Zicht op Zeebaars 18: Uitzondering bevestigd de regel…



Zicht op zeebaars 18: Uitzondering bevestigd de regel…

Door Joop Folkers
 
Gezien het tij besloten we om er weer eens een ouderwets “vroeg-vissuh-daggie” van te maken. Mijn wekker liep rond half vier af en na enkele bakkies met gekookte melk werden de hengels en toebehoren in de auto geladen. De weersverwachting voor onze missie was zondermeer subliem: weinig wind en niet al te veel zon!
 
Aangekomen in de haven was het even volop genieten geblazen. De vele harders hadden blijkbaar dikke pret en spetterden dan ook naar hartelust op het ondiepe water. Mevrouw fuut bleek ook vroeg wakker en tufte met twee jonge telgjes op haar rug, rustig richting Oude Maas. Langzaam verlieten we rond vijf uur de haven en gingen een nieuw zeebaarsavontuur tegemoet!
 
We gokten op het eerste opkomende water. Op zich niets nieuws, maar bij vissen blijft het altijd weer een gok, zeker omdat de vangsten de afgelopen weken naar een dramatisch dieptepunt waren weggezakt. Maar zoals ik in deel 17 al even door liet schemeren, was dit (gezien de verzamelboeken) niet echt iets bijzonders, waarbij ik wel direct moet toegeven dat je er niet echt vrolijk van wordt!
 
Rond de noorderblokkendam aangekomen werden we door de vele warnetboeien al direct weer met onze neuzen op de bekende feiten gedrukt; alles was weer eens afgenet… En daar ga je dan zo vroeg je bed voor uit!? Ondanks deze, al jaren voortdurende ellende, vingen we binnen een kort tijdsbestek toch een aantal mooie en kerngezonde, dikke vissen.
 
Beste kunstaas wederom the good-old Salt&Pepper, met als goede tweede de nieuwe Culprit rainbow van Hengel Discount Gigant. Na enkele missers kon vismaatje Peter zijn eerste vis uitknokken en gezien de dril bleek het al snel om een mooie vis te gaan. Keer op keer boog zijn nieuwe SpeedMaster door tot aan het handsvat.
 
Onze vriend wist, gesterkt door de krachtige vloedstroom, nauwelijks van opgeven, maar moest na ruim 5 minuten toch capituleren. Resultaat: een dikke 80-plusser van circa 10 pond. Trots toonde Peet zijn eerste 10-plusser van het jaar, maar zoals altijd, bleek ook dit weer eens een uitzondering te zijn die de bekende regel bevestigde.


De uitzondering die de regel bevestigd…

Na deze mooie vis leek het ineens weer uitgestorven en kregen we tenslotte rond 3 uur ’s middags eindelijk weer een teken van leven! Maar gezien de lange dag werd besloten om terug te keren naar de haven. Geen geweldige vangsten dus, maar toch weer zo’n mooie dikke vis die je seizoen eigenlijk al weer helemaal goedmaakt!
 
Stekelze,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK