X-Ray

X-Ray

Door: Erwin Vos

Een hengel zorgt voor het eerste contact tussen visser en karper. Voor mij is het dan ook van groot belang dat hij voldoet aan mijn verwachtingen.

De eisen die ik aan een goede hengel stel worden bepaald door de wijze waarop ik hem in ga zetten. Is het voor de afstandvisserij, of voor normale omstandigheden? Dril ik vanuit de boot, vanaf de kant of gebruik ik hem voor al deze situaties? Ik kies daarom voor de X-Ray, een allround hengel die uitblinkt door een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.


Een hengel moet voldoen aan mijn verwachtingen en daarom koos ik voor de X-Ray.

De X-Ray is op het eerste gezicht een sober ogende hengel. Een ongelakte, low profile hengel met een mat zwarte finish, zonder ‘bling bling’. Echter, laat het uiterlijk je niet voor de gek houden! Dankzij de meest moderne “ingrediënten” als de Fuji® Alconite MN-ogen en het gebruikte type 40T radial carbon is de X-Ray slanker en lichter afgebouwd dan menig andere hengel. De X-Ray is voorzien van een Fuji DPS-reelhouder met een carboninleg en de foam handgrepen zijn afgewerkt met een lasergegraveerde cone.



Doordat de carbonmatten onder zeer hoge druk geperst zijn, is de krachtopbouw van de hengel dusdanig goed dat de kans op breuk van de hengel in vergelijking met ‘standaard’ carbonblanks drastisch is afgenomen.

Door gebruik te maken van een speciaal type carbon is het gelukt om de buitendiameter uiterst dun te houden, terwijl de binnenzijde van de blank dikwandig is. Een bijkomend voordeel is dat de krachtopbouw van deze hengel zo veel beter is. Dit merk je vooral tijdens het drillen. Als je deze lichte hengel vasthoudt en kromtrekt, weet je pas over welke kracht hij beschikt.


 
Schrikbarende krachtpatser.

Bij het werpen verneem je dat je met een gerust hart vol kunt uithalen. De strakke en slanke blank zorgt er namelijk voor dat je het lood goed en gericht kunt wegzetten. Je bent zo in staat om grote afstanden te halen. De speciale bevestiging van het startoog zorgt ervoor dat de lijn minder kans krijgt om vast te slaan tijdens de worp.


Tip: Voor het werpen van extreme afstanden is de 13ft zeer geschikt. Voor normale afstanden en het drillen uit de boot kun je beter de 12ft nemen.

Dankzij de parabolische actie wordt elke beweging tijdens de dril gelijkmatig opgevangen, dit vermindert de kans op uitscheuren van de haak. Je bent in staat de vis te sturen. Hierbij heb je volledige controle over de situatie. Als je vanuit de boot gaat drillen voel je dat de hengel een verlengstuk wordt van je arm. Elke explosie van kracht en bruut geweld van de vis wordt perfect opgevangen. Het is een genot om mee te vissen, werpen en te drillen.


 
Tot slot: laat je bij de aanschaf van een X-Ray altijd voorlichten door een goede winkelier. Hij kan je advies geven welke testcurve en hengellengte het beste bij jouw visserij past.

Erwin Vos

Voor meer informatie over Strategy-hengels, ga naar: www.strategycarp.eu
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -