image description

Weer meer bezoekers dan in 2019 op Carp Zwolle 2020

Door Ron Smits

Europa’s grootste karper beurs trekt achttien duizend bezoekers, meer bezoekers dan vorig jaar. Op de parkeerplaats voor de beurs staan auto’s met kentekens uit Frankrijk, België, Duitsland, Polen, Litouwen en Hongarije.

Drukte op de laatste dag.

Erwin van Hensbergen van de organisatie vertelt me dat zaterdag de drukste dag is geweest met meer dan achtduizend bezoekers. De vrijdag is qua bezoekers aantal ongeveer 23 %, zaterdag 44 % en zondag 33 % van het totaal aantal bezoekers gedurende de drie dagen.

De roofvissende karper visser (rechts) Gobin Raghunath van KGB.

Een heel andere beurs dan de beurs in Utrecht. Er wordt veel gekocht, heel veel gekocht. Op de parkeerplaats is het een komen en gaan van bezoekers met kruiwagens, rugzakken, tassen, hengels en vooral grote zakken met lokvoer. De gekochte goederen gaan in de auto en vervolgens gaan de bezoekers weer terug het beursgebouw in. De auto’s worden echt afgeladen.

Deze drie jongens hebben hun voorraden weer aangevuld.

Ook binnen in de beurs hallen zie je de bezoekers sjouwen met materiaal. Er gaat heel veel geld gemoeid met het karper vissen. Niet alleen in het materiaal, zoals dure voederboten, hengels, molens en beet registratie systemen, maar zeker ook in boilies en allerlei ander lokvoer, al of niet met geur, kleur en/of smaakstoffen.

Ook tentjes, slaapzakken en allerlei outdoor gerief komt er aan te pas, want karper sessies kunnen verschillende dagen duren. Ook de inwendige mens mag natuurlijk niet vergeten worden. Om al deze spullen naar de waterkant te vervoeren worden grote kruiwagens gebruikt, die vaak wel een paar keer tussen auto en waterkant op en neer pendelen. Voordat de karper sessie aanvangt, moet er verschillende dagen flink gevoerd worden. Er komt dus nogal wat voorbereiding bij kijken om een paar dagen te bivakkeren aan de waterkant.

Volgens Shimano, worden de hengels door het kopende publiek bijna uit je handen getrokken.

Ik ben zelf geen karper visser, maar vind het af en toe wel leuk om met een lichte penhengel de polder in te gaan om een karper te vangen. Carp Zwolle doe ik overigens wel ieder jaar aan, want het is gewoon beregezellig om je tussen die bloed fanatieke karper vissers te begeven. Bovendien spreken mij die karper stokken wel aan. Heel lang geleden heb ik zelf ook een paar wat zwaardere karper stokken van Sportex gebouwd om vanaf de kust op kabeljauw te vissen.

Het valt mij op dat er op hengelgebied niet echt grote stappen zijn gemaakt. Ja de blanks, geleide ogen en molenhouder zijn lichter dan vroeger, maar voor de rest is het in mijn ogen nog steeds hetzelfde. De Sportex hengels van de vorige eeuw zijn duurder dan de hengels van nu, maar over de Sportex hengels van de vorige eeuw kan ik dan ook met mijn auto over heen rijden, terwijl de hengel (buiten) diameter van toen niet groter van formaat is dan die van nu.

Een verwoed karper visser, die ik bij KGB tegen ben gekomen,  heeft vier Sportex hengels gekocht en gaat deze uittesten. Ik heb hem laten zien hoe hij kan controleren of de geleide ogen wel aan de goede kant van de hengel staan. Hulde aan Sportex, de geleide ogen van de door mij gecontroleerde hengel staan perfect aan de goede kant van de hengel. Dit is heel vaak bij de fabriekshengels van andere merken niet in orde.

Hapjes en drankjes zijn er voldoende en hier wordt ook gretig gebruik van gemaakt. Lezingen worden er ook gegeven en welke lezing wordt via de omroepinstallatie ruim van te voren kenbaar gemaakt.

Nieuw op de markt Carp Pro Plus Pellets. Binnenkort een artikel van dit topproduct op Total Fishing.

Tijdens de beurs ben ik altijd op zoek naar iets spectaculairs en mijn oog valt op een betrekkelijk kleine stand met lok voer, dat speciaal ontwikkeld is om de karpers te laten groeien en bovendien in goede conditie te brengen en te houden. Mark Breedveld vertelt dat er een bestanddeel in zit, dat de vorming van de slijmlaag bevordert, zodat de karper beter bestand is tegen allerlei ziektes en parasieten.

In tegenstelling tot andere lok voeders is dit voer speciaal ontwikkeld voor karpers van vijf jaar of ouder. Het eetpatroon van een grote karper is heel anders dan van een kleine karper. Bovendien zitten er Gutoptimizers in, die het aantal darmvlokken laten toenemen, zodat het verteringsproces positief beïnvloedt. Hierdoor neemt de weerstand van de karper alleen maar toe en kan de karper veel beter groeien in lengte en spiermassa.

In de meeste voeders wordt visolie als vet gebruikt. Vet is ondermeer een opslagplaats van onder andere dioxine, maar het kan even goed kwik en/of PCB’s bevatten. Een ander nadeel van visolie is dat het snel bederft als het in het water ligt. Hierdoor zal de karper dit voer eerder negeren. In Carp Pro Plus Pellets wordt vet uit (zee) algen gehaald. Deze zijn dioxine, kwik en PCB vrij. Ook blijven de pellets langer heel en dus langer aantrekkelijk voor de karper. Voersessies met dit product zijn dus veel efficiënter. Een karper pakt liever een pellet dan poeder.

Ook Sportvisserij Nederland staat achter dit nieuwe product.

Karper meren in Frankrijk zijn gewild.

Vele karper vissers gaan naar de meren van Frankrijk, maar Hongarije, Kroatië en Tsjechië zijn de laatste tijd ook gewilde karper locaties. Het verblijf is er immers heel goedkoop.

Ik besluit dit artikel met een werkelijk prachtig schilderij van Remko van den Berg, ieder jaar is hij present op de beurzen in Nederland, met werkelijk prachtige platen. Remko, ik ben heel benieuwd naar je schilderij van volgend jaar. Je ijsvogeltje op de hengeltop staat nog steeds als een rots op mijn bureau tussen andere “hengelsport specialties”.

ANDEREN LAZEN OOK