image description

Zicht op zeebaars 256   Wisselende reacties!

Zicht op zeebaars 256  

Wisselende reacties!  

Door Joop Folkers

Hoe bedoel je de tijd vliegt? Morgen sluiten we 2016 alweer af en blikken we met een ‘scheef’ oog alvast vooruit naar 2017. Het klinkt misschien vreemd maar het lijkt wel of naarmate je ouder wordt de tijd steeds sneller wegtikt. Een onzin verhaal natuurlijk want er zitten ook nu nog gewoon 60 tellen in een minuut en niet één meer of minder. Maar goed dat even terzijde.

We kunnen 2016 zonder meer positief afsluiten. Een jaar met soms wisselende vangsten en vooral opvallend veel kleinere scholenbaars langs zowel de Belgische als Nederlandse kust.


Ook de gebonden jig/twister deed het nog.

Als dit jonge spul de kans krijgt om door te groeien dan ziet het er allemaal misschien wat minder somber uit de komende jaren! Ik betwijfel of het meeneemverbod voor zeebaars gedurende de periode van 1 januari tot 1 juli enig resultaat heeft gehad omdat er doodleuk door de beroepsvissers werd doorgevist rond de overwinteringstekken.


Soms mooie dikke zeebaarzen.

Wat wel opviel was dat er nu eindelijk eens strenger werd opgetreden voor het in bezit hebben van ondermaatse zeebaars!


Boem!

Een dikke pluim gaat hierbij uit naar de mannen van Sportvisserij Zuidwest Nederland die naast een deel van de Zeeuwse kust ook het Botlekgebied en het kustwater tot aan Scheveningen regelmatig met een bezoek vereerden.


De Black Minnow was soms 'killing'.

De verhoging van de minimum maat van 36 naar 42 centimeter bleek weer eens een goede keuze zeker gezien het feit dat er het afgelopen seizoen héél véél vissen rond de 36-37 centimeter werden gevangen.


Veel kleinere baarzen.

Maar naast veel kleinere baarzen vingen we ook weer regelmatig dikke ouderwetse stekels die zo nu en dan zelfs de 80 centimeter aantikten. Vissen die het adrenalinegehalte tijdens de dril lelijk op wisten te schroeven!


Klik op de foto om deze joekel te zien wegzwemmen.

Ook dit seizoen bewees de Black Minnow weer eens zijn enorme vangkracht. Vooral de kleuren Wit en Khaki waren soms dodelijk.


Hartelkanaal was wisselend goed.

Het komende seizoen brengen meerdere groothandels waaronder Spro met een vergelijkbare soort shad op de markt waardoor er eindelijk wat concurrentie qua prijsklasse zal gaan ontstaan.


Mijn eerste baars van 2016 was een brave!

Ook de oppervlakteplug werd het afgelopen seizoen weer voor vol aangezien en zorgde dan ook voor veel afleiding in en rond het Europoortgebied.


Op naar een nieuw seizoen.

Vervelend is en blijft de warnetvisserij in de vele havens en niet te vergeten de Waterweg. Ondanks de vele klachten van de kantvissers blijft dit gewoon doorgaan. Laten we maar zeggen: Wordt vervolgd!  


Tevreden deelnemers.

Tijdens mijn druk bezochte workshops werden door de vele deelnemers met regelmaat mooie dikke zeebaarzen gevangen. Mocht je komend seizoen geinteresseerd zijn om eens zo’n interessante, leerzame zeebaarsworkshop te willen volgen kijk dan even op mijn site www.zeebaarsworkshops.net of stuur even een mailtje joopvis@caiway.nl . Ik start de 2e week van mei weer met mijn nieuwe workshops.


Eerst maar weer eens snoekbaarzen...

Fijne jaarwisseling en een spetterend, visrijk maar vooral gezond 2017.

Stekel ze,
The Bass Whisperer
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK