Zicht op zeebaars 152

Zicht op zeebaars 152 

Europoortgebied wordt verziekt door de warnetvisserij 

Door Joop Folkers

Eind vorige week werd ik gebeld door een verontruste sportvisser die na een rit van ruim drie uur de pier van de Hoek was opgewandeld. Even voorbij het baken bleken een stok met enkele vlaggen en een witte boei te liggen. “Waren dit fuiken of misschien nog erger, van die  -piep-warnetten!??"

Helaas bleek het hier om vele honderden meters warnet te gaan. Geplaatst door de respectloze VL129. Een beroepsvisser die sinds kort over een vergunning blijkt te beschikken om de Waterweg af te netten.

Een man die totaal geen respect blijkt te hebben voor het grote aantal sportvissers die al sinds vele tientallen jaren hun geluk vanaf deze pier beproeven.

Op het moment dat we met enkele boten langs de dam lagen te driften, kwam hij recht op ons afgevaren om daarna tussen beide boten te manoeuvreren! Toen we hem daarop aanspraken, draaide hij direct zijn boot om en kwam volgas op ons af met de woorden: "Ik ben beroepvisser en ik heb hier de rechten!"

Gelukkig zijn vele instanties momenteel bezig zijn om precies uit te zoeken hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat één beroepsvisser het kan verzieken voor honderden, zo niet duizenden, sportvissers.

Want meneer presteerde het ook om meerdere kilometers warnet te schieten tussen de Stormvloedkering en Maassluis. Enkele topstekken voor de tongvissers die na het verspelen van diverse onderlijnen in deze netten weer onverricht ter zaken naar huis konden keren!

Ook het gebied van de Stormvloedkering richting het Muizengaatje staat keer op keer in die rotzooi! Kortom, laten we hopen dat er snel iets aan wordt gedaan, anders is één van de beste visstekken van Nederland voorgoed naar de bekende kl.ten, door één beroepsmannetje getorpedeerd!

Om dan nog maar te zwijgen van het peperdure programma van de terugkeer van de steur en…..niet te vergeten de terugkeer van de zalm en zeeforel die nu in de Waterweg Delta waar onze oosterburen vele miljoenen in hebben gepompt. Al deze vissen moeten in de Waterweg langs vele kilometers warnet. Wel de Haringvlietsluizen op een kier natuurlijk!

Maargoed, ondanks deze wetenschap vertrok ik zaterdagochtend met een aantal fanatieke cursisten richting pier. Gelukkig stonden er nu geen netten en konden we eindelijk even lekker ons eigen gebiedje bevissen.

Maar…na pakweg een half uurtje kleurde de lucht boven zee binnen een poep en een zucht ineens inktzwart en 'rolde' een enorm wolkentapijt bijgestaan door enorme lichtflitsen met een noodgang richting kust.

Besloten werd om direct terug te keren en een schuilplaats te zoeken. Op zo’n 500 meter voor de bunker had dit unieke natuurgeweld ons al ingehaald en nam de wind toe tot buitengewone porporties!



Een enorme regenboog maakte het plaatje compleet. Na ruim een half uur viel de wind weer weg en brak de zon door. Tijd om de cursus voort te zetten, want daar kwamen de mannen tenslotte voor.



Dat deze ploeg kerels de zeebaarsvisserij snel onder knie hadden, was voor mij wel duidelijk. Na pakweg een half uurtje wist Ab zijn eerste aanbeet te scoren gevolgd door een mooie dril. Glimlachend toonde hij na een aantal minuten zijn eerste zeebaars van de dag.



Vooraf had hij op internet al een aantal heerlijke recepten opgezocht om zijn eventuele vangst van de dag te kunnen bereiden. Hierna volgde nog een aantal mooie baarzen en aanbeten waardoor de tijd helaas weer voorbij vloog.



Omdat het september in principe een maand is waarin je XXL-baarzen kunt verwachten heb ik besloten om toch nog twee workshops te organiseren. Meer weten, stuur even een mailtje naar info@totalfishing.nl

Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -