Wobblers getest op zeeforel in Denemarken

Wobblers getest op zeeforel in Denemarken 

Door Ron Smits

Het begon allemaal met de aankoop van een aantal 24 grams wobblers voor de zeeforel in 2006/2007. Een speciaalzaak in Ebeltoft adviseerde ons deze wobbler om de zeeforel te belagen vanaf de kant.

Gewapend met een 26 grams hengel voorzien van een 2000 molentje en gevlochten draad gingen we aan de slag met de gekochte wobblers. Ze lieten zich perfect werpen tegen de harde wind in.


De allereerste wobblers waren wat slanker. De bovenste heeft het zwaar te verduren gehad.

Bovendien zat er een goede actie in dit kunstaas. Het achterste gedeelte bewoog gewillig van links naar rechts tijdens het binnendraaien.

Gedurende de volgende zes jaren zijn de wobblers gewijzigd. Zo werd het zwaartepunt wat meer naar achter geschoven, om nog gemakkelijker te werpen tegen een harde wind in.

Verder werd het lijf wat volumineuzer, zodat de verhouding tussen gewicht en volume beter was.


Duidelijk zichtbare verschillen met de oorspronkelijke wobblers: iets breder en wat hoger bij de bolling, Swarovski ogen in plaats van plakkertjes en ten minste één UV kleur.


Hierdoor koan je de wobbler wat rustiger binnenvissen, terwijl de wobbler toch gemakkelijk aan de oppervlakte blijft.

De verschuiving van het zwaartepunt had nog een belangrijk voordeel. Tijdens een spinstop en tegelijkertijd je hengel iets naar beneden te bewegen, duikt de wobbler schuin van je af naar beneden.

Als er op dat moment een zeeforel het kunstaas volgt (en dit gebeurt veel meer dan je denkt) duikt de wobbler als het ware naar beneden naar de vis toe.

De zeeforel kan dit absoluut niet weerstaan en grijpt de wobbler om twee redenen. De zeeforel kan alleen omhoog kijken, met andere woorden: de naar beneden bewegende wobbler verdwijnt uit zijn gezichtsveld.

Omdat de wobbler schuin naar beneden en naar de vis toe beweegt is dit een zeer onverwachte beweging.

De wobblers zijn verkrijgbaar in drie gewichten: 24 gram, 18 gram en 12 gram.

De wobbler van 24 gram heeft een body lengte van 8 centimeter. De lengte inclusief de beide oogjes aan voor– en achterzijde is 9 centimeter.

De wobbler van 18 gram heeft een body lengte van 7.3 centimeter. De lengte inclusief de beide oogjes aan voor– en achterzijde is 8.3 centimeter

De wobbler van 12 gram heeft een bodylengte van 5.7 centimeter. De lengte inclusief de beide oogjes aan voor– en achterzijde is 6.8 centimeter.

De wobbler bestaat uit diverse materialen. De binnenkant is van lood, nodig om de wobbler het juiste gewicht te geven.

De buitenzijde is een kunsthars. De wobbler breekt niet en zelfs bij fysiek geweld zal de hars alleen maar ingedeukt worden, terwijl het zijn kleur behoudt.

De oogjes aan de voor en achterzijde zijn van RVS, zodat deze niet roesten in het zoute water.

Ogen aan de zijkant zijn onvervalste Swarovski steentjes. Ten minste één van de aangebrachte kleuren is UV (draagt verder onder water, door de kortere golflengte).

De wobbler is meer dan voldoende afgelakt. Door de S vorm heeft deze wobbler een goede en snelle actie naar links en naar rechts. Door rukjes te geven schiet de wobbler snel en onvoorspelbaar naar links of rechts (jerken).

De wobblers blijven mooi recht door het water lopen. Ze gaan niet scheef hangen. Het zwaartepunt zit aan de achterkant waardoor de wobbler aan de achterkant naar beneden beweegt.

Door sneller binnenvissen van de wobbler komt deze hoger aan de oppervlakte en maakt dan flink kabaal (veel beroering in het water). Door de gestroomlijnde vorm heeft de wobbler weinig weerstand ten opzichte van het water en de lucht.

Verhouding gewicht/volume:
24 gram heeft een volume van 6 milliliter > 4:1
18 gram heeft een volume van 5 milliliter > 3.6:1
12 gram heeft een volume van 3 milliliter > 4:1
 

Opwaartse kracht                                    zoet water     Oostzee              Noordzee
24 gram heeft een opwaartse kracht van: 6 gram           7.50 gram            8.07  gram
18 gram heeft een opwaartse kracht van: 5 gram           6.25 gram            6.725 gram
12 gram heeft een opwaartse kracht van: 3 gram           3.75 gram            4.035 gram

Opgegeven gewicht/werkelijk gewicht:
24 gram
15 stuks gewogen, totaal gewicht: 360 gram
1 afwijkend gewicht: 25 gram
1 afwijkend gewicht 23 gram
18 gram
15 stuks gewogen, totaal gewicht 270 gram
1 afwijkend gewicht: 17 gram
1 afwijkend gewicht: 19 gram
12 gram
15 stuks gewogen, totaal gewicht 175 gram
5 afwijkend gewicht: 11 gram

De praktijk:

Degelijk kunstaas, werpt heel ver, geen gezwabber tijdens de worp, kleurvast, mooie actie, loopt soepel, recht en licht door het water, goede (UV) kleuren, goed oppervlakte kunstaas.

Doordat je met dit kunstaas heel ver kunt inwerpen, ondervindt je bij grote geworpen afstanden veel weerstand van je lijn ten opzichte van het water.

Maar met een forse wind op kop is dit een ideaal kunstaas. Geen moeilijke technieken zijn vereist. Iedereen kan hier mee vissen en vangen. Kortom een genot om ermee te vissen en vandaar ook het cijfer 9.

Op basis van de cijfers:

Een verhouding gewicht/volume van 4.1:1 is goed te noemen, het kunstaas blijft lekker aan de oppervlakte, terwijl de verhouding van 3.6:1 van de 18 grammer zelfs zeer goed is te noemen, waardoor dit kunstaas ook wat langzamer te vissen is en toch aan de oppervlakte blijft. Je ziet dit ook terug in de opwaartse kracht, waar de 18 grammer in verhouding de grootste opwaartse kracht ondervindt.

Opgegeven gewicht in vergelijking met het werkelijke gewicht:

Voor de 18 en de 24 grammer is deze heel goed te noemen. De afwijking is klein: 1 gram op 18 of 24 gram en ook het aantal afwijkingen is klein: 2 afwijkingen op 15 metingen.

De 24 grammer scoort 9.1. De 18 grammer scoort 9. Voor de 12 grammer is het aantal afwijkingen (5) wat groter en ook een afwijking van 1 gram is in verhouding wat minder goed dan bij 18 en 24 grammer. De 12 grammer scoort 7.9.

De UV kleuren lichten prachtig op bij UV licht. Aangezien de golflengte korter is zal door de UV kleuren het kunstaas veel beter zichtbaar zijn. De bijgeleverde haken zijn van VMC, wat garant staat voor stevige, vlijmscherpe haken.


Mooie zeeforel gevangen aan een 24 grams wobbler.

De wobblers zijn mooi afgewerkt, goed gelakt. De prijs van € 6.50 is, gezien de kwaliteit en de nette afwerking, zeker niet hoog.

Cijfer voor de prijs/kwaliteit verhouding: 24 grammer: 8.5, de 18 grammer: 8 en de 12 grammer: 7.5
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -