Zelf shads gieten (Deel 4)

Zelf shads gieten (Deel 4) 

Door Berthil Bos

We hebben even een weekje overgeslagen, omdat ik het druk had met de Visma, die ook voor Totalfishing een groot succes was. Vele mooie lezingen over onze hobby kwamen er in onze stand voorbij en liet het publiek zien dat vooral voor veel praktijkervaring je bij Totalfishing moet zijn.

Lezingen over roofvissen en het zilte waren er volop, maar ook karper en andere disciplines kwamen ruimschoots aan bod. Het leuke is ook dat er mensen naar je toekomen met vragen over het gieten van shads en wanneer deel 4 online gaat. Laten we dus maar beginnen met deze laatste fase, die naar mijn mening het makkelijkste maar ook het leukste is.


Lekker experimenteren met medium en soft.


Lureparts.nl heeft vloeibaar rubber in haar pakket onder de naam LUPA Plastisol. Deze is verkrijgbaar in medium en soft. Je kunt dus zelf bepalen hoe flexibel je je rubbercreatie wilt hebben. Lekker experimenteren en uiteindelijk precies de juiste mengverhouding vinden voor jou persoonlijke voorkeur. Je kunt ze gewoon mengen en dan moet het gietklaar gemaakt worden. We gebruiken hiervoor de magnetron die we op medium zetten.


Neem je tijd bij het verhitten.


Neem je tijd bij het verhitten van de substantie, omdat het niet mag verbranden. Rustig verhitten dus tot het melkwitte goedje helder begint te worden.


Voor het LUPA de magnetron ingaat is het net melk.


Tussentijds één of twee keer voorzichtig omroeren, waarbij er geen luchtbellen mogen ontstaan.


Te snel roeren betekent luchtbellen. Opnieuw verhitten en voorzichtig roeren tot alles er uit is.


Ik gebruik voor het verhitten van het LUPA Plastisol het liefst een glazen beker(s) met schenktuit, waardoor ik alles goed kan zien en precies kan schenken, maar bijvoorbeeld een theeglas kan natuurlijk ook. Eerst zal het vloeibare rubber wat dikker worden, om daarna weer naar een vloeibare vorm te gaan. Zodra het helder is en goed te schenken kan de mal in stelling gebracht worden.


Met de flaconnetjes kleurmiddel kan je erg leuke creaties ontwikkelen.  


Als je het rubber nu gaat gebruiken heb je doorzichtige creaties wat natuurlijk erg goed kan werken, maar een kleurtje kan ook gewild zijn. Hiervoor zijn er mengkleuren beschikbaar en ook hier kan je je creativiteit de vrije loop laten.

Bij mijn eerste creatie ging ik direct voor het gieten in twee á drie kleuren en dat is totaal geen probleem. Ik heb het verhitte Plastisol in twee kleine hoeveelheden overgegoten naar andere glazen en hierbij, in mijn geval, bij de één wat druppeltjes zwarte kleurstof gedaan voor de rug van de shad en bij de ander een aantal druppels wit en rood om een roze buik en staart te creëren.

Deze kleurstof is ook onderling te mengen dus het kleurenpalet is eindeloos. De basis kleur heb ik gebroken wit gehouden, door enkel twee druppeltjes wit aan het rubber toe te voegen.

Nadat de kleurstof goed, maar voorzichtig (geen luchtbelletjes) gemengd is, gaat het weer de magnetron in en maak ik het weer wat meer vloeibaar. Ik heb nu drie kleuren vloeibaar rubber en als eerste pak ik de roze.

Voorzichtig schenk ik iets van het rubber in de schoepstaart en een beetje bij de buik. Ik wacht en 20 tellen en dan gaat de basiskleur de mal in. Je zult zien dat het rubber zich niet gaat vermengen. Omdat je even gewacht hebt is er een minuscuul vliesje ontstaan. Ook na de witte basiskleur wacht je weer een aantal tellen en dan is het tijd voor de zwarte rug. Tot de rand doorgieten en liever iets teveel dan te weinig.


Als laatste het zwarte rubber tot aan de rand gieten.


Nu is het tijd om het gebeuren te late afkoelen. Een paar minuten is meestal voldoende en als je het aflakken van de mal goed hebt gedaan, zal de shad gemakkelijk loslaten, waarbij je altijd wat extra aandacht moet schenken aan de staartwortel en de schoep.


Een shad met een voor mij perfecte soepelheid en natuurlijke kleuren combinatie.


Een eigencreatie is geboren en met eventueel netjes maken met een scherp schaartje zal de eerste vis op deze creatie er één zijn om nooit meer te vergeten.

Succes.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -