Zicht op Zeebaars 30: Roze, zeebaars kan er niet omheen!

Zicht op Zeebaars 30:

Roze, zeebaars kan er niet omheen!

door Joop Folkers

Roze is een veel gebruikte kleur voor zowel snoek als snoekbaars. Op de een of andere manier zijn er soms van die momenten dat alleen roze het aanvalsgedrag van baarsachtigen stimuleert! Werkelijk géén idee waardoor juist deze ‘rustige’ kleur op bepaalde momenten zo’n agressie opwekt!

Maar juist dat soort zaken maakt de kunstaasvisserij zo enerverend. Ik kan me de dag nog goed herinneren dat ik rond de Oude Maas de één na de andere snoekbaars stond te takelen op een roze Saltshaker! Grappige was dat de (in principe) altijd vangende Fire Tiger gewoon niet werd bekeken! “Moet niet gekker worden”, dacht ik nog en bestelde direct een ‘overdosis’ roze Turbo’s en Saltshakers in Amerika. Het lek was boven, toch?!


Met roze leek het lek boven!

Nou geloof me, ik heb er nog een heel zootje over, want het is een kleur die je altijd bij je moet hebben, maar die (en dat heeft de praktijk maar weer eens duidelijk gemaakt) lang niet altijd zaligmakend is! Maar goed, ze vreten geen brood en ze komen toch wel op.

Naast roze zijn er natuurlijk nog heel wat andere kleuren die soms een dodelijke ‘one-man show’ op kunnen voeren om daarna willens en wetens ergens diep in de kunstaaskoffer te verdwijnen! Zo nu en dan kom je weer eens zo’n afdankertje tegen en geeft hem dan het voordeel van de twijfel, waar zo’n kleur klaarblijkelijk gewoon lak aan heeft! Mááárrr… roze vormt hierop toch wel een uitzondering.


Ook de gebonden jigkop met bucktail is in het roze een uitstekend stukje kunstaas.

Het is een kleur die je eigenlijk iedere sessie gewoon even uit moet laten! Al is het maar een luttel aantal minuten, maar gewoon effe de kans geven. Kost weinig moeite, toch?!

Tijdens onze zeebaarstrip in Cobh zag ik Kevin met een pakweg 14 centimeter lange roze shad in de weer. Ik moest er even om gniffelen, want het zag er echt niet uit! Maar je zult begrijpen dat toen de (roze) teller na een aantal driften op 5 vissen stond en mijn salt&pepper-shad nog niet één aanbeet had weten te forceren, ik ook best wel effe zo’n roze stuk onbenul van een Slukkie wilde proberen!!


Ik moest er even om gniffelen, want het zag er echt niet uit!

Even voor de duidelijkheid. Sommige lezers attendeerden ons erop dat de onderlijn niet aan het kunstaas meer zat. Dat klopt inderdaad, bij het onthaken is de lijn verwijderd en om deze Ierse zeer goed vangende shad toch aan de lezers te kunnen laten zien, is hij opnieuw in de bek van deze vis gehangen.

Daarna is deze baars weer teruggezet, zoals bijna met alle baarzen gebeurt in Cobh. Nogmaals: in Ierland dé killer van de dag!

Het is er helaas niet van gekomen mede omdat mijn Culprit later toch aan zijn vangverwachtingen voldeed! Maar niet vergeten dus dat roze gedrocht, want hij kan je visdag gewoon glans geven!

Stekelze,
Joop


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -