‘Your Rig in Pole Position’ (deel 1)

‘Your Rig in Pole Position’ (deel 1) 

Strategy Tungsten Putty Holder & Strategy Shot On The Hook Rubbers 

Door Team Strategy

Het is voor vrijwel elke karpervisser inmiddels wel duidelijk dat het zinvol is om je onderlijn plat op de bodem te laten liggen. Een rig die strak tegen de bodem ligt wekt de minste argwaan bij de vis en daar streven we natuurlijk naar. Om die onderlijn strak tegen de bodem te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden. Loodhagels, tungsten putty of sinkers.

De laatste optie in de vorm van sinkers is zeer populair en dat valt te begrijpen. De sinkers zijn eenvoudig te monteren, subtiel en laten het onderlijnmateriaal zinken. Toch moet het beter kunnen want zijn we niet te voorzichtig met deze subtiele, maar zeer lichte verzwaringen? Vele onderwateropnames laten immers feilloos zien dat een rig alle kanten op wappert zodra er een brasem overheen zwemt.

Bij een karper is dat effect alleen nog maar groter en ondanks de sinkertjes komt de rig dan dikwijls in vreemde standen op de bodem te liggen. Iets zwaarder zou dus zeker niet gek zijn en laten we nou niet zo angstig zijn voor iets meer gewicht.

Uiteraard is subtiliteit belangrijk, maar we moeten natuurlijk niet doorslaan. Dat beetje extra gewicht dat bij voorkeur op een centimeter of 4-5 onder de haak geplaatst dient te worden, helpt namelijk bij het indraaien van de haakpunt, mits het enig gewicht heeft. Om dat gewicht te realiseren kozen wij tot voor kort (en velen met ons) voor een flinke pluk tungsten putty (1-2 gram).  Het grote nadeel is echter wel dat de kostbare putty dikwijls verdwijnt na het indraaien of na een vangst.


De innovatieve Strategy Tungsten Putty Holder.

Dat probleem hebben wij proberen te ondervangen middels een nieuw product; de ‘Tungsten Putty Holder’. Dit innovatieve product combineert het gebruikersgemak van de sinkers met de effectiviteit van de pure tungsten putty. Nadat je de Putty Holder op je onderlijnmateriaal geschoven hebt, pak je een stukje putty dat je op de Putty Holder rolt.


Eenvoudig op je rig te schuiven.


Het beoogde gewicht wordt zo toch bereikt, de onderlijn zit precies gecentreerd, temidden van het gewichtje en je raakt de putty niet meer kwijt gedurende het vissen. Daarnaast loopt de onderlijn precies door het centrum van het extra gewichtje (daar is dit systeempje uniek in) en dat is echt winst! De juiste mate van camouflage kun je bereiken door de kleur van de putty net iets ander te kiezen dan de kleur van de Putty Holder. Doordat we twee verschillende maten hebben gemaakt kies jij het gewicht waarnaar je op zoekt bent.


Nooit meer je putty kwijt tijdens de worp of het drillen!

Dit handige hulpmiddel kan ingezet worden als verzwaring of als pop-up loodje op je onderlijn,  maar ook om je hoofdlijn te doen zinken. Als het zinkende vermogen van de rig gewaarborgd is verplaatsen we onze aandacht in de richting van de haak. Wat hebben we daar nodig?

Het gebruik van een (kant en klare) line aligner zien wij eigenlijk als een vanzelfsprekendheid. Naast  een line aligner voorzien wij de haak ook nog graag van een ‘shot on the hook’. Het is echter altijd lastig om je loodhagel precies op de goede plek te houden tijdens het inleggen of ingooien van je montage. Doorgaans wordt voor dit uitermate effectieve hulpmiddel een klein stukje braid gebruikt om de loodhagel op vast te knijpen.

Het nadeel van deze braid is echter dat de loodhagel snel gaat schuiven over de haak en op een ongewenste plek terechtkomt. Om die shot/loodhagel precies boven de weerhaak, in de bocht van de haak te fixeren, is er eigenlijk iets anders nodig dan braid.  


De nieuwe ‘Shot on the Hook’. Simpel, maar zo doeltreffend!

Wij zijn uitgekomen op een zeer subtiel plastic staafje dat zo over de haakpunt geschoven kan worden.


Past op alle gangbare haakmaten en modellen.

De loodhagel wordt vastgeknepen op dit zacht plastic staafje en blijft vervolgens op de gewenste plek zitten. Daar zorgt het extra gewicht ervoor dat de punt van de haak nog sneller naar de bodem van de bek gestuurd wordt. Het is dan wel van belang dat je de loodhagel niet te klein kiest (minimaal 0.3 gram), want anders wordt het beoogde effect niet gerealiseerd. Denk er ook aan dat een grotere haak om een iets grotere loodhagel vraagt. Een loodje van 0.5-0.6 gram voor een haakmaatje vier is dus zeker niet vreemd.


De Shot on the Hook rubbertjes verschuiven zelfs tijdens de hardste worpen niet!

Als je een onderlijn van bovenstaande producten voorziet weet je zeker dat je de kans op een effectieve inhaking zo groot mogelijk maakt. Bekijk op je gemak het filmpje, waarin Pieter en Saron de nieuwe  producten nog eens duidelijk bespreken.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -