image description

Zicht op zeebaars 249 Mooie dikke najaarsbaarzen

Zicht op zeebaars 249 

Mooie dikke najaarsbaarzen 

Door Joop Folkers 

Op woensdag 26 oktober verlieten we de haven voor al weer één van de laatste zeebaarssessies van dit seizoen. Het was achteraf een fantastisch seizoen met zeer wisselende vangsten. Gezien de enorme aantallen kleinere zeebaars die zich momenteel langs onze kust ophouden ziet het er zondermeer hoopvol uit.

Helaas staan de vangsten van die echte ouderwetse ‘beren’ in een schril contrast met die van enkele jaren terug! Oktober en soms de eerste weken van november zijn de uitgelezen maanden waarin je zo nu en dan nog eens zo’n dikke najaarsknuppel kunt verleiden.


Het beloofde een mooie dag te worden!

Al tijdens onze eerste drift werd mijn Black Minnow getrakteerd op een harde dreun gevolgd door een zeer snelle run. Dit was een dikke vis dat kon niet missen. Keer op keer werd de slip van mijn Exage 4000FD lelijk op de proef gesteld.

Het was zaaks dat ik de vis uit de gevarenzone kon houden want de minste geringste confrontatie met wat voor obstakel dan ook zou zondermeer einde oefening betekenen! Na een spectaculaire dril verscheen deze dikke 80er aan de oppervlakte. Dit was zonder enige twijfel één van de grootste vissen van dit seizoen.

Het meetlint gaf 83 hele centimeters aan. Hoppa mijn dag kon niet meer stuk. De baars had er zin in ook al moet gezegd worden dat verreweg de meeste vissen zo rond de 40 a 50 centimeter waren.

Maaarrrr ….de sport en de aanbeten waren er niet minder om. Dat de Raymarine perfect registreert bleek ook nu weer eens. De dieptemeter liep soms werkelijk helemaal vol met grote scholen zeebaars die zich rond de bodem verplaatsten.

Zo nu en dan zag je duidelijk dat er groepjes zeebaarzen waren die naar de hogere waterlagen kwamen om te jagen. De Raymarine gaf dit spektakel grandioos weer. Je zag de baarzen in de vorm van strepen richting oppervlakte komen gevolgd door een soort ‘explosie’ (wegdraaien van de vis!).

Een spectaculair schouwspel dat in mijn optiek vroeg om een dieplopende plug! Op het moment dat mijn Rapala X-Rap in het glasheldere water op pakweg twee meter naast de boot verscheen kwam er vanuit de diepte een enorme zeebaars richting plug om hem te ‘arresteren’. Wat een onwijs gaaf gezicht was dat. Dit moment zal altijd op mijn netvlies blijven gegrift.

Terwijl Sjoerd Beljaars de zoveelste dril van deze superdag op de film vastlegde stond ik eerlijk gezegd toch wel een beetje ‘shakie’ te drillen. Hoe bedoel je adrenaline!

Na een fantastische dril kon Berry het net onder deze beauty schuiven. Wat een mooie dikke gezonde stekel was dit. Ook nu tikte het meetlint de 80 centimeter aan! Hoe bedoel je mazzel.

Naast de vele aanbeten zorgden die echte dikke najaarsbaarzen voor de bekende kers op de zeebaarstaart!

Onze missie was dan ook meer dan geslaagd en onder het genot van een drankie en een stukkie brie koersten we meer dan voldaan richting haven.

De beelden van deze en nog enkele andere spectaculaire visdagen zullen te zien zijn tijdens de Hengelsport & Botenbeurs op 2, 3 en 4 december op de stand van o.a. Totalfishing en Beet.


Je kunt je als je wilt tijdens de beurs (met een speciale beurskorting!) direct inschrijven voor zo'n leerzame zeebaarsworkshop voor het komend seizoen!

Je kunt me zowel tijdens als na mijn lezingen alles vragen over de spectaculaire zeebaarsvisserij! Ook kun je je op de beurs met een dikke (beurs)korting meteen inschrijven voor zo’n leerzame druk bezochte workshop voor het volgend seizoen!

Stekel ze,
The Bass Whisperer
Joop

ANDEREN LAZEN OOK