Zeevissen met Lucky Luc 4: Wintervisserij op schol, schar en wijting

Het was te verwachten dat met de intredende kou en de snel dalende zeewatertemperatuur, de vangsten aan de kust zouden afnemen. Helaas kwamen deze verwachtingen uit tijdens mijn laatste sessie op de noordpier.


Waterkoud!!

Het was waterkoud toen ik ‘s ochtends mijn visspullen in de auto zette. Voor het eerst dit jaar de 4-dubbele winterkleding aan. Dus weer een laagje thermoondergoed erbij aangetrokken. Nu op volle visoorlogsterkte dus!! Dat was geen overbodige luxe, want om de warmte die je lichaam afgeeft vast te houden, is dit nu eenmaal het enige wat je kunt doen. Met deze kou wordt het steeds minder druk qua ‘vreemde’ visgezichten op de pier. Eigenlijk alleen de ‘echte’ verstokte wintervissers blijven over.


Drukte op de diepere plekken.

Op de diepere plekken achterop de pier was het gewoon druk. Daar had ik even geen trek in, dus ik ben op een rustiger plek iets door de bocht gaan zitten. Deze plek levert me altijd wel leuk vis op en je kan je lood en aaslijnen daar gewoon makkelijker uit het water halen. Voor het eerst sinds weken haalde ik toch een aantal keren visloze onderlijnen naar boven. Dat was even wennen!

Maar zoals ik al eerder heb opgemerkt, verdwijnt door de dalende zeewatertemperatuur ook het aanwezige voedsel voor de vis uit ons kustwater en daar trekt de vis dan weer achteraan. Voornamelijk de wijtingvangsten vielen bijna compleet stil door dit gebeuren. Dat maakte ook dat de hengeltoppen minder in beweging waren dan de vorige weken en dat je nu ook eens rustig een kopje thee kon drinken om van het stilleven van de hengeltoppen te ‘genieten’.

Gelukkig is vriend schar wat minder snel weggetrokken uit ons kouder wordende kustwater, zodat er nog genoeg platterikken te vangen vielen. Vooral op het zakkende en bijna lage wate, viel me wederom op. Er zaten hele dikke scharren tussen, dus die trokken er nog best aan!


Mooie schar van 35 cm.

De grootste was 35 cm precies, en dat is toch best een mooie schar hoor voor Nederlandse begrippen! In een uurtje of twee kon ik er dan toch weer een leuk maaltje schar uithalen van 10 tot 15 stuks om mee te nemen en later te verorberen.

 
Deze schar kijkt niet zo blij.

Achterop de pier hadden ze over het geheel iets meer gevangen, maar aan het eind van de vissessie kwamen we toch weer zo’n beetje gelijk uit. Een groot nadeel op deze visdag was het zogenaamde ‘apenhaar’ dat de lijnen ernstig vervuilde en het binnenhalen van de lijnen zwaar maakte.

 
Apenhaar!!

Apenhaar
Eigenlijk behoort dit bovengenoemde fenomeen gewoon bij het afnemen van de temperatuur van ons kustwater! Ook het plantenleven op de zeebodem gaat zich voorbereiden op een rustfase en de aankomende winter. Om energie te besparen voor de volgende groeiperiode, laten de planten/zeewieren op de zeebodem hun overtollige balast los om hun energie te verzamelen in hun wortels.

De energie die normaal wordt gebruikt om de aangroeisels in leven te houden, wordt opgeslagen zodat het nu overtollige restmateriaal loslaat en door wind of stroming nu richting onze kust spoelt. Net als de bladeren die aan de bomen hangen eigenlijk, maar nu onder water.

Dit ‘apenhaar’ bemoeilijkt het vissen en het landen van vis aanmerkelijk; als je met een voorslag vist loopt die gezamenlijk met het apenhaar vast in je topoog, waardoor je niet verder kunt inhalen en de vis al spartelend onderaan de blokken blijft liggen.

Gauw het spul van je lijn afhalen en hopen maar dat de vis en je lood nog tussen de blokken vandaan komen is dan het devies. Vooral met een mooie gul levert dit soms zeer artistieke, maar ook levensgevaarlijke capriolen op van vissers die toch hun vis willen binnen halen.

Natuurlijk probeer ik dit ook wel, maar als de blokken te groen zijn, is dit gewoon levensgevaarlijk en voor je het weet lig je op je rug of erger. Om dit te voorkomen vis ik met gevlochten lijnen. Daarmee vis je zonder voorslag zodat je gewoon kunt doordraaien totdat je de vis op de kant hebt. Het enige nadeel hiervan is, dat als je zware zeegang hebt, er enorm veel druk op de lijnen en dus ook hengels komt te staan.

Noordzeekanaal
Op mijn vaste woensdagvisdag stond er zo’n harde noordoostenwind tezamen met een lage temperatuur, dat het snerpend koud was. Maar je wilt toch vissen!! Dus wat moest ik? Om enigszins nog beschut te kunnen zitten, wat in het kanaal bij deze wind ook zelfs moeilijk is, toch maar weer eens in het zeewater binnen de sluizen gaan vissen.

Het uitpakken was een koude bedoeling, maar toen ik eenmaal zat achter de visparaplu die onontbeerlijk is om het jezelf wat aangenamer te maken, kreeg ik het zelfs warm. Gelukkig liet de vis zich van zijn goede kant zien qua aanbeten zodat dit een goede keus bleek.

 
Mooie sneeuwschol.

De eerste vis was een mooie schol van 25 cm. Deze worden steeds meer gevangen in het kanaal en zorgen soms voor een bijzondere bijvangst, zeker met deze kou. Hij was mooi gehaakt dus ik heb hem maar weer laten zwemmen. Vis genoeg in de vriezer!!

Het was ook wel weer duidelijk waar de wijtingen naar toe zijn gegaan, die ik vanaf de pier niet meer kon vangen. Naar het kanaal dus, wat gemiddeld 15 meter diep is en dus relatief wat warmer water biedt voor de vis.


Sneeuwwijtingen.

Mooie wijtingen hoor en dito aanbeten. Ik heb een tiental, echt mooie vissen mee naar huis genomen. Echter langer dan 4 uur hield ik het even niet vol dit keer, maar ik ging met een voldaan gevoel naar huis.


Ook de bot was van de partij.

Ik had toch maar weer gevist, en gevangen ook nog!!! Het kanaal is nu dus gewoon een aanrader, mocht het weer aan de kust te slecht zijn. De zogenaamde ‘echte’ zeevissers weigeren vaak om naar het kanaal te gaan, dat hoort volgens hun niet bij ‘zeevissen’. Niet zo slim eigenlijk, want mijns inziens moet je gewoon gaan vissen waar de vis zit en waar je op dat moment kúnt vissen!!

Lucky Luc’s Tip van de week
Ik neem aan dat u net als ik uw vis, en in dit geval de schar waar ik het over wil hebben, schoonmaakt op uw visplek.

 
Meer ruimte in de pan!!!

Om meer ruimte in de pan te hebben en minder ‘gedoe’ op uw bord, raad ik u aan om de zijgraten van de scharren er direkt af te knippen met een goede schaar. De vis is dan direct panklaar. Even wat meer werk aan de waterkant, maar dat komt u later ten goede!!

Ik wens u veel vis-, maar ook eetplezier toe!!

Tot volgende week!
Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -