Zicht op Zeebaars 12: Zeebaarzen en Harders

Zicht op Zeebaars 12: Zeebaarzen en Harders

Door Joop Folkers

Zowel vriend zeebaars als de diklipharder staan bekend om hun vechtlust en hun lange, onberekenbare runs. Ik denk dat beide vissen qua kracht nauwelijks voor elkaar onderdoen. Sterker nog, juist omdat je harders met relatief lichter materiaal kunt belagen, is een dril met deze supersnelle vis vaak nog spectaculairder.


Op licht materiaal een regelrecht genot om te vangen!

Het leuke is dat harders en zeebaarzen zich tijdens de zomermaanden in vrijwel hetzelfde leefgebied ophouden. Juist daarom komt het nog al eens voor dat je tijdens het zeebaarsvissen een grote harderschub op de punt van je haak aantreft. Dat komt omdat deze vissen zich ook vaak stijf tegen de bodem bevinden om daar de kiezelwieren van de stenen te vreten.

Om even terug te komen op het leefgebied van de diklipharder, dit strekt zich uit van de Biesbosch tot ver voorbij de havenhoofden. Kortom, je kunt ze echt overal verwachten. Goede harder- en zeebaarsstekken zijn die plaatsen waar we te maken hebben met de invloeden van hoog en laag water.


Ook vanaf de kant kan je uitstekend vissen op de harder.

Neem bijvoorbeeld de Oude Maas, nu niet direct een stek waar je zeebaars verwacht, maar toch komt het regelmatig voor dat je tijdens een snoekbaarsavontuur een mooie zeebaars haakt. Het is dus voor de hand liggend dat je hier ook diklipharders tegenkomt. Je ziet ze dan ook vaak in grote scholen langs de begroeide stenen zwemmen op zoek naar voedsel.

Ondanks het feit dat harders zich vrijwel uitsluitend met wiersoorten voeden, zijn ze ook te vangen aan brood en zelfs met maden. Het gaat dan meestal om een bepaalde gewenning in een gebied. Maar hoe bizar het ook klinkt, we vangen vrijwel ieder jaar weer een aantal grote harders aan kunstaas!! Meestal gaat het dan om groen/wit gebonden jigkoppen. Of ze die dan pakken vanwege agressief gedrag of om de groene kleur, dat is voor mij een raadsel!


Nederlands record dat op de groen/wit gebonden jigkop knalde.

TIP
Mocht je te zijner tijd eens plannen hebben om richting Waterweg te trekken om vriend zeebaars te belagen, neem dan een reservespoeltje gevuld met nylon (max. 20/00mm.), een half witje, wat vlokdobbers, haken en loodjes mee. Is er geen zeebaars te vangen, dan heb je toch een leuk alternatief. Stel je dobber af op zo’n 80 cm. en vis met een behoorlijke broodvlok. Zeker de moeite waard!


Haakjes, dobbertjes, loodjes en een halfje wit…
 
Stekelze,
Joop