Warmwatersnoeken (5)

Warmwatersnoeken (5)

Door Berthil Bos

Beschouw deze vaargeul net als een kanaal of vaart. In de vaargeul is het moeilijk vissen door de scheepvaart, maar buiten de boeien loopt de diepte meestal wat door, waar wij ons voordeel mee kunnen doen.


Trollen net naast de vaargeul van een grote plas met groot kunstaas.

De waterwerken zoals bruggen en sluizen aan het begin en eind blijven het gehele jaar door vismagneten maar nu des temeer. Ook zandstrandjes waar veel commotie in het water is, zijn nu door het extra zuurstof goede stekken.


Voor snoek is zuurstof nu belangrijker dan lawaai in en bij het water.

Als je over hetgeen wat hier boven staat nadenkt, kan het niet anders dan dat je ook in deze moeilijke periode je visje vangt. Maar vangen en ongedeerd terugzetten is nu ook een groot probleem. De conditie van de snoek is al niet op zijn best en nu moet hij ook nog alles uit de kast halen om van dat kunstaas verlost te worden.


De gezondheid van de snoek komt nu op de eerste plaats.

De snoek is geen slome diesel zoals een karper, maar een sprinter met een hoofdletter S. De conditie van de snoek is toch al niet zo best en in korte tijd zullen zijn spieren verzuren, wat dodelijke gevolgen kan hebben. Gebruik nu materiaal waarmee je de snoek snel kan afdrillen. Hoe sneller dit gebeurt, hoe groter de kans op overleven.


De snoek is een sprinter…


... en daarom kwetsbaar.

Dirigeer de vis zo snel als mogelijk naar de boot en mat de snoek af door hem grof maar met beleid van links naar rechts te trekken waardoor je hem uit zijn evenwicht haalt. Zodra het beestje op zijn zij ligt gaat het landingsnet eronder. Nu niet de vis direct met net en al uit het water halen, maar in het net even kijken hoe hij gehaakt is.

Als het kan in het net onthaken, om hem daarna door middel van de kieuwgreep vast te pakken en te onthaken. Een groot, diep net is hiervoor noodzakelijk. Normaal gesproken ben ik voorstander van de kieuwgreep zonder net, maar hiervoor moet je de snoek helemaal uitdrillen. Heb je het helemaal goed voor met de snoek, dan kan je ook de weerhaken inknijpen waardoor je negen van de tien vissen in het water kunt onthaken.


Onthaak de vis het liefst in…


... of gedeeltelijk in het water.

Ga nu niet minuten lang peuteren om je dreggen los te krijgen, maar knip ze snel door alsjeblieft. Neem de tijd bij het terugzetten van de vis, waarbij je de snoek bij staart pakt en hem van voor naar achteren beweegt, waardoor er water door de kieuwen stroomt.


Liever één keer te veel dan te weinig gebruik maken van je tang.

Het diepe schepnet kan je ook helpen. Zet hem vast op de rand en laat de vis hierin rustig bijkomen. Let er wel op dat hij hier rechtop in balans ligt om te kunnen ademen.


Een diep landingsnet is nu een must.

Berthil Bos

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -