Wedstrijdrecord snoek tijdens de Lustrum-editie ‘deNieuweVispas 2016’

Wedstrijdrecord snoek tijdens de Lustrum-editie 'deNieuweVispas 2016' 

Door Danny Sin & Klaas Hoogduin (Team Vinnig)  

Het lustrum van roofviswedstrijd 'deNieuweVispas' was zoals verwacht een daverend succes. Dit jaar waren er meer teams dan ooit. In totaal streden er 39 teams, ofwel 77 mannen en één vrouw om een vermelding in het klassement van NieuweVispas 2016 en natuurlijk het belangrijkste, de titel 'Mannen van Eer'.

Er zijn 93 vissen gevangen; 83 snoeken, vijf snoekbaarzen, vijf baarzen. Vrijwel alles liep gesmeerd en de sfeer onder de deelnemers was uitermate goed. Er zijn twee prachtige metersnoeken gevangen en een opvallend groot aantal 90'ers.

De teams kwamen uit alle regionen. Friesland, Groningen, Utrecht, Noord Holland, Gelderland, Zeeland, Brabant en Zuid Holland en zelfs teams uit België en Duitsland stonden op de deelnemerslijst.

Na vier jaren bloed zweet en tranen, hebben we een mooi roofvis-evenement op de kaart weten te zetten. Vijf teams zijn uiteindelijk niet aan de start komen opdagen, door medische redenen, stormachtige weersvoorspellingen en teruggetrokken verlof.

Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd op de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer met behulp van vrijwilligers en sponsoren georganiseerd.

Het is een divers water rijk aan snoek, snoekbaars, baars en soms een dikke roofblei of meerval. De vangsten waren enkele weken voor de wedstrijd bizar goed, dit waarschijnlijk als gevolg van de milde winter.


Rutger en Ricardo van Oudenhoven. Buncontrolleurs in de stromende regen.


Ook dit jaar werd de wedstrijdleiding onrustig door de storm en slagregens voorafgaand aan de wedstrijd. Er waren locale voorspellingen die om het uur wisselden, van 7 bf naar 3 bf en weer terug. Gestoord werden we ervan!

Diverse deelnemers, die de landelijke weersvoorspellingen volgden, moesten weten… gaat de wedstrijd nog wel door, wegens de lange reistijden. Vrijdagochtend om 10:00 uur hebben we de knoop doorgehakt: "HET GAAT DOOR!"

Op social media gonsde het van de geruchten en aannames. Na onze post op Facebook, 'Het wordt echt snoekweer' regende en stormde het positieve 'posts'. Iedereen had er zin in!

In de ochtend was het stormachtig met stortbuien en slagregen, leek het daadwerkelijk echt snoekweer te worden... de zenuwen bekropen ons toch een beetje. De boten vertrokken met kop in de wind. De meeste teams trollend, anderen gingen direct naar hun favoriete stekken.


Drukker dan ooit, 39 teams onder de Zijlbrug.


De hotspots werden wederom massaal bevist. Ook dit jaar hadden we teams die direct met doodaas van start gingen. Onder de bekende doodaasbruggen lagen ze in file geparkeerd, schuilen voor de regen, en kans op die megabeuker.


Toine en Hein, net zoals alle deelnemers, onder barre omstandigheden op weg naar het startpunt. 'Mannen van Eer'.


De snoekbaarsvissers probeerde op ‘t Joppe bekende taluds te bevissen, met deze weersomstandigheden waren zij zeker niet in het voordeel. Door de stevige wind waren de boten moeilijk te controleren.

Wij, Team Vinnig, gingen niet direct van start. We wilden iedereen, dus ook de laatkomers, verwelkomen en voorzien van het juiste wedstrijdmateriaal. Rond negen uur ging voor ons de wedstrijd pas van start.

Al snel kwamen de eerste vangstmeldingen binnen van mooie vissen. Onze voorspelling van goede vangsten als gevolg van het zachte weer werd bevestigd. Toch waren er teams die het zwaar hadden.


Team van de Kaay, altijd garant voor mooie vissen.


Het werd spannend, er werden grote vissen gevangen. Wij zelf waren nog druk bezig met organiseren en binnenkomende telefoontjes, van geconcentreerd vissen kwam niet veel. Dit drukte de pret uiteraard niet, het liep goed!!!

Wederom ging het goed om de vissen volgens het wedstrijdregelement te fotograferen. Kop links, staart rechts en fotologo met meetlint/plank zichtbaar.


Correct gefotografeerd. 96 centimeter volgens de wedstrijdregels.


Het liep tegen 14:00 uur, plotseling ging het los met de aanbeten. Binnen een half uur ving Danny drie snoeken, en loste een hele dikke. Danny rook een nominatie en wilde doorgaan, maar helaas moesten we terug naar het startpunt om de deelnemers en vangstlijsten in ontvangst te nemen.


Ook een mooie kledder voor Jaap Kisjes.


De binnenkomende 'Mannen' werden door ons verwelkomd. Een snelle blik op de vangstlijsten gaf de indruk dat het spannend zou worden, veel lijsten met vier tot acht vissen. Bij het zien van één van de laatst ingeleverde lijsten wisten we het zeker: dit zijn de 'Mannen van Eer'. We hadden ook direct de metersnoeken in het vizier. Er werd opvallend weinig en vooral kleine baars gevangen, een mooie snoekbaars zagen we wel.


Yair met een broodmagere 101 centimeter.


Om zeker te zijn van de echtheid van de vermeldingen op de lijst, hielden we ter plekke een korte camera controle. De echte meting door onze jury in het clubhuis van de Leidse Hengelaarsbond is bepalend voor de uitslag.

Kort na de wedstrijd arriveerden de eerste teams in het clubhuis van de Leidsche hengelhengelaarsbond. De vangstlijsten werden dit jaar door Hein Hoogduin en Toine van Ierland (Beiden van de Wedstrijdorganisatie Penn Challenge en Fishing Dutchman) deskundig gecontroleerd.

Dit gaf ons dit jaar meer tijd om vangsten en verhalen te delen met deelnemers. De deelnemers hadden het onderling goed naar de zin. Onder het genot van meerdere drankjes en het overheerlijke eten kwamen de verhalen los, stekken techniek en vangsten werden besproken.

Dit is waar het om gaat, roofvissers 'pur sang'. Professionals, locals en recreatievissers, het was gezellig en leerzaam voor iedereen. Hoe vaak maak je dat mee, 78 roofvissers bij elkaar, top!


Volle bak, roofvissers 78 'Pur Sang'.


We hadden een hoop prijzen te verdelen, maar er was ook dit jaar maar één titel die de wedstrijd draagt, de titel 'Mannen van Eer'.


In de rij aan het buffet van Bas.


De Uitslag voor 2016
De eerste prijs en de vermelding op de wisselbeker van de 'Mannen van Eer' en twee Musky Bulldawg rodds met het kunstaaspakket van PIKEXL, ging naar het duo van Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay. De optelling van 12 snoeken leverde hun een totale lengte van 697 centimeter en deze eerste prijs op.


De eerste plaats, Rob van de Kaay en Marcel van Tongeren. Voor de derde keer 'Mannen van Eer'.


Twee Fox Rage Ultron Spin met Ultron molens van Fox Rage gingen naar met Gennisse en Gennisse (Team Porta; Fokkers Invitational) met een totale lengte van 435 centimeter. Zij hadden acht vissen gevangen.


Team Porta met 435 centimeter een terechte tweede plaats en hun Fox sets.



De derde plaats was voor Riaan Colquist en Jaap kisjes. Zij hadden een totale lengte van 416 centimeter. Het hele Fresh Bait assortiment van Next Level Fishing in alle kleuren en maten.

Dennis van der Ing en Jasper Weyden hun vierde plaats (team big BIG pike) met een totale lengte van 413 centimeter in aanmerking voor de 4e prijs.

Zij hadden maar liefst twee snoeken boven de 90 centimeter. Zij wonnen twee Abu Hengels met Abu molens en het uitgebreide Abu Garcia Svartsonker kunstaaspakket.


Dennis vd Ing en Jesper van de Weyden met een mooie vierde plaats.


De vijfde prijs, twee doodaashengels geschonken door Hengelsport Leiden was voor Dennis Veug en Djuri Hou team 'Snoeken is zoeken'. Zij eindigden op de vijfde plaats met een totale lengte van 378 centimeter.


Dennis Veug en Djuri Hou.


De zesde plaats, twee maal een doodaas pakket aangeboden door roofvisaas.nl was voor Yair Nauta en Rob met 351,5 centimeter, tevens hadden zij de een na grootste snoek en een na snoekbaars van de dag.


Yair Nauta en Rob.

De zevende plaats, 2 maal een doodaas pakket aangeboden door roofvisaas.nl was voor Jerry en Kees van der Kaay met 275 centimeter.


Jerry en Kees van de Kaay.

 
De grootste snoek, 106 centimeter, van 'deNieuweVispas' editie 2016 werd gevangen door Jaap Kisjes. Met deze snoek wist hij Dennis van der Ing na twee jaar van de eerste plaats te verstoten. De Hall of Fame allertijden van de nieuweVispas heeft een nieuwe nummer één. Gefeliciteerd Jaap!


106 centimeter en nummer één in de Vinnig Hall of Fame, Jaap Kisjes.


Voor het eerst deed er een 'Vrouw van Eer' mee, Willemijn Vollebrecht van team Biwaa Fishing. Zij ving de grootste snoekbaars, 72 centimeter, dit leverde gelijk de tweede plaats op in de Hall of Fame (categorie snoekbaars). Sams Hengelsporthuis beloonde deze prestatie met een mooi pakket aan waardebonnen.


De grootste snoekbaars van de wedstrijd, voor Willemijn Vollebrecht.

 
De Rozemeijer Monstertrap aangeboden door Hengelsporthuis Henk Teunissen ging naar Hans Ruigrok met de grootste baars van de wedstrijd (28 centimeter).


De grootste baars voor Hans Ruigrok.


Twee Abu Garcia molens en Abu Garcia caps geschonken door de Hotspot Fishing gingen naar de winnaars, Marcel van Tongeren en Rob van De Kaay, zij hadden 12 snoeken.


Ook de meeste vissen voor Rob en Marcel.


Een Amerikaans kunstaaspakket geschonken door Hengeldiscount Gigant werd met de mooiste foto gewonnen door Dennis van de Ing.


Dit is een Vinnige foto.

 
Na een verblijf van 3 jaar in Indonesië deed Ricardo van Oudenhoven, gastauteur vinnig.nl, weer mee. Voor hem hadden we dan ook een extra prijs in het leven geroepen.


Ricardo van Oudenhoven 14 jaar, de jongste visser.


Hij kreeg een landingsnet en vier stuks kunstaas van Hengelsporthuis Henk Teunissen en Pike XL.


Pike XL en Vinnig, met één woord… synergie!


Het was weer een eervolle wedstrijd…  Misschien lopen jullie ons nog tegen het lijf op de Visma 2016. Alle sponsoren en deelnemers, nogmaals bedankt voor jullie sportieve inzet!!!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -