterdag en zondag 1 en 2 december wordt deze super interessante beurs weer georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht.


Vele dikke vissen maar slechts een enkele 10+ ponder!


Grote vissen ook vanaf de kant!

Ooit begonnen aan de Veemarkt zette Dirk Drent zijn droom voort in deze inmense hallen. Waar andere hengelsportbeurzen een ware terugval konden noteren werd juist deze beurs steeds populairder onder de sportvissers. Ik weet nog goed dat ik er tijdens de eerste beurs mijn allereerste zeebaarslezing mocht geven.


Een topseizoen voor zowel de kant- als bootvisserij.

Ik was tijdens mijn presentaties in Ahoy inmiddels al heel wat gewend maar ook hier zat het afgeladen met “nieuwe” zeebaarsvissers in spé die alles wilden weten over het fenomeen zeebaars! Samen met mijn vaste zeebaarsmaatje Peter Bosman hadden we ons gespecialiseerd in het “zwevend” vissen op zeebaars. Ik heb daarover de afgelopen 30 jaar vele artikelen gepubliceerd in o.a. Zeehengelsport, Beet, Rute & Rolle(Duitsland) en the SeaAngler(Engeland).Grappig is dat ik daar zelfs vandaag de dag nog steeds leuke reacties op krijg!

Ook tijdens mijn zeebaarsworkshops probeer ik de deelnemers er keer op keer weer op te wijzen dat het totaal niet noodzakelijk is dat je je kunstaas alleen maar vlak rond de bodem aan moet bieden! Gewoon lekker laten dwarrelen tussen water en wind leveren niet alleen de mooiste aanbeten op bestrijk je tijdens een drift ook een groter gebied (langere driften) en is de kans op een vastloper veel kleiner!

Ook dit jaar hebben we zowel vanuit de boot als vanaf de kant weer een super goed seizoen gehad. Oké ik moet direct toegeven dat het aantal 80+ baarzen van 14 vorig seizoen helaas is geminiseerd tot 3 stuks! Wel hebben we veel vissen van rond de 60 cm. gevangen. Opvallend was ook dat er heeelll veeeell kleinere zeebaars in het Europoortgebied aanwezig was. Vissen van rond de 35 a 40 cm. knalden keer op keer vol overgave op ons kunstaas. 100 vissen op een dag waren dan ook geen uitzondering.

Laten we hopen dat we weer niet zo’n vervelende oerkoude maart maand krijgen. Pfff weet je nog temperaturen van -15 graden waren de oorzaak dat de zeewatertemperatuur nog effe lelijk wegzakte na 2(!) graden. Dat was dan ook de letterlijke doodsteek voor de eerste zeebaars aanbeten. Tijdens het seizoen 2017 vingen we onze eerste baarzen al op 5 april terwijl dat vorig jaar pas 9 mei was! In samenwerking met de enige echte hengelsportsite van Europa www.totalfishing.nl geef ik op zaterdag 1 december een uitgebreide lezing over het vissen op zeebaars in het Europoortgebied.

Een stek waar ik al ruim 40 jaar met zowel een boot als vanaf de kant heb gevist. Ervaring genoeg die ik graag met jullie wil delen. Zoals de meeste mensen weten heb ik mijn vorig jaar mijn boot verkocht aan Patrick Verbrugge (info@thebasscompany.nl). Naast mijn boot heeft Patrick uieraard ook alle goede stekken in zijn Raymarine gezet en vangt hij dag in dag uit zijn visje! (bel voor boekingen 0031(0)61444 5245.

 

Zelf organiseer ik sinds jaren wekelijks enkele zeebaarsworkshops vanaf de pier in Hoek van Holland. Een fantastische job met vaak unieke leergierige deelnemers. Kortom keer op keer meld zich jaarlijks weer een nieuwe generatie zeebaarsvissers die ik binnen een tijdsbestek van 4 uur alle ins en outs van deze fantastische sportvis bij weet te brengen.

Ben ook jij geinteresseerd in zo’n leerzame workshop of…..wil je samen al dan niet met je maatje een dag mee met Patrick mee om de beste stekken van het Europoort te bestoken kom dan zeker even langs tijdens mijn lezing . Ik start zaterdag 1 december om 13.00 uur en na deze boeiende lezing kun je bij ons terecht met al je vragen over materiaal etc. etc.


Fotografie Martijn Dekkers

Na de goede visserij van vrijdag gisteren weer eens achter de pijlinktvissen aangegaan. Sander Groenenboom reisde half Nederland door voor een poging deze rakkertjes aan de “haak” te slaan. Na een moeizame start bleek het de finesse, die Sander prima in de vingers heeft, de doorslag te geven, ineens was het feest.


De eerste twee uur wisten we er vier te vangen en na de switch naar een andere aanbieding wisten we er in twee uur nog 20 bij te vangen, over de lossers maar niet gesproken.... Top avondje!

Ik zeg,

Stekel ze,

The Bass Whisperer.

Joop.