Zicht op Zeebaars 32: Zeebaars al volop aan het scholen!

Zicht op Zeebaars 32:

Zeebaars al volop aan het scholen!

Het einde van dit zeebaarsseizoen nadert sneller dan gedacht! Gezien de vangstberichten van beroepsvissers zijn onze gestekelde vrienden al volop aan het “scholen”!

Helaas moeten we constateren dat dit zeebaarsseizoen tot op heden zeker niet gebracht heeft wat we er met zijn allen van hadden verwacht! Het begon allemaal zo fantastisch met een uniek rustig en warm voorjaar waardoor de zeewatertemperatuur al snel op liep tot ongekende hoogtes, zeker als je deze vergeleek met die van het jaar ervoor!


De baarzen zijn op het ogenblik in topconditie.

Máááárrrr… toen de zomer eenmaal zijn intrede deed vonden de Weergoden het welletjes en werd “vriend wind” uit de kast gehaald! Dag na dag viel uit vanwege die irritante, sterke winden.
Toch mochten we op die dagen dat we konden vissen, beslist niet klagen over de vangsten. Vooral de plug bleek in het prille begin van het seizoen in trek, maar werd na precies 4 succesvolle dagen  niet eens meer bekeken!

Uiteraard stel je jezelf op zo’n moment meerdere keren de vraag hoe je de vis dan wél kunt verleiden om tot de aanval over te gaan. Werkelijk alle soorten kunstaas werden uit de bekende hoge hoed getoverd, maar werden niet of nauwelijks bekeken, ook niet op die stekken waar we anders best een visje konden vangen.

Maar dat de vis wel degelijk aanwezig was, bleek uit de vangsten van enkele zachte krabvissers die de ene na de andere zeebaars wisten te foppen met hun “biefstukjes”! Dit juist weer in tegenstelling tot het vorige seizoen toen deze lekkernijen vrijwel niet tot nauwelijks productief bleken te zijn. Tja, zo zie je maar weer, wie het weet mag het zeggen.


De zomer was winderig en er waren niet veel dagen dat we eropuit konden om kans te maken op een beer.

Dat onze zeebaarzen momenteel al weer volop aan het zwemmen zijn, blijkt onder andere uit de vangsten van de vele warnetvissers onder de kant. Het verzamelen is weer begonnen. Overal trekken vanaf de Noordzee kleinere scholen zeebaars naar bepaalde stekken waar ze zich verzamelen (scholen) om daarna in enorme scholen aan de lange, gevaarlijke terugreis richting zuiden te beginnen.

Het gaat veelal om voedselrijke stekken waar ze zonder veel inspanning aan hun voedsel kunnen komen. Dit is de periode dat ze werkelijk in topconditie verkeren en je de sport van je leven kunnen bezorgen! Helaas is ook het beroep achter dit soort stekken gekomen en doen er in deze periode dan ook alles aan om deze massale scholen te reduceren.

Eigenlijk zie je het zelfde met vogels. Neem bijvoorbeeld  spreeuwen, die verzamelen zich momenteel op bepaalde, jaarlijks terugkerende plaatsen. Eerst zijn de groepjes klein, maar naarmate de weken verstrijken zie je ze letterlijk groeien waarna ze zomaar van de één op de andere dag zijn vertrokken naar hun overwinteringgebied!


Nog een paar weken de mogelijkheid om achter de zilveren stekels aan te gaan!

Mááárrr, niet getreurd mensen, want we kunnen minstens nog een weekje of 3 genieten van die zilveren stekels. Oké, ik geef toe dat je soms veel uren moet maken voor één aanbeet, maar rond hooguit half oktober is het over en is het weer minimaal 5 maandjes nagelbijten geblazen! Dus pakken die laatste visbare dagen van dit zeebaarsseizoen!

Stekel ze,
Joop

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -