image description

Zicht op zeebaars 311: Zeebaars Van A Tot Z de eerste shads

Zicht op zeebaars 311

Zeebaars Van A Tot Z : De eerste shads

Door Joop Folkers

Mede omdat we keer op keer weer op zoek waren naar nieuwe kunstaassoorten. Internet bestond nog niet dus de info die we nodig hadden kregen we van een enkele hengelsportwinkelier die zich in deze materie had verdiept.

Om voor zover mogelijk up to date te blijven bezochten we met regelmaat hengelsportbeurzen. Daar maakten we dan weer kennis met allerhande zoetwatershadjes en soms raar gevormde twisters.


Ook de kleuren van de twisters werden aangepast!

Kijk dat de zeebaarsvisserij iets heel aparts was hadden we uiteraard al snel door maar hoe je de zaken precies aan moest pakken dat was de kruuk. Stekkenkennis en de manier van vissen waren héél belangrijk.

Zo moest je op bepaalde stekken de baarzen vrijwel altijd vlak tegen de bodem aan zoeken terwijl je ze een paar kilometer verderop vaak juist weer rond de oppervlakte zag jagen. Bepalend in deze theorie was de getijdestroom. Als je je kunstaas op een natuurlijke manier aan wist te bieden waren je vangkansen gewoon veel groter.


Uiteraard speelde ook het aasaanbod een grote rol

Er waren bepaalde stekken waar zich rond het begin van het voorjaar grote scholen zeebliek verzamelden. Hotspots van het eerste uur zeker na het afpaaien, iets wat we toen nog niet eens wisten!



Ruim 30 jaar geleden onze eerste baarzen aan de shad

Gedurende september verzamelde de grote scholen zeebaars zich ook weer op een aantal stekken langs beide blokkendammen. Het zgn scholen vond plaats op voedselrijke stekken. Zo waren er gedurende septembermaand plaatsen waar het barstte van de zandaal.



De eerste shads

De baarzen spogen rond deze stekken soms zandalen van wel 30 cm. bij toeval vond ik enkele grote donker paarse twisters in mijn viskist die enigszins wat van een zandaal weg hadden. Nou, geloof me die wilden ze wel hebben vrijwel iedere worp knalde er wel weer zo’n grote loeisterke stekel op.


BOEM!

Dus weer was er een nieuwe kunstaassoort bijgekomen die eigenlijk alleen in het vroege najaar dodelijk bleek te zijn. Zo leerde je ieder seizoen weer nieuwe soorten kunstaas kennen. Nadat rond eind september de eerste nachtvorsten zich hadden gemeld waren we er van overtuigd dat ze waren vertrokken en werden onze zeebaars spullen opgeborgen! Ons zeebaarsseizoen liep in die tijd van half mei tot eind september!! 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -