image description

Winterse koude tijdens zevende editie Streetfishing Gouda

Door Ron Smits

Op zaterdag 19 januari 2019 heeft de Goudse sportvisvereniging VWP haar alweer zevende internationale editie van Streetfishing Gouda georganiseerd. Deze viswedstrijd trekt jaarlijks veel sportvissers en dit jaar strijden 75 deelnemers om de felbegeerde prijzen en uiteraard de eer.


Heel bekende plaats in Gouda is deze ezel op de rug van de man.


Streetfishing tussen de Goudse kazen in het centrum.

’s Morgens ijzig koud, een waterig zonnetje, rijp op de bomen, bevroren vislijnen, bevroren geleide ogen en koude vingers vatten deze wedstrijd in een paar woorden samen, maar wat een prachtige beelden zijn er in de diverse foto’s vastgelegd. Niet alleen mooie beelden, maar ook komt er regelmatig een visje boven.


’s Morgens bevroren geleide ogen van de hengel en koude vingers.

Streetfishing in Gouda is gezellig, want het straatbeeld van winkelende bezoekers is geheel anders nu er verspreid in Gouda zoveel vissende bezoekers uit Zweden, Tsjechië, Polen, België en gastland Nederland strijden om de prijzen en de eer. De sportvissers hebben veel bekijks, regelmatig zie je het publiek hun hoofd draaien om dit vreemde schouwspel nader te bekijken. Regelmatig vraagt het publiek of er een viswedstrijd gehouden wordt en of er vis zit in de wateren van Gouda.

Deze locatie vlakbij de sluis is gekend door de sportvissers vanwege zijn goede snoeken, die hier regelmatig worden gevangen. ’s Morgens een heel mager en waterig zonnetje zorgt voor een mooi plaatje.


Ronald Klaasse met een snoek van 101cm.

De deelnemers aan dergelijke wedstrijden zijn veelal dezelfde. Zeker nu het aantal wedstrijden in deze periode drastisch zijn afgenomen. De reden is vaak dat de animo onder het aantal vrijwilligers, die dergelijke wedstrijden organiseren en in goede banen leiden, jammer genoeg afnemen. Zo is Streetfishing Nederland gestopt omdat er in principe nog maar één vrijwilliger is, die de wedstrijden moet organiseren en coördineren. Jammer want het is voor jong en oud, mannen en vrouwen, jongens en meisjes een heel gezellig bezig zijn in de binnensteden van Nederland en België.

Vreemd uitgedoste bezoekers van de winkelstraten trekken veel bekijks. Deze man (foto boven) draaide zelfs tweemaal zijn hoofd om toch maar zeker te zijn dat hij het goed ziet.

Foto onder twee sportvissers met hengels etc. tussen het winkelend publiek.

Gelukkig heeft de visvereniging uit Gouda nog vrijwilligers genoeg om dergelijke wedstrijden te organiseren en te coördineren. So What is bovendien een locatie die heel gastvrij is voor onze sportvissers en hun, vaak heel dure, uitrusting van soms meerdere duizenden euro’s.


Corné Ouwehand met één van zijn twee gevangen snoeken. Bedankt voor de foto Corné.


Een viswedstrijd zonder prijzen is ondenkbaar. Daarom deze sponsor letterlijk en figuurlijk even in het zonnetje zetten. Michael Schaefer van Pro-Perch.


Cecile doet ook al mee vanaf het prille begin.

Dit dure materiaal kan probleemloos binnen staan, terwijl de sportvissers hun lunch en/of koffie nuttigen. Al meerdere jaren worden onze sportvissers verwend door de vrijwilligers van So What. Tussen de middag warme erwtensoep, warm broodje worst en broodjes met ham of kaas. Daarnaast gratis koffie en warme chocomelk en fruit na. Klasse So What. Na de wedstrijd is er nog gelegenheid om na te praten aan de bar, onder het genot van een drankje.


Dennis doet al vanaf het begin mee.

Heel wat deelnemers hebben vandaag geblankt, anderen weten wat kleine baars te pakken, weer anderen vangen meerdere snoeken, ook een paar snoekbaarzen komen boven water. Het is moeilijk vandaag, je moet de vis goed zoeken en dan nog afwachten of ze willen bijten. De roofvis heeft in de koude winter maanden minder voedsel nodig, dus alles moet uit de kast getrokken worden om deze vis te verleiden. Vandaag doet de vis het op kleiner kunstaas.


Gerrit Roest met één van de twee door hem gevangen snoeken. Bij de tweede snoek ging er iets fout, waardoor na de vangst zijn hand vakkundig wordt verbonden door een EHBO-er van So What.


Mooie historische schepen in de museum haven van Gouda.


Koud hoor.


De grootste baars van 45 cm, gevangen door Marcel van der Zwam. Bedankt voor de foto Marcel.


Een prima verzorgde lunch gaat er wel in na zo’n koude morgen. De kou is nog duidelijk te lezen op het gezicht van deze sportvisser.


De geregistreerde vangsten verzamelen en controleren door de jury.


Ron Lagerwey is wel heel blij met zijn individuele derde plaats.


De grootste vissen (per soort), zijn een mooie hengel waard. Van links naar rechts Steven Bonk, midden Ronald Klaasse en rechts Marcel van der Zwam.


De nummers één, twee en drie. Van links naar rechts derde individueel Ron Lagerweij met 1.46 m, winnaar Corné Ouwehand met 2.23 m en rechts tweede Joep Mafait met 1.67 m. De individuele winnaars winnen een waardebon van € 300, € 200 en € 100


Het winnende team van vandaag Jelle Visser en Corné Ouwehand winnen een dagje vissen met visgids Chris Bertels.

De vrijwilligers van de Goudse visvereniging.


Joep Mafait met zijn mooie snoek. Bedankt Joep voor de foto.

In totaal zijn er maar liefst zeventien snoeken (grootste 101 cm), vier snoekbaarzen (grootste 59 cm) en meer dan honderd baarsjes (grootste 45 cm) gevangen. Al met al zeker geen slecht resultaat. Deze wedstrijd is weer perfect georganiseerd en de deelnemers hebben zich weer goed geamuseerd.

De meeste sportvissers van vandaag kennen elkaar al vele jaren en de wedstrijd van Gouda is min of meer een reünie van waar het allemaal begon. Bovendien is Gouda gewoon gezellig. De locatie So What zorgt voor de inwendige mens van de deelnemers en de vrijwilligers.

Zo is er ’s morgens gratis verse koffie als de deelnemers binnen komen. Alle edities van het Streetfishing in Gouda ben ik als scheidrechter en fotograaf aanwezig geweest. Vermoeiend hoor zo’n hele dag alle wateren van Gouda aflopen. Maar het is bijzonder gezellig en volgend jaar ben ik zeker weer van de partij.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -
image description
Experience 2019
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 380
Willem Moorman -