Wintertijd = Poldertijd (3)

Wintertijd = Poldertijd (3)

Door : Berthil Bos

De bebouwde kom.! Mijn favoriete wateren in dergelijke klei polders lopen vaak ook door dorpen. Dat heeft dan misschien niet de charme van een natuurgebied, maar het aanbod van vis in zo’n bebouwde kom vaak geweldig. Het water ligt er over het algemeen beschut en door menig afvoer van de huizen zal de watertemperatuur er altijd iets hoger zijn.

Eenden en andere watervogels bivakkeren hier eveneens graag omdat ze in deze beschutting vaak bijgevoerd worden door de mens. Dit brood en de ontlasting van de watervogels maakt het water voedselrijker en trekt witvis aan. En dan is de snoek altijd in de buurt! Ook buiten de bebouwde kom dien je op


Van een behoorlijke polder blijft misschien 30% aan areaal over waar je daadwerkelijk snoek kunt verwachten.

zoek te gaan naar beschutting die het water beschermt tegen de gure wind, die maar al te vaak uit het oosten komt. Poldersloten met een hoge oeverwal bieden deze broodnodige beschutting en beschermen jou en het water tegen de extreme kou. Dezelfde bescherming kan het water hebben van een dichte bomenhaag of boerderij als deze de oostenwind tegenhoudt. We weten ook allemaal dat wat dieper water onderin constanter van temperatuur is dan het ondiepe.

Heeft de vis de mogelijkheid om dieper water op te zoeken, dan ga er maar vanuit dat dit gebeurt. Bruggen en duikers mag je zeker niet overslaan, omdat het hier wat dieper is. Ook zal het hier als het laatste dichtvriezen door de stroming van het water, die op deze plekken vanwege de smallere doorgang meestal aanwezig is.

Voedselaanbod voor de aasvis is er hier voldoende, omdat slakjes en andere organismen zich goed kunnen nestelen op de houten palen en stenen wanden. Botenhuisjes, steigers, paaltjes of ander bouwwerken zijn goede schuilplekken en herbergen voedsel. Maar buiten deze aantrekkingskracht hebben ze er nog één. Op een zonnige dag zal het hout dat een goede geleider is, de warmte van de gouden bol naar het omringende water geleiden, met alle voordelen van dien.

Voor deel twee kijk hier

ANDEREN LAZEN OOK