image description

Zicht op zeebaars 320

Ze worden nu al dikker!

De zeebaarsvangsten zijn nog steeds heel wisselend. Zo ineens verschijnt er een schooltje baars ergens aan de oppervlakte en is het als je het tenminste aan kunt gooien direct bingo! Maar vaak lijkt het alsof ze het er om doen en blijven ze precies buiten het bereik van ons kunstaas.


Culprit blijft gewoon goed!

De enige oplossing is op zo’n moment een klein pilkertje dat je qua gewicht net effe een snipper verder aan kunt bieden. Dus stop er voor de zekerheid een paar in je tas. De visserij in de Waterweg is soms taai. Zo vang je 5 vissen per sessie en zo sta je een paar sessies voor Jan met de korte achternaam. Kortom je moet weer volop uren maken om een aanbeet te kunnen scoren. Verreweg de beste vangsten worden geboekt tijdens de invallende schemering en in het donker.


Hele stek voor jezelf dat komt zelden voor.

Tijdens mijn workshop afgelopen zaterdag was het weer een taaie visserij met een enkel scholenbaarsje. Ook de wind was ons niet goed gezind want precies op deze bewuste zaterdag stond er een zuidwest 4 tot 5 terwijl er de hele week een mooi noorden windje had gestaan.


Culprit ook in de forelkleur soms killing.

Maar goed dat heb je helaas niet zelf in de hand. Mijn deelnemers waren weer tevreden en weten nu hoe en waar ze zeebaars kunnen verwachten en daar doe ik het tenslotte voor nietwaar. Ik ben er van overtuigd dat en de aanleg van de 2e Maasvlakte en de verbreding van het Breediep met 350 meter zeker geen voordeel is voor de zowel de kant als bootvisserij.


Let met je carbonhengels altijd goed op tijdens onweersdreiging.

De getijdestromingen zijn hierdoor zowel tijdens het opkomende als afgaande water geheel verandert! Normaliter ontstond er tijdens het opkomende water langs de gehele pier een lekker “stroompie” waardoor je je kunstaas op een mooie natuurlijke manier aan kon bieden.


De Hoekse pier altijd wel goed voor een visje!

Momenteel loopt er ook tijdens het springtij nauwelijks stroom tot pakweg aan de Stenalijn. Vandaar wordt het water met een enorme gang richting Maassluis gedirigeerd. Frappant is dat de stroming aan de groene kant op de strekdammen ook vrijwel geheel is verdwenen tijdens het opkomende water! Kortom er is her en der best wel het één en ander verandert waardoor je je aasaanbieding soms ook weer aan moet passen.


Zo nu en dan een echte!

Als je mijn artikelen in de hengelsportbladen en op www.totalfishing.nl regelmatig hebt gelezen weet je dat ik ruim 25 jaar geleden al schreef over het dwarrelend aanbieden van je kunstaas. Jigkopjes van hooguit 7 gram waren ook toen al dikke top voor grote zeebaarzen die zich rond de vele strekdammen en steenstortingen in de Waterweg schuil hielden.

Ook nu werkt dit systeem nog steeds perfect. Je moet er soms wel een hoop energie in steken en meters maken om de juiste stek te vinden maar de kans op een dikke vis is gewoon groot! Uiteraard zijn er vele soorten kunstaas die aan de zeebaars eisen voldoen.


Zodra de zon gaat zakken wordt de vangkans groter.

Toch blijft voor mij de simpele Culprit shad een topper voor dit werk. Juist omdat deze shad iets meer volume heeft blijft hij net effe een snipper langer zweven waardoor je je kunstaas net iets makkelijker over een bepaalde hotspot heen kunt vissen. Het is van groot belang dat je de bodem structuur ter plaatse goed kent. Steenstortingen en strekdammen verraden zich door enorme neren en kolken die vaak ontstaan tijdens zowel het opkomende als afgaande water. Het kan gewoon niet missen.


Soms ook weer aan de kleine Subwalk.

Ga als je twijfelt gewoon eens rustig zitten en bekijk de situatie ter plaats op je gemak. Je zal soms versteld staan wat voor enorme invloed bepaalde stromingen gedurende bepaalde getijden hebben. Denk dan o.a. aan doodtij en springtij.

Zo zijn er strekdammen bij die tijdens het opkomende water nauwelijks neren maar waarbij je tijdens het afgaande water alle “kunstaas” zeilen bij moet zetten om je shad goed aan te kunnen bieden. Dit soort dingen leer ik je graag tijdens mijn workshops. Zeebaarsvissen is niet alleen ingooien en binnenspinnen, neen juist al die kleine facetten bij elkaar spelen een belangrijke rol van het al dan niet vangen van deze machtige sportvis.

En…..natuurlijk blanken ook wij regelmatig. Juist daarom is het zo spannend dat je iedere keer weer dingen bijleert. Zeebaars is een vissoort die zich tegen alle regels in heel graag vlak onder de kant ophoud in soms diepe door de getijdestroom uitgeslepen kleiranden en steenstortingen! Oké het risico is wel dat je op dit soort “gevaarlijke” stekken meer kunstaas verspeeld maar dat maakt de dril van een grote vis weer ruimschoots goed!


Pfff heeft héél wat worpen gekost!

Juist hoe je je kunstaas tijdens dit soort situaties aan moet bieden leg ik je precies tijdens mijn workshops. Je moet deze manier van vissen tenslotte zelf onder de knie zien te krijgen en je zal zien dat dit soort stekken soms verrassende grote vissen opleveren.

Ben ook jij geinteresseerd om eens zo’n leerzame zeebaarsworkshop te volgen kijk dan voor alle info even op mijn site www.zeebaarsworkshops.net mocht je me willen mailen joopvis@caiway.nl bellen kan natuurlijk ook 0031(0)6 2001 6129. Men kan zowel in het weekend als doordeweeks boeken. Misschien een leuk idee om eens met een stel vrienden zo’n cursus te volgen.

Op zaterdag 23 en 30  juni en 7 juli heb ik nog enkele plaatsen vrij.

Stekel ze,
The Bass Whisperer.
Joop.