image description

Zicht op zeebaars 297 Einde van een grandioos tijdperk

Zicht op zeebaars 297  

Einde van een grandioos tijdperk  

Door Joop Folkers  

Tja, het moest er eens van komen. Na ruim 40 jaar onder andere zeebaars- en wedstrijdplezier te hebben gehad met mijn fantastische boten, gooi ik na lang twijfelen toch de handdoek in de ring. 

Na het winnen van vele wedstrijden waaronder enkele Nederlandse Kampioenschappen Kleinbootvissen en meerdere overwinningen tijdens de Westlandcup, ging de focus helemaal om naar de immer spectaculaire zeebaarsvisserij.

Ruim 35 jaar terug schreef ik onder andere in BEET al artikelen over deze boeiende sportvis. Als we toen hadden geweten wat we nu weten, dan…… Ja ja, zo is het altijd.


Dit soort plaatjes op weg naar 'kantoor'...


...ga ik zéker missen!.

Maar goed, ik heb de afgelopen ruim 40 jaar een meer dan fantastische tijd beleefd. Het begon allemaal met een Pilot 460 die werd opgevolgd door een kleinere Verkade boot. 

Daarna volgde de stoere VEGA een topschip van het eerste uur maar dat door zijn enorme gewicht soms moeilijk door de branding was te manoeuvreren. 


Mijn stoere VEGA.

Toen ik voor de eerste keer de ORCA 500 zag was ik meteen verkocht en bestelde dit mooie stoere scheepje dan ook zonder twijfel. 


Liefde op het eerste gezicht.

Nu jaren later vaar ik nog steeds met dit heerlijke scheepje en hebben veel klantjes zich al kostelijk vermaakt met het vangen van soms vele grote zeebaarzen. 


Fantastisch scheepje.

Voor deze mensen ging er een wereld open als ze het gevecht met zo’n dikke stekel aan konden gaan. Kortom, het was een fantastische periode die nu na 10 oktober wordt afgesloten. 

Maaaarrrr… het stokje wordt overgenomen door Patrick Verbrugge. Een zeebaarsvisser in hart en nieren die het Europoortgebied kent als zijn broekzak. 


Patrick met één van zijn 80ers van dit seizoen.

Ik heb Patrick meerdere keren in de boot gehad en moest vaak het onderspit delven als het om grote baarzen ging! Ook hij heeft dit jaar al meerdere 80ers weten te landen en is gespecialiseerd in zowel de plug- als shadvisserij. 


Zowel aan de plug als aan de shad. 

Patrick heeft drie jaar als gids gewerkt in Skarnsundet (Noorwegen) waar hij viste op heilbot en grote kabeljauw.


Drie jaar als gids in Noorwegen gewerkt.

Zijn doel is de komende jaren de klanten de dag van hun leven te bezorgen door ze op de beste stekken in dit zeebaarsrijke gebied te laten vissen. “Het geeft me altijd weer een kick als ik mensen zie genieten tijdens de dril van welke vissoort dan ook” aldus een fanatieke Patrick. 

Het is de bedoeling dat hij dit jaar doorvist tot pakweg half november: dé mooiste periode voor de vangst van een superdikke zeebaars! 

Dus mocht je zin hebben om de strijd aan te gaan met misschien wel de zeebaars van je leven kun je hem gerust even bellen want hij is zeker van plan je de laatste kans van 2017 te bezorgen om zo’n dikke najaarsbaars binnen het bereik van het schepnet te brengen. 

Geinteresseerd? Neem dan even contact op met deze sympathieke sportvisser, zijn nummer is 0031 (0) 61444 5245.  

Uiteraard blijf ik zelf mijn zeebaarsworkshops vanaf de kant organiseren. Het is geweldig als je de deelnemers tijdens zo’n ‘happening’ hun eerste zeebaars ziet vangen! 


Ondanks dat er fanatiek werd gevist, viel de vangst tegen. 

Ook afgelopen zaterdag hebben we weer zo’n leerzame clinic vervist vanaf de pier in de Hoek.

Ondanks het feit dat er de dagen ervoor goed was gevangen moesten we het doen met slechts twee zeebaarzen en een aantal missers! Pffff zo kan het dus ook. 

Maar ja, het heet tenslotte zeebaarsvissen dus kan het de volgende sessie weer helemaal anders zijn. 

Tijdens mijn laatste sessie met de boot was het wel weer een fantastische visserij ware het niet dat het in hoofdzaak om kleinere vissen ging!

De teller stopte ergens rond de 65 maar het overgrote deel tikte net de 40 centimeter niet aan. Niet getreurd want de aanbeten waren er niet minder mooi om! 

Ik geef aanstaande zaterdag oktober weer een workshop daarna zijn de laatste workshops (vorig jaar in deze periode top gevangen!!) gepland op de zaterdagen 21 en 28 oktober. 

Dus wil je dit jaar toch nog alles ins en outs van deze spectaculaire visserij onder de knie willen krijgen geef je dan op voor zo’n super zeebaarsworkshop. Stuur me even een mailtje joopvis@caiway.nl of kijk voor alle info even op mijn site www.zeebaarsworkshops.net.

Stekel ze,
The Bass Whisperer.
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De winterpolder, op zoek naar adrenaline: Deel 5
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Deense vistrip : deel 5
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 139
Willem Moorman -