Zeevissen in het land der Vikingen (Deel 1)

Zeevissen in het land der Vikingen (Deel 1) 

Door Ron Smits 

Waarom zeevissen zult u zich afvragen. U zou dit zelf eens moeten proberen en ondervinden. Lekker aan het strand, met alleen de wind, regen of sneeuw en het ruisen der golven. Je gedachten gaan geheel de vrije loop, je denkt aan alles en eigenlijk aan helemaal niets. Volop genieten van de rust en vooral de zeelucht.

Heerlijk uitgerust en tegelijkertijd lekker moe kom na zo´n dagje vissen thuis, je batterijen zijn op en top volgeladen. Als het meezit ook nog een lekker kakelvers visje voor de pan. In Nederland kan het regelmatig voorkomen dat u niet alleen aan de waterkant staat.

In Denemarken is het bijna een uitzondering als u iemand ’s op uw stek ziet vissen. Wist u trouwens dat de zeelucht gezond is voor de luchtwegen? Naar verluid is het jodium, die in de zeelucht zit, die goed is voor de luchtwegen.


Het typische geluid van over elkaar rollende stenen wordt door deze kiezelstenen en de golven veroorzaakt. Volle bak.

Het zeevissen in Denemarken heeft voor wat betreft het vissen vanaf de kant nog een extra dimensie: de uitgestrekte ruige stranden, de ongerepte natuur, de ruimte, de rust en tot slot het aparte geluid van over elkaar heen rollende kiezelstenen, zoals dat alleen aan de Deense stranden te horen is.

Het vissen in Denemarken is meer dan vissen alleen: zeehonden, bruinvissen, zeearenden en andere roofvogels, vossen, reeën, konijnen, fazanten, visotters en hazen zie je daar, als je tenminste je ogen goed de kost geeft.

De stilte en het gevoel van vrijheid zijn onvoorstelbaar, één zijn met de natuur elementen, zoals een heuse sneeuwstorm in april in 1994, waarbij je letterlijk en figuurlijk geen hand meer voor ogen zag. Een natuurverschijnsel van ongekende kracht, die beleving is bijna niet te beschrijven, wat een fantastisch geweld.


De steile kusten, waar je grote kiezelstenen uit de ijstijd ziet zitten. Diezelfde stenen zie je terug in de vele hunebedden aldaar.

Het Denemarken virus heeft mij in zijn greep, ieder jaar moet ik minimaal tweemaal voor een week naar Denemarken. Ik ben niet de enige, de meeste vismaten, die met mij meegingen zijn ook gegrepen. Zij moeten ook regelmatig terug naar Denemarken en vissen daar op onze vertrouwde Nederlandse manier, die je maar hoogst zelden bij de Denen zelf ziet.

Deze vissen meestal met de vliegenhengel of met kunstaas op zeeforel. De lange strandhengels zie je alleen maar bij de vele toeristen.


Twee van de acht tarbotten, die Frank ving.

Enkele andere sportvissers hebben zich op de tarbot gespecialiseerd. Een mooie en actieve visserij op een mooie en lekkere sportvis. Leonard Muys woont en werkt al bijna dertig jaar in Denemarken eerst op Langeland en nu in het topje van Jutland. Hij heeft zich de visserij op de tarbot geheel eigen gemaakt. Feilloos weet hij als geen ander de tarbot te vinden.

Deense redacteuren van vis magazines maken graag gebruik van deze deskundigheid en gaan met hem mee op de tarbot. Hij heeft mij indertijd wegwijs gemaakt in het vissen op de zeeforel vanaf de kust van Langeland, terwijl ik hem het kantvissen op gul (Botofte en Gulstav) en een aantal tips voor het driftend vissen met pieren op platvis bijbracht.

Terwijl hij zich specialiseerde in de tarbot heb ik mij verdiept in de zeeforel (verslaafd, jazeker). Er is zelfs een oude vismaat Rudy, die zich met zijn vriendin Chris, voorgoed heeft genesteld in Denemarken (Stubbegaard op Langeland).

Hij kwam voor het eerst in 2001 met mij naar Denemarken en de tweede keer in 2002 was hij ook ernstig besmet met het Denemarken virus. U bent dus gewaarschuwd. Ik ken onder tussen al veel Belgen, die zich daar voorgoed gesetteld hebben.


Leonard Muys, al bijna dertig jaar in Denemarken.


Als je goed voorbereid in Denemarken aankomt en de juiste periode en tijdstip kiest kun je vanaf de kant nog veel andere vissoorten vangen, zoals geep (polsdik en soms wel 90 centimeter lang), makreel, gul, zeeforel, steelhead (regenboogforel, die het zoute water kiest), harder, tong, schar, grote schol, bot (van 50 centimeter en meer), tarbot (2 kilo), wijting, paling, knorhaan e.v.a.

Sommige vissoorten zijn ‘s nachts veel beter te vangen, zoals bijvoorbeeld de gul, maar ook de platvis. Zeker rond het hoogwater. Er is zelfs snoek te vangen op zout water.


Iedereen kan geep vangen in Denemarken.


Veel sportvissers nemen hun visboot mee, maar ook viskajaks zie je meer en meer.


Vele boekjes met stekken en andere info zijn te verkrijgen. Bovendien zijn de Denen heel gastvrij en de lokale sportviswinkels willen je graag helpen.

Op Google kunt u de lokale viswinkels vinden, zodat u ze om advies kunt vragen, op Google Earth kunt u de stekken bekijken op dieptes, ondieptes, 'badkuipen', riffen en plantengroei.

Op de website van www.seatrout.DK kunt u ook veel nuttige informatie vinden en niet te vergeten op deze FB pagina. Er zijn diverse boekjes te koop met een goede beschrijving van de stekken (o.a. Der Angelführer ISBN 3-937868-09-7 Funen en Langeland ISBN 3-937868-06-2) en wat er zoal te vangen is. U moet wel een vergunning kopen in Denemarken (info hier, online regelen op deze link. Let op: de datum voor een jaarvergunning gaat in op de printdatum van uw vergunning).

Voor een heel jaar kost deze ongeveer vijftien euro (afhankelijk van de wisselkoers), dus daar hoeft u het niet voor te laten. Bovendien komt de opbrengst van de vergunningen ten goede aan het visbestand.

Het weer in het voorjaar kan zeer wisselvallig zijn, alle vier de jaargetijden zijn dagelijks mogelijk. Voor degenen die voor het eerst naar Denemarken gaan kan ik je met betrekking tot het vissen op zeeforel wel verder helpen. Vooral de wetenschappelijke kennis van de zeeforel is heel belangrijk voor het wel of niet succesvol vissen op deze vis.


Goede weergave van de stek en een goede beschrijving in der Angelführer.

Zeeaas is duur en niet altijd te koop. Ik nam dit altijd mee uit Nederland, zo ook de boodschappen voor een week. Niet omdat het daar duurder (alcohol en koffie kosten in Denemarken wel meer) is of omdat het niet te koop was, maar om geen kostbare vistijd verloren te laten gaan aan boodschappen doen.

Het huren van een huisje is ook gemakkelijk via Vakantiepartner Denemarken of Novasol te regelen. Als u voor thuis een visje wilt meenemen, moet u wel opletten of er een diepvriezer in uw vakantiehuis aanwezig is. De diepgevroren vis in een kartonnen doos goed inpakken in isolatiemateriaal komt na een reis van tien uur nog altijd diepgevroren aan.

Nog beter is uiteraard een tafelmodel diepvriezer van een 30 liter meenemen en op de accu van de auto aansluiten door middel van een omvormer (12 volt gelijkstroom naar 220 V wisselstroom). Op de heenweg kunt u de diepvriezer gebruiken om thuis bereide maaltijden mee te nemen of vers vlees etc. en wat te denken van aassoorten zoals makreel, haring, mesheften en Franse tappen.

Maar ook pilkers en wobblers leveren vissen op. Ervaring met shads en ander zacht kunstaas heb ik niet, ik ben een groot liefhebber van wobblers.

In Denemarken mag er voor het sportvissen geen lood worden verkocht. Het vissen met lood mag nog wel. Zwaar werplood is niet direct nodig als u vanaf de kant vist. Getijstroom staat er nauwelijks, daar het verschil tussen hoog en laag water slechts een halve meter bedraagt. Door de wind kan het een keer voorkomen dat het er stroomt, dan is het gemakkelijk als u geankerd lood bij u heeft.

Als u echter bij Strib en/of Galsklint gaat vissen, moet u er rekening mee houden dat het daar erg hard stroomt. Het water moet daar door een smalle doorgang geperst worden. Op een diepte tot wel 50 meter toe is zwaar geankerd lood een vereiste.

Langeland, Funen en ook de oostkust van Jutland hebben mij vele goede visvakanties gegeven, ook als het hard vroor tot soms wel min 10 graden Celcius overdag.

Een ding wil ik u niet onthouden. Wij stonden aan de oostkust van Jutland te vissen in extreem koud weer voor de maand maart. Dik aangekleed in warmtepak, ijsmuts en handschoenen. Het zal u niet verwonderen dat wij (mijn zoon en ik) alleen aan het vissen waren op het grote strand, tot …………………er een vrouw op de fiets over het strand fietste en op ongeveer 100 meter van ons verwijderd, stopte en zich begon uit te kleden, om vervolgens een frisse duik nemen. Hierna droogde zij zich rustig af, kleedde zich weer aan en ging met de fiets weer richting huis. Echte Vikingen dus.

In de volgende delen de diverse vissoorten met allerhande tips om nog succesvoller in Denemarken te vissen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -