Zeebaars actueel

ZEEBAARSVISSEN BLIJFT “HOT”!

 

Door Joop Folkers

 

Ondanks de slechte zeebaarsvangsten van de laatste weken blijft het aantal liefhebbers nog steeds sterk groeien. Goed voorbeeld is de Waterweg, een toch wel unieke stek met zijn vele strekdammetjes en stroomgaten. Hier beproeven dagelijks vele sportvissers hun geluk op zeebaars.

 

Zeker op het moment dat het water af gaat en de strekkers vrij komen zijn de meeste stekken al vergeven. Ondanks het feit dat de vangsten niet echt denderend zijn  blijft de meesten opvallend enthousiast. Zeker als er ergens weer ineens zo’n dikke beer wordt gevangen. Grappig, maar zo’n bericht gaat veelal sneller als het bekende “lopende vuurtje”! Zo zag ik vorige week een visser een grote zeebaars landen. Nieuwsgierig geworden ging ik even bij de visser(s) langs. Het bleek een prachtig gezond exemplaar van ruim 80 cm. en een geschat gewicht van rond de 12 pond(!)
 

 

“Zo’n echte ouderwetse bak met mos op zijn kop!” Na wat plaatjes te hebben geschoten reed ik richting Breediep. Na nog geen half uur later,hoorde ik dat er een vis van ruim 10 kilo was gevangen! Het bleek al snel om dezelfde zeebaars te gaan. Misschien is het nog even leuk om te vermelden dat de vis werd gevangen aan een klein oranje pilkertje (Stingsilda) met een gewicht van 30 gram. Ook tussen Hoek van Holland en Kijkduin werden zo ineens maar weer mooie dikke zeebaarzen gevangen. Drie tot vier vissen per hengel waren geen uitzondering. Helaas duurde ook dit feest maar enkele dagen. Het lijkt wel of de scholen veel kleiner zijn dan de afgelopen paar jaar.

 

Ook rond de verre wrakken zijn de vangsten op  bedroevend te noemen. Daar waar men andere jaren nog volop kon genieten van grote zeebaarzen lijkt het momenteel wel uitgestorven. Misschien heeft het te maken met het feit dat het voorjaar veel te koud was en de vis is achter gebleven rond het Kanaal, daar wordt namelijk wel redelijk tot goed zeebaars gevangen.

 

De zeewatertemperatuur ligt momenteel nog rond de 18 graden dus daar kan het niet aan liggen. Een ander “probleem”voor de kunstaasvisser is dat onze gestekelde vrienden zich momenteel vrijwel uitsluitend voeden met (zachte-) krab. De zee is op het ogenblik vergeven van de zwemkrab dus hoeft een beetje zeebaars alleen zijn bek maar open te doen en zwemmen de biefstukjes zo naar binnen.
 

 

Nog even wachten dus. Ik denk dat we zo rond de eerste week van september wel weer een redelijke kans op zeebaars maken. De vissen gaan in die periode beginnen met scholen waardoor er grotere groepen samenkomen en er dus een soort “vreetnijd” ontstaat. Laten we het in ieder geval hopen. Stekel ze!