Zicht op zeebaars 27 : Hoe rood moet ie zijn ?

.

Zicht op zeebaars 27: Hoe rood moet ie zijn ?

door Joop Folkers

Vanaf het moment dat ik mijn eerste verzwaarde zwart-rode Veltic spinner ergens in de polder rond een plompenblad probeerde te plaatsen,had ik eigenlijk al direct iets met dat mooie rode wollen pluimpje dat middels een stukje plastic slang om de dreg was bevestigd.

Wat mij toen al typeerde,was dat op het moment dat rode wolpluimpje na een aantal snoeken was geminiseerd tot nul de vangsten (althans in mijn beleving) sterk terug liepen. Misschien een onzin idee,maar er zat achteraf toch een kern van waarheid in! Misschien de bekende rode lap en de stier of….? En rood is nog altijd mijn favoriete kleur als het om roofvis gaat.


Het gebruik van rode jigkoppen is op zich dan ook niets nieuws.

Sterker nog,het is gewoon een standaard kleur die samen met wit,groen en geel het kleurbestand vormen van onze jigkoppen. En dit geldt voor zowel het zoete als zoute water!


Toch is het me al heel wat keertjes opgevallen dat zeebaars op bepaalde momenten véél meer interesse toont voor een fluo rode jigkop dan de gebruikelijke “ordinaire” loodkleur!!


Eerlijk gezegd, ging ik er in eerste instantie vanuit,dat de kleur van het water bepalend was.

Maar zeker na mijn laatste zeebaarssessies ben ik een heel andere mening toegedaan. De praktijk heeft gewoon uitgewezen,dat de kleur van het water weinig tot geen invloed heeft op de kleur van onze jigkop! Conclusie,smerig of helder water,die fluo rode “kauwgombal” heeft gewoon iets mysterieus voor die stekels,


Máár waarom ze er zo nu en dan niet af kunnen blijven durf ik echt niet te zeggen. Maar neem gerust van me aan,dat rode jigkoppen soms zondermeer vangstbepalend kunnen zijn!!


Een fluo rode jigkop kan de trigger zijn.

Leuk voorbeeld. Ik viste met een gewone loodkleurige jigkop terwijl mijn maatje een fluo rode jigkop gebruikte. Hij kreeg werkelijk aanbeet op aanbeet terwijl mijn altijd zo populaire loodkleurige jigkop nauwelijks werd bekeken. Na een aantal vissen vond ik het welletjes,en schakelde ook ik over op zo’n rode loodpil met een dito shad. En ja hoor, vanaf dat moment was het ook bij mij keer op keer raak!?

Het bewijs was,en is dus wederom geleverd rood heeft in véél gevallen gewoon een goed vangende eigenschap. En of het die rode lap is,ik durf het niet te zeggen,maar dat het zeker de moeite waard is om een aantal rode “jiggies” in je vistasje te stoppen kun je van me aannemen!!

Stekel ze,
Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -