WitvisPerikelen 57: ‘Sjeef’s onderlijn’

WitvisPerikelen 57:

‘Sjeef’s onderlijn’

Door Leon Haenen

De vakantie zit er weer op. Sterker nog… ik zou wel weer van een weekje vrij kunnen genieten, maar wie niet? Tijdens de vakantie ben ik eigenlijk niet met vissen bezig geweest. Althans, niet met het vissen zelf, wel met een paar details die het vissen een stuk prettiger laten verlopen.

Ik heb in mijn vakantie ook een ochtend onderlijnen geknoopt. Onderlijnen voor een heel leger. Eigenlijk vreemd, want mijn ervaring met dit stukje lijn is dat het net enorm besparend werkt als het om materiaal verspelen gaat.

Even terug in de tijd. Een half jaar geleden liep ik op een ochtend bij Fish Inn in Venlo de winkel binnen. Vanaf de balie werd ik zoals altijd vriendelijk begroet door Sjeef, de grote steun en toeverlaat van de eigenaar Richard, de witvisser van de twee. Van Sjeef heb ik in de loop der tijd al veel geleerd. Hij heeft echt verstand van zaken en gelooft net als ik in details.

Ik streef er ook naar om alles tot in detail te laten kloppen. Ik geloof net als Sjeef in eenvoudige montages. Sjeef vertelde me van een tussenlijn, een stuk lijn dat tussen de hoofdlijn en de onderlijn wordt bevestigd. Ik was direct geïnteresseerd. Ik was een en al oor voor de Venlonaar. In een mum van tijd lag de balie vol met spullen en werd er voor mijn neus een testlijntje gefabriceerd. Service van de bovenste plank.

Wat is er nou zo mooi aan dit stukje tussenlijn? Het grote voordeel van dit eenvoudig te maken hoogstandje is dat het absoluut mosselproef is, dus ook ‘scherpe stenen-proef’. De tussenlijn kan gemaakt worden van fluorocarbon, van kevlar of van een ander stevig leadermateriaal.

Op advies van Sjeef ben ik vooral aan de slag gegaan met “snagleader with low memory” van Piet Vogel’s Rig Solutions, de 50 Lb-uitvoering met een dikte van 0,55mm en een trekkracht van 22,7 kg. Kom maar op dus!!

 
Oersterk spul van Piet Vogel’s Rig Solutions.

Het stuk tussenlijn werkt tevens fantastisch als hoekafhouder en zorgt ervoor dat de voerkorf of het lood te allen tijde strak van de hoofdlijn vandaan blijft. Ik heb de lijn inmiddels al een half jaar getest en ook laten zien aan een aantal vismaten van me. 100% Goedgekeurd door iedereen.

Ik wil graag met jullie delen hoe je dit soort lijnen stapsgewijs maakt. Neem van me aan dat het echt preventief werkt en dat het materiaal bespaart. De fluorocarbon lijnen zijn niet goedkoop, maar het systeem verdient zich zeer snel terug. Met een fatsoenlijke bovenlijn kun je echt kracht zetten om los te komen tussen de stenen en de mosselbanken.


De onderdelen die nodig zijn om de tussenlijnen te maken.


Stap 1: Neem een uiteinde van de lijn in je rechterhand en neem ongeveer 20 cm lijn tussen je rechter- en linkerhand.


Stap 2: Houd nu de lijn stevig vast in je linkerhand en maak met de lijn die je in je rechterhand hebt een lus. Daarna maak je met je rechterhand een rollende beweging tussen de duim en wijsvinger. Doordat je links de lijn stevig vasthoudt, gaat de lijn zichzelf oprollen en ontstaat er een kink in de lijn. Rol de lijn zo strak op totdat er aan het eind een klein lusje overblijft en de ‘kinkstaaf’ ongeveer tien centimeter lang is.


Het resultaat van stap 2.


Stap 3: Leg nu een dubbele knoop aan het begin van de opgedraaide lijn. De opgedraaide lijn kan niet meer weg en het lusje blijft aan het eind er mooi inzitten (wellicht een paar keer
oefenen, maar dit gaat echt super).


Stap 4: Knip nu de lijn van de rol af op een lengte van ongeveer 70-80cm. Vervolgens schuif je een kabelhulsje op de lijn. Geen hengelsportartikel. Ik haal dit bij een auto-onderdelenwinkel. Met de sleevetang knip ik de huls vast op de knoop die ik eerder gemaakt heb.


Stap 5: Dan schuif ik eerst een stevig stuitje op de lijn. Daarna plaats ik een speldwartel op de lijn waar straks de korf of het lood in wordt gehangen. Na de wartel wordt er weer een stuitje op de lijn geschoven. Met deze twee stuitjes kan ik de afstand bepalen die het lood op de voerkorf mag schuiven. Je kunt dus variëren van een vastloodsysteem tot een centimetertje of 50 schuifruimte.


Stap 6: Aan het eind van de lijn schuif ik eerst een metalen sleeve over de lijn en maak dan een lusje in een klein warteltje. Het uiteinde van de lijn haal ik dan weer door de sleeve en knijp het geheel met de speciale sleevetang vast (die zul je eenmalig moeten aanschaffen, geloof me, andere tangen werken niet). Let op: zorg dat je de juiste maat sleeve koopt die past bij de dikte van de fluorocarbon, anders wordt het niks.


Het eindresultaat. Check eens hoe mooi dat de gekinkte lus mooi haaks op de lijn staat. Raakt echt niet in de knoop!!!

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden. Ik neem aan dat jullie Total Fishing of mij weten te vinden.

Tot volgende week… dan gaan we weer naar de waterkant!

Leon Haenen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Vooroordelen
Willem Moorman -