Zicht op Zeebaars 31: Restant ‘Irene’ teistert onze kust

Zicht op Zeebaars 31:

Restant ‘Irene’ teistert onze kust

Door Joop Folkers

Ik kan me de tijd niet heugen dat we zo’n slechte en vooral winderige zomer hebben meegemaakt; dag in dag wisselen wind en regen elkaar in hoog tempo af! Een rustige windstille visdag is tegenwoordig een unicum! Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk een geweldige visdag, maar daar moeten we dan ook de gehele week weer voor boeten!

Het zeebaarsseizoen nadert vrijwel ongemerkt het bekende einde. Het aantal visbare dagen met de boot kende tot op heden een triest dieptepunt! Maar we hebben nog ruim een maand te gaan, dus wie weet. In de meeste gevallen kwam de wind uit richtingen tussen west  tot zuidwest; een ongelukkige wind voor de zeebaarsvissers op de pier van Hoek van Holland.

Door de zijwaartse, westelijke wind ontstaat een grote bocht in je lijn waardoor je het contact met je jigkop verliest en dus veel kunstaas verspeelt! Aanbeten komen, ondanks de dunne gevlochten lijnen toch nauwelijks door. Kortom: een kansloze missie! Ondanks al die ellende is er altijd een aantal diehards die kosten wat het kost regen en wind trotseren en gewoon stug blijven volhouden.  

Leuk om te zien is dat op die momenten dat de wind even naar het zuiden draait, het een komen en gaan is van zeebaarsvissers die eigenlijk tegen beter weten in toch nog even een paar uurtjes uit willen waaien. Voordeel van een zuidenwind is dat je hem altijd recht op de kop hebt waardoor je verder kunt gooien én er geen vervelende bocht in je lijn ontstaat.

De Waterweg is werkelijk vergeven van de kleine zeebliek die in grote scholen vlak onder de kant langs trekt. Je begrijpt dat deze kleine visjes nauwelijks bescherming vinden in de sterke stroming en de ruwe golfslag, waardoor ze een vrij makkelijke prooi voor vriend zeebaars vormen. Verre worpen zijn dan ook beslist geen must. De meeste aanbeten krijg je enkele meters uit de kant. Het is daarom wel belangrijk dat je de slip niet al te strak afstelt!

Maar goed het weerbericht ziet er ook de komende week nu niet direct geweldig uit. Máár… wanhoop nooit, want we krijgen heus nog wel een paar mooie dagen. Soms kan oktober verrassen met mooie, rustige windstille dagen!

Stekelze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -