Zicht op Zeebaars 15: Shimano introduceert SpeedMaster Sea Bass-serie

Zicht op zeebaars 15: Shimano introduceert SpeedMaster Sea Bass-serie

Door Joop Folkers

Zeebaarsvissen is gewoon hot! Logisch dus dat er jaarlijks vele nieuwe zeebaarshengels op de markt verschijnen. De meeste hengels zijn tegenwoordig van een hoge kwaliteit.

Ondanks deze gegevens heb ik de afgelopen jaren toch heel wat hengels zien sneuvelen. Oké, ik geef toe dat dit in de meeste gevallen komt door onervarenheid van de visser! Verreweg de meeste hengels breken niet tijdens het drillen van een vis, maar tijdens de ongecontroleerde bewegingen die gemaakt worden op het moment dat men vastzit.


Er zijn nog heel veel ‘good old’ Diaflashes in omloop.

Als je ziet hoe sommige vissers dan staan te ‘hakken’, hou je je hart echt vast! Het advies luidt dan ook om je hengel tijdens het lostrekken van je kunstaasje altijd horizontaal te houden en dus niet verticaal, want op die manier is de kans op hengelbreuk verreweg het grootst!

Shimano heeft de afgelopen jaren enkele super zeebaarshengels op de markt gebracht. Het echte werk begon eigenlijk zo’n 10 jaar terug toen de Diaflash-serie werd uitgebracht, gevolgd door de Technium Diaflash. Stuk voor stuk kwaliteitshengels die tegen een stootje konden en nog steeds kunnen, want je komt ze nog regelmatig tegen tijdens een zeebaarssessie.

Zeker de zich zo snel ontwikkelende zeebaarsvisserij, is gebaat bij nieuwe technieken waardoor de kwaliteit van de hengels alleen maar wordt verbeterd. Mede daardoor heeft Shimano de nieuwe SpeedMaster Sea Bass-serie ontwikkeld. Een regelrechte topper die zijn weerga nauwelijks kent, uitgevoerd in een modern, eigentijds design en… een hengel die ondanks al zijn extra’s toch in een vriendelijke prijsklasse kan worden aangeboden.

De SpeedMaster Sea Bass  kent 4 uitvoeringen die ieder weer zijn onderverdeeld in verschillende blanks. De lengtes van de hengels variëren van 2.70 cm tot 3.60 cm. De laatste hengel is speciaal ontwikkeld voor extra verre worpen vanaf havenhoofden en pieren. De heavy uitvoering heeft een werpgewicht van 30 tot 80 gram, terwijl je de extra heavy uitvoering kunt belasten tot 120 gram!


De voorloper van de SpeedMaster was ook een hengel waar power in zat.

Vanuit de boot hebben we zowel de 2.70 cm (XH) en de 3.00 cm. (XH) zwaar op de proef gesteld en je kunt van ons aannemen dat deze stokken zich voor 100% hebben bewezen. Ideaal vind ik de iets zachtere actie van de top, terwijl de body van de hengel werkelijk geen krimp geeft, waardoor je een vis tijdens alle omstandigheden kunt mannen!!

De onderkant van de hengels zijn zilverkleurig, een kleur die vanaf het startoog overgaat in zwart/antraciet. De ondergreep van de hengel bestaat eveneens uit een zwart/grijs design, terwijl de hengel is voorzien van een zware(zwarte) Shimano kunststof reelhouder.

De 3 meter uitvoeringen zijn voorzien van 10 ogen, terwijl de 3.30 mtr. uitvoering 11 ogen telt. De 2.70 heavy uitvoering heeft zich als plughengel al dik op de kaart gezet! Ook zijn 3 meter lange neef heeft zich tijdens de nodige momenten al bewezen een ware opvolger van de Technium Diaflash te zijn.

Tot slot heeft men speciaal voor de kantvisser naast de 3.60 meter-uitvoering, ook een 3.30 heavy en extra heavy uitvoering op de markt gebracht. Zelf ben ik gegaan voor de XH uitvoering die net even meer power bezit en een werpgewicht heeft van 70 tot 120 gram. Opvallend goed is de beetregistratie van deze SpeedMasters. Kortom een echte aanrader.

Stekelze,
Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -