Zicht op zeebaars 207 Toch al bij al weer een leuk zeebaarsseizoen geweest!

Zicht op zeebaars 207 

Al bij al toch een leuk zeebaarsseizoen!  

Door Joop Folkers

Het was weer eens een vreemd seizoen dat eigenlijk vrij laat op gang kwam. Pakweg zo rond eind mei kwamen de wat grotere scholen zeebaars pas onder de kust. Natuurlijk werd er zo hier en daar wel een mooie dikke vis gevangen maar de vangsten waren niet echt om over naar huis te schrijven.

Rond eind mei begin juni werd vriend zeebaars agressiever en dat was dan ook goed te merken aan de aanbeten! Ook de workshops leverde de nodige mooie zeebaarzen en dito nieuwe zeebaarsvissers op!


En of je trots mag zijn op je eerste zeebaars!

Het fenomeen Black Minnow openbaarde zich in ons zeebaarskringetje. Ooit had ik gezworen dat ik nooit een kunstaasje zou kopen omdat het gewoon goed bleek te zijn. Mijn geliefkoosde Culprit shadjes waren immers altijd goed!


Pieter met een beauty gevangen aan de Black Minnow.

En dan toen ik de prijzen hoorde van de BM’s schrok ik toch wel effe zeg. Maaaarrrr…. uiteraard ging ook ik overstag. Tijdens een visdag ergens half augustus viste zeebaarsvirtuoos Pieter v/d Berg me letterlijk en figuurlijk de stront om mijn oren. Keer op keer stond zijn hengel als een hoepel terwijl ik niet één aanbeet wist te scoren. Onbegrijpelijk…. maar de realiteit! 


Ook ik ging voor schut voor de BM.

Ook een deel van de bootvissers hadden fenomeen Black Minnow ontdekt en op YouTube kon je precies vinden hoe je het spul in elkaar moest zetten en op welke manier je dit soepele stukje kunstaas aan moest bieden. Want…. vooral de juiste aanbieding bleek van groot belang. Maar om een lang verhaal kort te maken dit stukje vernuftige Franse kunstaas is volgens mij de komende jaren niet meer weg te denken tijdens de zeebaarsvisserij!


Op de gebonden jigkop!

Ook de Stoop shad van Pure Fishing (Berkley) bleek een ware killer. Vooral grote zeebaarzen verslikten zich nogal makkelijk in deze soepele langwerpige shad! Vooral de donkere kleuren bleken zowel overdag als tijdens de avonduren dodelijk.


Prachtvis op de Bony 09.

Opvallend was dat ook de Subwalk weer van zich deed spreken. Ik heb wederom supermooie dagen meegemaakt zowel vanaf de pier als vanuit de boot! Vooral de 9 centimeter uitvoering was behoorlijk in trek.


Subwalk was weer goed dit seizoen!

Ook de oppervlakte pluggen deden het zeker gedurende augustus en september weer goed. Poppers en Bonies bewezen hun vangkracht vooral tegen de schemering!


Ruim 63 centimeter op de shad.

Al bij al een leuk seizoen met hele mooie vissen.


Daar doe je het allemaal voor!

Opvallend was echter wel dat zowel de havens als de Waterweg het de laatste weken vergeven zijn van de kleinere zeebaarzen.


Ondanks de taaie visserij toch weer een aantal zeebaarzen tijdens de workshop van afgelopen zaterdag.


Ook andere vissers wisten mooie baarzen te vangen.

En dat deze smurfen het niet zo nou nemen blijkt bijvoorbeeld uit de vangst van visjes van hooguit 30 centimeter aan pluggen van 12 centimeter Een goed teken? Wie weet, laten we hopen!

Stekel ze,
“The Basswhisperer”
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -