Zicht op zeebaars 137

Zicht op zeebaars 137


Nu ook het visrijke europoortgebied verziekt door de verwoestende warnetvisserij

 
Door Joop Folkers
 
Tja, het kon niet uitblijven. Ook rond het o zo mooie visrijke Europoortgebied hebben de (verwoestende) warnetvissers hun doel bereikt. De VL 219 en de VL 218 hebben de desbetreffende vergunningen van de familie Klop of gekocht of gehuurd. 
 
Volgens enkele insiders bij overheidsinstanties als Rijkswaterstaat hebben deze mannen op een slinkse manier een vergunning los weten te peuteren om het uitgestrekte gebied te bestoken met die klerezooi!
 

Zetten die handel, het kan niet op!?
 
Ik heb inmiddels al héél wat zeebaarsvissers gesproken die na de lange rit richting Stenen Glooiing weer onverrichterzake terug konden keren omdat de VL 218 hier zijn warnetten had gezet. 
 

Rond de Stenen Glooiing verdwijnen dagelijks stekken wegens de warnetvisserij.
 
Als je goed nadenkt is het toch te gek voor woorden dat in deze intrekkanalen voor zalm, zeeforel en (eventueel) steur dag en nacht kilometers verwoestende warnetten staan! Jaarlijks werden en worden er door zowel Nederland als Duitsland vele miljoenen euro's gespendeerd om deze fantastische vissoorten weer daar terug te krijgen waar ze oorspronkelijk horen om te kunnen paaien!
 
Juist omdat dit unieke Delta gebied (aanzwemroute via de Waterweg) jarenlang behoorlijk met rust is gelaten door de warnetvissers begon de zeeforelpopulatie met name in het Hartelkanaal en Beerkanaal weer behoorlijk aan te trekken. Tijdens iedere bootsessie zag je dan ook regelmatig dikke zeeforellen je kunstaas volgen tot naast de boot.
 

De meeste zeeforellen zullen het Hartelkanaal nooit bereiken.
 
Momenteel moeten vissoorten als zalm, zeeforel en steur wel héél véél geluk hebben om dagelijks zo’n weerwar van pakweg zeven á acht kilometer warnet te ontwijken om ongeschonden de relatief veilige oorden zoals het Calandkanaal, Beerkanaal of het Hartelkanaal te kunnen bereiken.
 

De visrijke Waterweg staat onder grote druk.
 
Wat te denken van de 'zeehondenclan' die zich de afgelopen drie jaar op het 'robbeneiland' tegenover de Stenen Glooiing heeft gevestigd. 
 

Dit soort vissen wordt steeds zeldzamer.
 
Vorig jaar telden de bemanning van de Nieuwe Prins (de fast ferry die dagelijks tussen Hoek van Holland en enkele grote containerhavens pendelt) nog ruim 80 zeehonden die uiteraard een ware attractie vormden voor de vele duizenden (fiets)klanten! 
 

Eerst waren de wrakken aan de beurt, en nu de Europoort.
 
Ik schrijf vormden want door de intensieve warnetvisserij rond onder andere dit eiland is het overgrote deel van deze populatie helaas verjaagd of misschien zelfs wel verdronken in de vele warnetten!?
 
Veel hengelsport wordt verziekt door kilometers warnet!
 
Kortom, de beroepsvisserij is bezig het zoveelste mooie visgebied van Nederland te slopen!
 

Vriend zeebaars is de klos.
 
Veel kantvissers in zowel de Waterweg als andere stekken in het uitgestrekte havengebied klagen steen en been omdat hun stekkies verziekt worden door boeien en vlaggen die aangeven waar de alles verwoestende warnetten dagelijks staan!
 

In 2004 waren er nog volop mogelijkheden voor de palingvisserij.
 
Vorig jaar hebben we met een aantal kant- en bootvissers het één en ander aangekaart bij zowel de Havenpolitie als Havendienst. Ook deze instanties zijn zeker niet blij met de huidige situatie maar kunnen er helaas momenteel weinig aan doen! Misschien weer een taak voor de mannen van SN en ZuidWest Nederland?!! 
Wie weet…. 
 
Maaarrrr… natuurlijk is het tijdens de zeebaarsvisserij niet alleen maar kommer en kwel! Zo vingen er gedurende mijn zeebaarsworkshop van afgelopen woensdag een stel fervente 'karpervissers' een aantal mooie dikke zeebaarzen!
 

Zeker niet alleen maar kommer en kwel...
 
Allereerst natuurlijk een fantastisch gevoel voor de deelnemers omdat ze binnen een tijdsbestek van vijf uur exact hebben begrepen hoe je de moeilijk te verleiden zeebaars toch weet te foppen! Uiteraard ook een goed gevoel voor de workshops, omdat dit het bewijs is dat zo’n cursus zonder enige twijfel direct zijn vruchten afwerpt! 
 

Geleerd om een zeebaars te foppen.
 
Laten we hopen dat de daartoe bevoegde instanties snel met maatregelen kunnen komen met een algeheel warnetverbod voor dit mooie visrijke gebied!
 
Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -