Volop geep, platvis en mooie zeeforellen vanaf de kant in Denemarken

Volop geep, platvis en mooie zeeforellen vanaf de kant in Denemarken 

Door Ron Smits

Voor het eerst ging mijn vrouw, Ankie, mee naar Langeland. Samen met Roy en Roxanne vertrokken we met de honden naar Langeland. Roy en Roxanne zijn door het visvirus van mij ernstig geïnfecteerd en hebben daar, net als ik, iedere dag gevist.

Eerst wat op de platvis vanaf Gulstav en verder op de geep aan de oostkust van Langeland.

In eerste instantie probeerden we de geep aan de schubben te komen door met de wobblers te vissen. Ik slaagde er met moeite in om een aantal exemplaren te vangen. De geep was geslepen, sabbelden aan de wobblers, maar waren heel moeilijk te verleiden. Daarom schakelden we snel over naar de Nederlandse manier van het geepvissen met een geepdobber met een lange dwarrellijn van 1,50 – 2 meter, voorzien van vlijmscherp geslepen mustad round beak haakje nummer 8.

Het geepseizoen was immers weer op zijn retour. De vele dikke en lange gepen waren al weer op hun retour en hadden plaats gemaakt voor de kleinere, slanke gepen. Nog altijd de moeite waard met exemplaren van in de 60 cm en een enkele uitschieter naar de 73 cm, die mijn 24 grams wobbler vol overgave attaqueerde. Een reepje vers gevangen geepstaart aan de haak, inwerpen en echt heel langzaam indraaien, zodat er constant contact was met het aas.

De dobber (buldo) van 20 gram was dusdanig aan de hoofdlijn bevestigd, dat de dobber los over deze hoofdlijn kon schuiven. Bij een aanbeet van de geep, trekt deze direct aan de lijn en dus aan de hengel, zodat de haak gezet kan worden. Hierdoor zit de haak bijna altijd voorin de bek, zodat de geep in het water snel onthaakt kan worden, met een goede onthaak tang. Hiermee houd je je handen en dus je hengel vrij van de vele schubben van de geep en heeft deze vis veel meer dan een goede kans om te overleven.


Lekker voor de pan. Ankie met een mooie geep.

Ook mijn vrouw heeft de nodige gepen gevangen. De meeste sportvissers trekken er met een boot op uit, maar je ziet dat je vanaf de kant ook heel goed vis kan vangen. Het kantvissen is ook veel meer dan een alternatief., zeker als je het dan ook nog met lekker licht materiaal doet. Voor de platvis is een lichte karper hengel met een werpgewicht van een 35 - 40 gram ruim voldoende.

Voor de geep is een lange spinhengel ook heel goed. Een hengel van een 3,65 m en een werpgewicht tot 20 - 30 gram is zeker goed. De lengte is nodig om de lange onderlijnen te kunnen werpen.


Schoondochter Roxanne met een geep.

Gezien de watertemperatuur al boven de 12 graden was gestegen, zat de zeeforel op diep water en kwam alleen even naar de kant om te azen en om dan direct weer terugkeren naar het diepere (koudere) water. Het was dus zaak om de spaarzame momenten dat de zeeforel onder de kant zat te benutten. De wind kwam uit het westen, dus was de beste kant de oostkust.

Het door de, volop aanwezige, zon opgewarmde water werd van de kust weggeblazen en het koelere water uit de diepere lagen kwam hiervoor in de plaats. De meest gunstigste periode was net voor het licht worden. Deze periode duurt slechts een half uurtje per dag. Zondag op maandag was het ook nog eens hoog water en dat betekende dat de omstandigheden heel gunstig waren. Ik stond ruim op tijd aan de waterkant en al na een worp of 6 had ik de eerste zeeforel aan de, door Cor Spinhoven, speciaal voor mij gemaakte zeeforel hengel gevangen.


De eerste zeeforel aan de Artist SR van Cor.

Een prachtig stuk zilveren blok dynamiet, die de hengel serieus op de proef stelde. Genieten pur sang. Even later ving ik nog een grote zandspiering (vals gehaakt), die weer als geep aas dienst deed, later op de dag. Woensdag ochtend was er weer een periode waarin de omstandigheden goed waren. Het water kwam niet zo hoog, maar verder waren er weer prima condities voor mijn favoriete vis de zeeforel.

Mijn tweede worp was direct raak. Wat een geweld ontstond er aan de andere kant van de lijn en wederom stond ik met een kromme, bonkende en hevig dreunende hengel. Een heel mooie zeeforel dit keer van 54 cm. Zo ving ik er nog een en even later miste ik een aanbeet, omdat ik nog steeds nagenietend van deze twee mooie momenten, onvoldoende geconcentreerd was. Een gulletje vergreep zich tijdens de laatste worp nog aan het kunstaas.


Ruime vijftiger.

Maandag 25 mei ontmoetten Leonard en ik redacteur David Nielsen van het sportvissers magazine Fisk & Fri uit Denemarken om een dagje met de boot van Leonard te gaan vissen op platvis en vooral de tarbot.


Eerste tarbot van de dag gevangen door David Nielsen van Fisk en Fri.

Vele platvissen en een paar tarbotten kwamen boven water. Heel mooie schollen en scharren vingen we aan de kweekzagers en vooral aan de behoorlijke grote repen haring, die gretig naar binnen werden geslokt in de grotten van bekken van deze platvissen. Op de momenten, dat het qua driftsnelheid mogelijk was, heb ik de platvis met superlicht materiaal belaagd.

Een geheel kromme was dan ook vaak te zien en David genoot ook van het zien van mijn heel kromme hengel, als er weer een schol boven water kwam. De aanbeten kwamen meestal snoeihard door. Zeker als ik het aas tot soms wel 2 meter boven de bodem liftte, volgden er meestal heel hevige aanbeten van de vissen, die hun prooi zagen verdwijnen. Al met al een bijzonder leuke visvakantie voor het hele gezin.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -