Wout Van Leeuwen Noorwegen Festival 2014 begonnen

Wout Van Leeuwen Noorwegen Festival 2014 begonnen

Door Joris Nieuwenhoff
 
Dag 1 begint op dinsdag 17 juni 2014. Het is een hartelijk weerzien op Schiphol met alle 13 deelnemers en de begeleiding van ondergetekende. In totaal dus 14 personen. Een groot deel van de deelnemers gaat niet voor de eerste keer en het is dus direct gezellig. Na de normale beslommeringen rondom het inchecken en de hengelkokers verloopt het proces toch voorspoedig. 
 
Onze vlucht naar Oslo vertrekt volgens plan om 21.30 uur. We lopen echter pas om 21.30 uur het vliegtuig in en al met al vertrekken was pas een uur later. Maargoed, op Oslo is in ieder geval alle bagage aanwezig en stromen we snel naar het hotel en snel naar onze mandjes. 
 
 
De wekker gaat echter al weer om 06.00 uur en er wacht ons een heerlijk ontbijt. Dat is het begin van onze Dag 2; woensdag 18 juni 2014.
 
Na het ontbijt met gerookte zalm, verse koffie, verse jus en nog veel meer lekkers gaat de tijd te snel en lopen we om 07:00 uur het hotel uit om in te gaan checken op het altijd drukke Oslo airport. Met wat gehannes lukt het toch weer om iedereen inclusief bagage mee te krijgen en verloopt de vlucht verder prima. 
 
 
Op de luchthaven van Alta staat onze bus al te wachten en kunnen we beginnen aan het laatste deel van onze reis. Drie uur met de bus door het 'Hoge Noorden' waar naarmate we dichter bij onze bestemming komen er steeds minder begroeiing te ontdekken valt. Sporadisch nog een kariboe langs de weg maar het is erg desolaat.  
 
 
In Havoysund aangekomen worden we welkom geheten door de vaste gidsen Ulf en Jurjen. Wat een goede gasten zijn dat toch. Humor en veel kennis van vissen. Ze weten ons tijdens de veiligheidsinstructie alle ins en outs duidelijk te vertellen. 
 
 
Zoals bijvoorbeeld de minimummaat van 80 centimeter voor heilbot. Dat catch&release echt beter is en nog veel meer belangrijke zaken. Daarna volgt de inspectie van de boten. Snel door naar het klaarstaande buffet want vanavond willen we natuurlijk nog vissen.
 
 
Om 19.00 uur varen we dan toch al met vier boten de haven uit en mag het feest eindelijk beginnen. Het is voor iedereen een goede eerste kennismaking met de boten en de lokale visserij. 
 
 
Kleine vissen zijn er in overvloed. Het vinden van grote kabeljauw is een kunst apart. Er worden verschillende mooie kabeljauwen tot 15 kilo gevangen en ‘De Belgen' (onder de persoonlijke en bezielende leiding van ondergetekende) vangen de eerste mooie heilbot van 110 centimeter. 
 
 
Erik is de koning te rijk en na het nodige film en foto materiaal zwemt deze dame gewoon weer in haar natuurlijke habitat.
 
Het was een goed eerste begin en morgen gaan we ver. Het is nog mogelijk gelet op de weersvoorspellingen dus we gaan er voor.
 
Morgen weer meer nieuws uit het hoogste Noorden van Noorwegen. Kijk voor meer foto’s hier.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -