Weerspiegeling op het water 15 Geknipt en geschoren

Weerspiegeling op het water 15 

Geknipt en geschoren 

Door Johan Caneel

In ons landje lijkt alles wel tot in de puntjes geregeld te moeten worden. Een kapsel moet er gelikt uitzien en als er een plukje haar uit het gelid schiet, worden er Kamervragen gesteld. Daar waar het kapsel niet herkenbaar is, weet men zich er geen raad mee en kijkt men liever de andere kant op.

Althans die indruk krijg ik van de politiek. Zeker bij die ene meneer, met dat afwijkende kapsel, die roept dat het allemaal nep is. Al hoewel, we kennen meer uitschieters…… Hiermee komen we direct aan de complexiteit van het knippen en het scheren.


Sharon Dijksma wordt een stevige bestuurder genoemd …………….


Gerelateerd aan de hengelsport zien we dat de politiek zich hier blijkbaar geen raad mee weet. Een beetje glibberig misschien, ondanks de beperkingen op het vissen op aal? Oh ja, en dan die 'hetze' die de sportvisserij tegen het beroep voert! Ook een (nep)argument om er uit de buurt te blijven toch, mevrouw de staatssecretaris! Gewoon vasthouden aan 'Heerlijcke Rechten', alsof de tijd heeft stil gestaan en vooral geen quota stellen op de binnenwateren.


Intensieve controles op de sportvissers, dat wel!


Maar in Sportvisland er is best veel geregeld. Kijk maar eens naar het grote aantal BOA’s dat actief is in de hengelsport. Het aantal controles dat ze uitvoeren is niet gering. Alleen jammer dat dit zo schril afsteekt bij de beroepsvisserij op de binnenwateren. En bovendien jammer dat er ook nogal wat onwetende controleurs rondlopen.

Hoe zit het ook al weer met het aantal hengels waarmee mag worden gevist? Oh is dit niet gelijk aan het maximale aantal hengels dat van aas mag zijn voorzien? 'Oplettende' dienders trekken het bonnenboekje voor het feit dat jij drie hengels van kunstaas hebt voorzien. En dit terwijl men van heinde en verre heeft kunnen zien dat je met hooguit twee hengels vist. Gewoon omdat het niet anders kan!


Alle hengels die buiten gebruik zijn, ontdoen van alle aasjes.


Het inzicht betreffende soorten hengels en technieken is bij veel ijverige dienders compleet afwezig. Worden wij allen geacht de wet te kennen, onze dienders hoeven niets van de materie, die ze controleren, te weten. Ik heb het al eens eerder aangehaald: de motoragent die bij ons aan boord kwam, want met zoveel hengels aan boord kon het alleen maar om stropers gaan!

En vergeet niet dat je je dan ook nog moet identificeren, want men moet wel zeker weten dat de persoon die op de vispas vermeld staat, dezelfde persoon is die jij bent. En als er iets niet klopt ben je aan de beurt. Je wordt geknipt en geschoren, om het maar zo te zeggen.


Ganzen teveel?  Dan wordt het vergassen en afschieten......


Maar nu gaan we nog een paar stappen verder. Want niet alleen de mensen moeten zich aan regels houden! Nee dit geldt ook voor de dieren, bomen en rivieren. Wanneer dieren die zich te veel vermeerderen moeten het veld ruimen. Er wordt geknipt en geschoren, totdat alles weer is glad gestreken. En dit treft vrijwel alle soorten dieren, behalve die ene, het superdier de 'human being'.

En wat de bomen en struiken betreft, die moeten zich ook aan de regels houden. Ze mogen niet daar staan, waar de mens beslist heeft dat het niet akkoord is. Ze kunnen het water te veel afremmen bij situaties van hoog water.

Maar die bomen en struiken, daar weten we ons wel raad mee Indrukwekkende karakteristieke bomen, worden moeiteloos van de kaart geveegd. Geknipt en geschoren is veel te mild uitgedrukt voor hetgeen de mens hen aandoet. Het lijkt meer op karaktermoord van het landschap.


Landschapsbepalende bomen worden onderuit gehaald!


En hoe zit het dan met de vogels? Ook die moeten het veld ruimen. Zijn we blij met de ijsvogels in dit land? Ja toch! Maar zodra struiken ons overtollige water maar enigszins kunnen hinderen op de weg naar de zee, moeten zij het leven laten. En hiermee worden de ijsvogels gedwongen hun heil elders te zoeken. We maken er gewoon vluchtelingen van, zonder asielstatus uiteraard.


Met het zwemvest aan de stoppels van de rivier te lijf gaan.


Maar nu komt het! We hebben het allemaal heel goed voor met onze natuur en dus ook met de rivieren. Zij moeten er vanaf nu ook gelikt bij liggen. Al die 'mogelijke' mega kubieke meters water moeten ze aan kunnen. Geen stoppels langs de oevers, maar glad geschoren. Zo kun je er mee voor de dag komen.

Minutieus worden de restanten van gras, planten en andere 'ongerechtigheden' met de grond gelijk gemaakt. Ze zijn van nature al bijna zover, want zo gaat dat in oktober, maar krijgen nog de genadeslag. Nog even dan kunnen de schapen ook wel weg.


Met 250 pk van oever naar oever om het weerbarstige gras te lijf te gaan. De Nederlandse vlag in top!


Maar in ieder geval weten wij ons nu verzekerd van gladgeschoren oevers. Het lijken op zojuist gemaaide bermen langs de weg. Maar de manier waarop dit resultaat wordt bereikt is evenzeer de moeite waard. De maaiers zijn voorzien van echte zwemvesten en worden vervoerd door een Rib-boot die is voorzien van het liefst 250 pk. Ze flitsen over de rivier om overal goed bij te kunnen.

Want er moet natuurlijk wel goed geknipt en geschoren worden, zodat de toezichthouder/beheerder tevreden kan zijn met het bereikte resultaat en geen proces verbaal hoeft uit te schrijven wegens achtergebleven begroeiing. Voor je weet heb je immers weer Kamervragen!
 

ANDEREN LAZEN OOK