image description

Zeevissen 350 km boven de poolcirkel ( Deel 1 )

In de eerste week van juli 2023 zijn we alweer voor de 23e keer naar Noord Noorwegen afgereisd om daar een week op zee te vissen. We vlogen van Amsterdam naar Oslo om vervolgens door te vliegen naar Tromso.

Om precies te zijn was onze bestemming Lauklines, gelegen op ongeveer 3 kwartier rijden van Tromso. Om eerlijk te zijn begonnen wat sceptisch aan onze 23e editie naar deze bestemming, omdat dit de eerste keer was dat we daar geen eigen schipper meer mochten zijn. De eigenaar van deze schitterende locatie had de veiligheidsregels vorig jaar aangescherpt waardoor er daar alleen door een gecertificeerde gids/schipper gevaren mocht worden.

Voorgaande jaren hadden we,met ons vieren, steeds 2 boten ter beschikking waarmee we konden gaan en staan waar we wilden. Aan deze vrijheid was dus een einde gekomen. Omdat we de afgelopen jaren enorm genoten hadden op deze droomlocatie en het visgebied besloten we om de nieuwe opzet toch maar een kans te geven zodat we konden ervaren of onze “vis vrijheid” inderdaad beperkt zou zijn. Een juiste beslissing zoals tijdens onze vis week zou blijken !Direct na aankomst in het voor ons zo vertrouwde Lauklines, waarvan de 6 huisjes direct aan het Kattfjord gelegen zijn, zagen wij de nieuwe boot, een Arronet 30 SPT met een lengte van 9,4 meter, voorzien van 2 x 150 pk yamaha’s. Een zeer praktisch extraatje is de krachtige elektrische frontcontroller  waarmee de driften zelfs bij harde wind kunnen worden afgeremd.
Na een hartelijk ontvangst werden wij uitgenodigd voor een uitleg t.a.v. de nieuwe opzet en tevens konden we kennismaken met Jacob, onze gids en schipper voor de komende week.

Binnen 5 minuten hadden wij alle 4 een goed gevoel bij deze jonge, zeer enthousiaste vent ! Een deel van onze vooroordelen werd meteen weggenomen. Het vis pakket wat je van te voren boekt kan je naar eigen wensen invullen. Wij kozen in eerste instantie voor 5 visdagen van 8 uur maar tijdens de week hebben we een dag extra genomen en 1 dag langer gevist. Mocht het weer een dag minder zijn kan je beslissen om deze dag op een ander tijdstip in de week te nemen. Wij ervaarden dit als erg handig.Tijdens deze introductie bleek ook dat alle hengelmaterialen op de boot aanwezig waren en dat het gebruik hiervan bij de prijs was inbegrepen. Voor mensen die daar voor t eerst heen gaan is dat natuurlijk prima. Je hoeft nauwelijks hengelmateriaal mee te nemen. Maar wij hadden al onze spullen bij ons en wilden uiteraard met eigen hengels vissen. De eerste visdag visten we na overleg met Jacob in een ons bekend gebied dat noordelijk van Lauklines lag. Het weer was zonnig met weinig wind maar de visserij was helaas erg taai. We vingen wel wat mooie kabeljauwen en 2 Heilbotten van rond de 90 cm maar dat was het dan ook.

De nadere info voor het artikel luid: "nadere info kunt u vinden via www.lauklines.no tel +4799794049 en https://explorethearctic.no/

Binnenkort deel 2

Peter Bosman
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Spinnend Streameren: Deel 2
Willem Moorman -