Zicht op zeebaars 132

Zicht op zeebaars 132:

Het kan niet lang meer duren  

Door Joop Folkers
 
Terwijl ons kustwater zo nu en dan even de 11 graden aantikt gaat de slachting onder de zeebaars rond het Kanaal gewoon flink door. Er worden op de Nederlandse afslagen vrijwel dagelijks vele honderden kilo’s zeebaars aangevoerd. Op zich niets  verontrustends, ware het niet dat het leeuwendeel van de aanvoer bestaat uit scholenbaars!
 
Teken aan de wand? Wie weet! Maar ondanks deze gegevens trekt er toch ieder jaar weer een behoorlijk zootje stekels het Europoort gebied binnen, dus dat zal ongetwijfeld ook dit seizoen weer het geval zijn.
 
Ik weet nog goed dat de watertemperatuur vorig jaar in deze zelfde periode slechts amper de vijf graadjes haalde dus wat dat betreft hebben we al een dikke voorsprong. 
 
Uit zeer betrouwbare bronnen weet ik dat er al een aantal baarzen aan kunstaas zijn gevangen.
 

Binnenkort kunnen we weer.
 
Zoals gebruikelijk trekt vrijwel ieder jaar een groepje diehards de pier op om de eerste zeebaars van het jaar te vangen! Noem het maar een soort status!
 

Vergeet nooit de jig/twistercombinatie.
 
Het is natuurlijk nooit te voorspellen maar gezien het vroeg gestarte voorjaar denk ik dat we nog zo’n twee weekjes geduld moeten hebben voordat de eerste scholen zeebaars zich rond de delta van de Waterweg zullen melden.
 

Ook vanaf de boot.
    
Dus mooi nog effe de gelegenheid om al mijn molens te voorzien van nieuwe lijnen en voorslagen. Ook de vele hengels worden even gecheckt op eventuele beschadigde oogvoeringen. 
 
 
Alles moet tenslotte weer op en top in orde zijn als ik zaterdag 17 mei start met mijn workshops!
 
Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK