Zelf shads gieten (deel 2)  Met behulp van lureparts.nl

Zelf shads gieten (Deel 2) 

Met behulp van lureparts.nl

Door Berthil Bos

Zoals ik in deel 1 heb aangegeven, heeft Lureparts.nl mij als proefpersoon naar voren gehaald om hun producten te proberen op het gebied van zelf gieten van rubberen creaties. Natuurlijk heb ik daar een beschrijving bij gekregen, maar het uitproberen in de praktijk is natuurlijk het beste en moet je zelf de dingen ervaren.

Wat mij direct na het gieten van mijn eerste grote shad opviel, is dat buiten het goed vastzetten van de na gegoten shad, het gietbakje' minstens zo belangrijk is. Na wat informatie en nadenken kwam ik tot de volgende stap.

Nadat de shad perfect op een stabiele ondergrond is geplakt die niet doorbuigt als er wat druk op komt te staan, ga ik aan de slag met ……..LEGO!


Lekker bouwen met Lego.


Lekker terug naar je jeugd en om de shad bouw je nu een muurtje.


Steentje voor steentje opbouwen.


De hoogte ervan is afhankelijk van de hoogte van de shad. Zorg ervoor dat de laatste rij van de Legostenen minimaal een centimeter boven de shad uitsteekt, om zodoende een goede bodem in de mal te krijgen.


Het Legobakje moet minstens een centimeter boven de shad uitsteken.


Omdat je een vlakke stabiele plaat hebt gebruikt, zal je zien dat de Legomuur hierop mooi vlak en aangesloten komt te staan. Dit is nodig omdat het dunne gietgips dat je gaat gebruiken niet onder het Lego door mag stromen, zelfs niet een heel klein beetje.

Dit zie je vaak terug aan de mal in de vorm van oneffenheden. Ik zet zodoende het Legomuurtje vast met aluminiumtape om er zeker van te zijn dat alles op zijn plaats blijft.


Met aluminiumtape zorg ik ervoor dat er geen gips kan ontsnappen.


Als je dit gedaan hebt kan je beginnen met het maken van het gietgips. Lureparts.nl heeft hiervoor de beste kwaliteit gekozen die geen klontjes veroorzaakt. Een verhouding van 1 water op 1.5 gipspoeder is het beste en geeft een prima dun en sneldrogend gips.


Een verhouding van 1 bak water op 1 ½ bak gips werkt voortreffelijk.


Met een maatbeker met schenktuit giet je nu voorzichtig het gips in het gecreëerde Legobakje en zorg ervoor dat iedere ruimte goed gevuld is. Tot de rand doorgieten en dit geheel minstens een half uur laten drogen.


Geleidelijk en nauwkeurig...


...gips in het Legobakje gieten.


Na dit half uur breken we de muur gewoon af en zien we een rechthoekige gipsen baksteen met daarin de vastgelijmde shad.


Goed tot de rand vullen en een half uur laten staan.



Het Legomodel afbreken.


Nu voorzichtig de gietvorm van de onderplaat verwijderen. Dit gaat makkelijker als je de plaat binnen het Lego en de shad licht insmeert met bijvoorbeeld afwasmiddel. De shad blijft achter op de plaat, om desnoods nogmaals te gebruiken en de afdruk zit met ieder detail in de mal.


Een gietmal met details van de shad.


Volgende week gaan we gieten.

ANDEREN LAZEN OOK