image description

Zicht op zeebaars 278 Hoe bedoel je kunstaas!

Zicht op zeebaars 278 

Hoe bedoel je kunstaas! 

Door Joop Folkers 

Dat de meeste roofvissers een kunstaas verzamelwoede hebben is niets nieuws. Er kan vrijwel geen nieuw stukje kunstaas op de markt worden gebracht of de mannen gaan direct op pad om het aan hun vaak toch al imposante toe te voegen. Eerlijk gezegd ben ik zelf ook niet al te karig als het om nieuw kunstaas gaat en weet ik dus maar al te goed dat het kunstaas spelletje een dure hobby is!

Onder het motto ‘niet zeuren, maar gewoon kopen die hap’ heb ook ik de afgelopen jaren al heel wat ‘kansloze’ creaties aangeschaft die het zonlicht niet of nauwelijks hebben gezien. Hoe bedoel je verzamelwoede!?


Oeps!

Als je dan bedenkt dat verreweg de meeste kunstaassoorten om wat voor reden dan ook een ‘vanggarantie’ van één jaar bezitten kun je jezelf wel eens achter je oor krabbelen als je voor de zoveelste keer weer enorme bulkverpakkingen hebt aangeschaft.


Ze zijn er werkelijk in alle maten en soorten.

Op zolder staat een grote witte ‘kunstaas verzamelkast’ die ik zo nu en dan eens een update geef.  Eerlijk gezegd schrik ik wel eens hoeveel soorten shads en andere kunstaassoorten en jaarlijks worden toegevoegd aan het bestaande assortiment.


De grote witte kunstaasverzamelkast.

Veel bestaande shads krijgen soms alleen een kleurenupdate of worden op de markt gebracht met een rood inplaats van zwart oogje. Uiteraard goed voor de handel maar soms zie ook ik door de bomen het algemeen bekende bos niet meer.

Ander probleem is dat als een kunstaassoort goed vangt je direct geneigd bent er een paar honderd aan te schaffen…stel je voor dat juist dat perfecte kunstaasje om wat reden dan ook niet meer verkrijgbaar zal zijn.


Kleuren voor de nachtvisserij.

Ik heb op de beurs in Utrecht een paar jaar achtereen op de kunstaasstand van Hengeldiscount gewerkt en krabde mezelf zo nu en dan werkelijk wel eens achter mijn oren als klanten 1000 of meer stuks kunstaas in allerlei kleuren mee namen.


Culprit: vrijwel altijd vanggarantie!

Ik ken slechts één shad die al ruim 20 jaar goed is voor zowel het zoete als zoute water. De Culprit! Oké, ik geef toe het is een shad met een gebruiksaanwijzing (staarten koken) maar vangen doet ie al jaren.


Heeft wel een aparte behandeling nodig voor de goede soepelheid
.

Ook de bekende Turbo shadjes vallen nog steeds in de catagorie goede vangers. Op de beurs stond jarenlang een stand van Profi-Blinker, een Duitse shad met een vrij stug profiel maar die killing was voor alles wat er aan roofvis rond zwom dus kopen die hap.


Cotcha shads toppers voor zowel snoek- als zeebaars!

Ik ben zelfs nog een keer richting Keulen gereden om een paar duizend van deze werkelijk dodelijke shads in vele kleurenvariaties aan te schaffen voor een aantal visvriendjes. Nu staan er nog een paar honderd in mijn kast!


Dozen vol met van alles…

Het is mij helaas nog steeds niet duidelijk of dit onder de catagorie ‘gewoon moeten hebben’ of onder ‘verzamelwoede’ valt.

Goed advies is altijd weer: zet ze op Marktplaats en joh dan ben je ze zo kwijt. Maar juist dát vind ik zo zonde want stel dat ze volgend jaar ineens weer een vangkracht terug hebben dan ben ik mooi de pineut…gewoon laten staan dus!

Stekel ze,
The Bass Whisperer
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op Zeebaars 318
Willem Moorman -