Zicht op Zeebaars 11: Vreet-fratsen

Zicht op Zeebaars 11: Vreet-fratsen

Door Joop Folkers

Het “vreetgedrag” van vriend zeebaars is en blijft iets ondoorgrondelijks! Zo is het Bonanza, terwijl je vervolgens ruim 5 uur alles uit de kast moet halen om een aanbeet te forceren!! Onbegrijpelijk, zeker als je daar dan bij aantekent dat onze Lowrance dieptemeter op dat moment enorme scholen vis aangaf!
 
Maar goed, dat is zeebaarsvissen in optima forma. Oké ik geef toe, soms wordt je er moedeloos van, máár Moeder Natuur bepaalt nu eenmaal waar, wanneer en wat er op tafel staat! Opvallend was wel dat veel vissen tijdens het onthaken grote hoeveelheden kleine, wit/doorzichtige kwalletjes van pakweg een centimeter doorsnee uitspuugden. Trouwens ook kleine roofbleitjes, zeebliek en niet te vergeten zandaal, bleken hoog op de menukaart te staan.
 
Grappig om te vermelden is dat niet alleen bootvissers, maar ook de kantvissers soms te maken krijgen met het grillige eetpatroon van onze zeebaars. Zo sprak ik afgelopen vrijdag enkele fanatieke mannen die na een hele dag intensief gooien en smijten, niet eens één aanbeet hadden kunnen noteren!! Zelfs de kleinere, toch eigenlijk altijd wel agressievere soortgenoten, gaven nauwelijks acte de présance!

Zelf ben ik er van overtuigd dat deze “vreet-fratsen” zondermeer te maken hebben met de stand van de maan (EK -eerste kwartier), waardoor de afgaande waterstroom ruim 2 uur langer doorloopt dan gebruikelijk.

Op de één of andere manier schijnen onze gestekelde vrienden hier zeer gevoelig voor te zijn. Oké, zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar gezien de vangstresultaten tijdens dezelfde periodes van andere jaren, zit er toch wel degelijk een bepaalde lijn in!
 

Mááár uiteraard is er gelukkig altijd wel één “lullo” die zich niet in kan houden. Zo vergreep deze echte mini-stekel zich aan mijn witte diepduikende X-Rap. Dit monster gaf mijn visdag toch nog een héél kleine beetje kleur.

Trouwens de komende week ziet het er qua tij allemaal weer beter uit omdat we op 19 mei te maken hebben met een springtij, waardoor de verschillen tussen het hoge en lage water weer zo rond de 6 uur liggen. Laten we hopen dat Moeder Natuur de tafel alvast dekt!!!
 
Stekelze,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -