Zicht op zeebaars: 167 Ierse zeebaarzen

Zicht op zeebaars 167 

Ierse zeebaarzen 

Door Joop Folkers

Het is al weer zo’n kleine 20 jaar geleden, dat de destijds bekende schipper Nick Bowie (Lady Allison uit Wexford) mij er op attendeerde dat er langs dit deel van de kust regelmatig mooie zeebaarzen werden gevangen aan gesleepte pluggen.

Je weet het, een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig dus toverde ik een doosje met gebonden jigkoppen en twisters uit mijn tas en besloot ik sinds lange tijd weer eens een gerichte poging te wagen om mijn eerste Ierse zeebaars aan kunstaas te verleiden.

Ik vergeet nooit de grijns van Norman Dunlop en Nick toen ik dat behaarde mormel na een verre worp richting bodem liet zakken. Het duurde overigens een behoorlijke tijd voordat ik mijn eerste aanbeet kon noteren maar helaas miste ik de vis.


Zo nu en dan een 70+ vis!

Volgens Nick was de kans groot dat het hier om een pollak ging omdat het rif waar boven we visten vaak was vergeven van kleinere pollak. Aanbeet nummer twee liet niet lang op zich wachten en gezien de harde aanbeet was ik er vrijwel van overtuigd dat het hier om zeebaars ging.

En ja hoor, even later kon ik op de foto met mijn eerste Ierse (kunstaas) zeebaars. De grijns op de gezichten van Dunlop en Bowie was verdwenen en mij harige jigkoppies werden effe aan een uitgebreide inspectie onderworpen.


Alle baarzen worden na een fotootje teruggezet.

Ik ving die dag maar liefst ruim 10 zeebaarsjes waarvan de grootste hooguit 50 centimeter was. Geen supervissen, maar dat maakte niet uit want mijn missie was weer geslaagd.

Enkele jaren later had Nick zijn boot verplaatst naar het pittoreske Kilmore Quay. Samen met Peter Bosman werden we in 1998 Nederlands Kampioen kleine bootvissen. De eerste prijs was een compleet verzorgde reis voor twee personen naar Kilmore Quay.


Ook aan de oceaankant vang je leuke baarzen!

Ergens rond augustus reisden we af met als doel het vangen van ruwe haai en zeebrasem. De wind strooide echter roet in het bekende eten waardoor we genoodzaakt waren om ons te vermaken rond de riffen die dichter onder de kant lagen.

Kilmore lag op nog geen 10 minuten varen van de Saltee Islands. Volgens Nick een stek waar men voor kort met regelmaat mooie zeebaarzen wist te vangen. Helaas was het aantal baarzen sterk geminiseerd door illegale warnetvisserij rond deze eilanden.


Prachtige vissen.

Zowel Peet als ik hadden er wel oren naar om zomaar eens wat kunstaas 'uit te laten' rond het eerste eiland. Nog dezelfde middag liet Nick zijn boot langzaam langs het eiland driften. Uiteraard visten we ook hier met gebonden jigkoppen voorzien van een Gator (destijds nog gedistribueerd door de firma Lankhorst).

Mijn eerste worp leverde al direct een prachtige aanbeet op maar de vis miste helaas. Peter geloofde niet in baars maar dacht aan grote pollak totdat hij een paar seconden later zelf ook een snoeiharde aanbeet kreeg waarna de vis er direct vandoor ging.

Niks Pollachius pollachius, maar gewoon zeebaars grinnikte Peter. Een paar minuten later schoof Nick zijn schepnet onder een dikke 70er! Dus toch!


Soms kom je een schooltje tegen.

Vergeten doen we die bewuste middag nooit meer want toen we richting haven stoomden, stond de teller maar liefst op ruim 30 grote vissen met als uitschieter een dikke 80 plus baars! Een glunderende Nick schoot wat foto’s waarna de baarzen weer netjes in hun habitat werden teruggezet.

Helaas bestond er in die tijd nog geen digitale fotografie en waren we voor onze artikelen in de hengelsportbladen aangewezen op dia’s.

Zo’n 4 jaar geleden vertrokken we op uitnodiging naar het gezellige Bella Vista hotel in Cobh. Volgens insiders DE zeebaarsstek van Ierland. We werden ontvangen door de enthousiaste Kevin Murphy, eigenaar van dit gezellige hotel.



Kevin vertelde over de vele mogelijkheden en stekken die het uitgestrekte gebied rijk was. In navolging tot Noorwegen was Kevin ook in Ierland een 'Self Drive Boat Hire' gestart. Ideaal want nu had je de mogelijkheid om met wat maatjes een boot te huren en al na gelang het tij zelf te plannen waar je wilde gaan vissen!


Ook Kevin staat zijn 'zeebaarsmannetje'.

Dezelfde middag vertrokken we nog richting het 'Kanaal', een doorgang tussen de vaste wal en een soort eiland. Een topstek waar het vrijwel altijd pittig stroomde. Ook hier bleken onze stekels gek op de gebonden jigkoppen en kon ik na de eerste sessie mijn eerste 'Cobh'zeebaarzen bijschrijven in de boeken.


Ook Arthur wist zijn baarsjes te sprokkelen!

Ook rond verder gelegen riffen werden mooie zeebaarzen gevangen. Soms bleken oppervlaktepluggen het aangewezen kunstaas om vriend zeebaars te foppen. Samen met één van de gidsen bestookten we met succes ook de oceaankant met verschillende soorten kunstaas.

Opvallend was dat de oranje X-Rap het ook hier goed deed. Een jaar later deed ik het spelletje samen met Arthur van Tienen nog eens dunnetjes over en wisten we ook weer een mooi aantal zeebaarzen te verleiden.


Zelf je stekken bepalen.

In dit uitgestrekte gebied vindt je ook met een stevige wind altijd wel een goede zeebaarsstek waar je onder vrijwel alle omstandigheden kunt vissen.

Naast de zeebaarsvisserij bestaat hier rond Cobh ook de mogelijkheid om op blauwe haaien te vissen. Na hooguit een uurtje varen kom je in het gebied waar deze blauwe 'menseneters' veelvuldig voorkomen.



Prachtige haaien die regelmatig de 100+ pond grens aantikken. Mits niet te zwaar bevist is dit een fantastische vissoort om te vangen.

Kevin heeft eventueel goed huurmateriaal voor deze visserij voor je klaar staan. Wie zich tijdens deze visserij verveelt kan zich vermaken met het vangen van enorme gepen die zich in het rubby-dubby spoor verzamelen.


Ruime boten voorzien van veel PK's.

Vorig jaar heeft Kevin naast zijn zeven huurboten ook nog eens vier kajaks aangeschaft. Dus mocht je de zeebaars vanuit een kajak willen belagen dan heb je daar alle mogelijkheden voor.

Voor meer info kun je Kevin zelf altijd bellen op het nummer 00353 866029168 en Tight Lines Visreizen  Tel: + 31 (0)180 434788  www.tightlines.nl

Kortom er valt genoeg te beleven rond dit mooie stukje Ierland!

Stekel ze,
“bass whisperer”
Joop.


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -