Zicht op zeebaars 17: Ze bestaan echt nog!



Zicht op zeebaars 17: Ze bestaan echt nog!

Door Joop Folkers

Het maakt momenteel nauwelijks uit of je nu vanaf de kant of vanuit de boot vist, je moet overal gewoon keihard werken voor een aanbeet! Máár… ik heb de “boeken” er eens op nageslagen en eigenlijk is dit - hoe vreemd het ook mag klinken - echt geen uitzonderlijke situatie! Ook vele voorafgaande jaren was de zeebaarsvisserij in deze periode op zijn minst slecht te noemen.

Oké, natuurlijk is het bekend dat de zeebaarspopulaties onder enorme druk staan! Neem bijvoorbeeld het kanaal, één van de meest bekende stekken waar onze gestekelde vrienden overwinteren. Dag in dag uit worden de hier eens zo visrijke riffen en wrakken, kapot gevist door veelal Arnemuidense beroepsvissers, die dankzij hun steeds beter geavanceerde technieken niets heel laten van de eens zo grote zeebaarspopulaties!

Máárrr… “thats life” en kunnen we alleen maar hopen dat alles toch weer goed komt. Ondanks die overbevissing hoeven we niet direct echt sentimenteel te gaan doen, want ook hier zijn er jaarlijks weer een behoorlijk aantal vissen die de bekende dans ontspringen en dus op doorreis richting noorden gaan en als sportvisser hoop je natuurlijk ieder jaar weer zo’n dikke vis tegen te komen!

Zo’n dikke, gezonde bonk dynamiet die je dwingt tot “billen knijpen”!!! Zo’n supermormel kwam ik afgelopen week tegen toen mijn shad langs de rand van de blokkendam liet lopen. Ons vertrouwen stond gezien de resultaten van de afgelopen sessies op een zeer laag pitje, maar omdat onze hobby nu eenmaal gelukkig onvoorspelbaar is en blijft, kun je niet meer doen dan geduldig afwachten!

Juist daarom staat die snoeiharde aanbeet van deze werkelijke unieke vis voor altijd in mijn geheugen gegrift. Zeker gezien het feit dat ons verwachtingspatroon ver onder het landelijk gemiddelde lag!! Maar ook nu bleek “the good old” Salt&Pepper Culprit shad weer onweerstaanbaar. Terwijl de toch altijd weer “dodelijke” gebonden jig/twister-combinatie niet eens werd bekeken! Hoe bedoel je… praktijk!!


Unieke vis die voor altijd in mijn geheugen gegrift zal staan.

De meeste vissen die we vingen bleken nog volop met het liefdesritueel bezig te zijn. Dat ook de kantvissers met dit probleem te maken hebben blijkt onder andere uit het feit dat veel vissen vaak vals gehaakt worden! Dus wat mijn ervaring (het bekende boek,en dat liegt nooit!) betreft, moeten we gewoon nog even 3 weekjes geduld op zien te brengen voordat onze vrienden(innen) weer volop tot de aanval overgaan!!

Stekelze,
Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -