Werpen met de Steelpower Black Twin Tip van D.A.M.

Werpen met de Steelpower Black Twin Tip van D.A.M. 

Door Ron Smits

Voor mij was het alweer negen jaar geleden dat ik mijn beide Sportex strandhengels aan de wilgen heb gehangen. Het werpen wilde niet meer met mijn schouders en mijn linkerarm. Het kostte Wim van Dommelen dan ook niet erg veel overredingskracht om mij zover te krijgen om eens met bovengenoemde hengel te werpen.

We hadden afgesproken op de Oesterdam ter hoogte van de sluis. Het water stond al bijna onder aan de dijk, dus we hoefden niet droog te werpen. Deze driedelige Steelpower Black Twin Tip heeft 2 toppen. De zwaarste voor een werpgewicht van 200 gram en de lichtere voor een grammetje of 80. De hengel wordt geleverd in een luxe stevige hengelkoker.


Wim van Dommelen DAM Benelux.

Wim had de hengel al opgetuigd en voorzien van de zwaarste top en een 200 grams werpgewicht. De hengel voelde heel anders aan dan mijn beide eigen gebouwde Sportex strandhengels van 4.25 meter lang. De topactie viel direct op.

Aangezien ik meer dan 20 jaar lang geworpen had met de Sportex, zette ik de worp in zoals ik dat vroeger ook deed. Het gevoel was anders. De Steelpower had een strakke topactie, terwijl ik vroeger met een hengel met een progressieve buiging viste.


Opgetuigd en wel.

De tweede worp ging al beter en de derde worp nog beter met een werpafstand van 144 meter. Met mijn Sportex wierp ik met 0.35 mm nylon tussen de 160 en 165 meter. Ik denk dat ik, met wat oefening, die afstand met de Steelpower wel zal benaderen.

Het viel erg op dat deze hengel vrij gemakkelijk werpt, zonder al te veel kracht te zetten. Je moet even door hebben welke minimale kracht je nodig hebt om de maximale afstand te halen. Meer kracht dan nodig gaat je niet echt helpen om nog verder te werpen. Door de strakke topactie is een eenvoudige overhead worp genoeg om na enige oefening je maximale werp afstand te halen.


Dikwandige hengel met extra verstevigingen.


De hengel is dikwandig en stevig gebouwd. Net als bij andere merken in een fabriek gebouwde hengels kunnen de geleide ogen aan een verkeerde kant van de hengel zijn bevestigd.

Zonder veel kracht te gebruiken werpt de hengel heel gemakkelijk met de overhead worp. Hier maak je gebruik van de hefboom wet. Voor de rechtshandige sport vissers: Je trekt de hengel met je linkerarm omlaag, terwijl je met je rechterhand de hengel wegduwt in de richting van het water. Deze wisselwerking tussen beide armen moet je even door hebben. Het contra gewicht in het uiteinde van het handvat is eenvoudig aan te passen.


Het contragewicht kun je naar je eigen wens aanpassen.


Als ik deze hengel vergelijk met fabriekshengels van vroeger, is deze hengel heel fijn in het gebruik en de twee toppen maken het mogelijk om ook lichter te vissen, voor dezelfde betaalbare prijs.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -