Zeevissen met Lucky Luc 7: Sneeuwvissen op het Noordzeekanaal

Vanwege de tegenvallende vangsten van vorige week op de Noordpier, heb ik het dit keer tezamen met vismaat Léon weer eens geprobeerd in het Noordzeekanaal. Voor vele, zogenaamd ‘echte’ zeevissers onder ons behoort het vissen in het Noordzeekanaal niet echt tot het zeevissen.

Maar je vangt er normaliter volop zeevis, terwijl je tijdens sommige periodes op de Noordpier tegen stille hengels zit aan te kijken of onder barre omstandigheden je staande moet zien te houden.


Ondanks de sneeuw valt er nog goed te vissen!

Natuurlijk mis je in het Noordzeekanaal de dynamiek van de getijden en het aanstormend geweld van de golven waardoor het iets meer op ‘binnenwatervisserij’ lijkt. Maar vergist u zich niet in het Noordzeekanaal hoor, want ik vis daar gewoon in de winter met mijn zware zeehengels en 150 gram lood!

Ik had net gezegd dat het getij niet van toepassing is in het kanaal, maar dat is eigenlijk niet helemaal waar. Het Noordzeekanaal staat in verbinding met open zee, maar hiertussen bevinden zich de sluizen en spuisluizen van IJmuiden. Als het laag water is aan de zeekant en er een overtollige hoeveelheid water aanwezig is in het kanaal, besluit men van hogerhand om te gaan spuien.

Dit gebeurt met laag water aan de zeekant omdat er dan de minste weerstand is voor de sluisturbines om het overtollige zoete water er uit te spuien. Als er gespuid wordt in het kanaal kan je dit meestal meteen merken aan de stroming die er komt te staan. Mijn ervaring is dat het spuien vaak een negatieve invloed heeft op je vangsten op dat moment.

Het Noordzeekanaal bestaat namelijk uit meerdere waterlagen: een zoete bovenlaag en een zoute onderlaag. Zout water is zwaarder dan zoet water en het is dan ook in deze onderlaag waar de zeevis zich meestal ophoudt. U kunt zich voorstellen dat als er gespuid wordt, de samenstelling van deze onderlaag ook enigszins verandert en er dus een menging met het zoete water plaatsvindt.

Iets meer dan normaal waardoor de aanwezige zeevis toch iets van slag raakt en zich gaat drukken tegen de bodem aan. Vandaar dat de vangsten ondanks het ontbreken van getij, aan de binnenkant wel degelijk kunnen verschillen op het moment van de dag.

Dwars over de niet geheel schone snelwegen en de gewoon zwaar besneeuwde binnenwegen, kwamen we weer eens aan bij onze visstek aan het kanaal. We hadden dit keer gekozen voor de zuidkant van het kanaal omdat we daar de aanwezige wind in de rug zouden hebben.

Geen slechte keuze, want qua visserij was het gewoon goed te doen. Ook al moesten we de visplek wel een beetje sneeuwvrij maken om onze spullen neer te kunnen zetten en om niet alles zeiknat te laten worden door het optrekkend vocht. Het blijft een apart sfeertje om zo te gaan vissen in deze winterse omstandigheden. Een groot voordeel van het Noordzeekanaal is tevens dat het eigenlijk nooit dichtvriest omdat het een druk bevaren waterweg is.


De aanwezige zwanen vormden een vroegtijdige carnavalsoptocht.

Vele watervogels zoeken dan ook hun toevlucht in deze tijd naar het kanaal en het sluizengebied van IJmuiden. Vrijwel direct na de eerste inworp krijg ik een leuke aanbeet op een van mijn hengels. “Gelukkig, er zwemt een visje!” dacht ik meteen. We hoeven dus niet naar stille toppen te kijken.


Gelukkig was er wijting aanwezig!

Er kwam een leuke wijting boven water waar ik eigenlijk ook wel een beetje op hoopte. Die zouden de toppen toch in beweging moeten kunnen houden deze visdag. Vismaat Léon kreeg ook meteen een mooie kromtrekker en had een behoorlijke hijs aan de vis die aan zijn haak zat om deze boven water te krijgen. Achter het laatste drempeltje voor de kant willen ze nog wel eens sterk naar beneden duiken en dat was ook nu weer het geval.

 
Het lijkt wel een heilbot!!!

Maar ondanks de gekromde hengel kwam er een mooie dikke winterbot boven water. “Het lijkt wel een heilbot,” zei ik tegen Léon toen ik hem in de sneeuw aan het fotograferen was. Een prachtige sportvis hoor zo’n bot. Die kunnen in deze tijd je visdag toch een beetje kleur geven. Naderhand kwamen er nog een enkele mooie wijtingen uit, maar helaas vielen de vangsten en de aanbeten net als op de Noordpier op een gegeven moment volledig stil, ondanks verwoede pogingen om het aas op diverse afstanden nog wat anders aan te bieden.


Af en toe een mooie wijting.

Mijn idee achter deze slechte vangst is de grote hoeveelheden sneeuw die er gevallen zijn en die ook weer van invloed zijn op de samenstelling van het water in het kanaal. We waren allang blij dat we een paar vissen boven water hadden gehaald, maar toen de lucht dermate begon te betrekken, hebben we toch weer de terugweg aanvaard en reden we door een lichte sneeuwbui huiswaarts.


De grote boten houden het kanaal open en zorgen voor stroming.

Volgende keer maar weer proberen, want ik weet gewoon uit ervaring dat de vangsten in het kanaal in deze tijd gewoon beter zijn dan aan zee. Natuurlijk sta ik ook het liefst met mijn weelderige kapsel in de volle elementen op ‘mijn’ Noordpier. Maar mocht u in de ijzige omstandigheden iets rianter willen vissen en toch zeevis willen vangen, dan biedt bovenstaande visserij een prima optie.

En mocht er een windje staan, dan kunt u in tegenstelling tot de Noordpier, waar de boel vaak weg of stuk waait, toch nog een visparaplu of tentje opzetten. Ik wens u allen een gezond en visrijk 2011 en hopelijk trekken de vangsten binnenkort weer aan.

Lucky Luc’s tip van de week
In deze ijzige omstandigheden is het aan de waterkant natuurlijk noodzakelijk om goed gekleed te gaan. Het allerbelangrijkste in deze periode is goed schoeisel in de vorm van dikke isolerende laarzen. De optrekkende kou kan uw visdag snel zeer onaangenaam maken.

Deze laarzen moeten voorzien zijn van een uitneembare binnenvoering!! Deze vangen het vocht op dat het lichaam verlaat en kunt u bij de kachel weer laten drogen. Een vaste binnenvoering vergaat meestal binnen korte tijd doordat de aanwezige bacteriën zich een weg door de stof vreten en de stof gaat dan snel vervilten.


Mijn geliefde, lichte “arctic boots” houden je super warm.

Ik vis nu al twee jaar met laarzen van het zogenaamde EVA materiaal. Dit is superlicht en ontzettend sterk, is uit mijn intensieve gebruik gebleken. Hoewel er altijd gebruikssporen ontstaan door het knielen op de laarzen, komen er geen scheuren in waardoor uw laarzen waardeloos worden.

De laarzen waar ik nu mee vis zijn ‘arctic boots’ en zijn nu als aanbieding voor 30 euro (normaal 60 euro) te koop bij hengelsport Raven te Lelystad (GEEN sponsor van mij!!!).

 
Ik wens u warme momenten aan de waterkant!!

Ik wens u warme momenten aan de waterkant en houdt u hoofd en voeten goed warm, dan kunt u weer lekker lang van uw vishobby genieten.

Tot volgende week!
Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De polder is weer open.
Willem Moorman -
image description
Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 8
Willem Moorman -